Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Ανακοίνωση: Το μεγάλο φαγοπότι συνεχίζεται

 Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε στις οικονομικές ιστοσελίδες η είδηση: «Mega deal Εθνικής με Prodea και Παπαλέκα για ακίνητα».

Σύμφωνα με τις οικονομικές ειδήσεις, η τράπεζα αγόρασε από την PRODEA και την εταιρεία ΠΑΠΑΛΕΚΑΣ (ο επονομαζόμενος και Mr Nammos) 3 ακίνητα για 151 εκατομμύρια ευρώ, τιμή που φαίνεται εξαιρετικά υπερτιμημένη. Ταυτόχρονα ετοιμάζεται να πάρει πίσω κι άλλα 40 ακίνητα, καταστήματα ουσιαστικά της Τράπεζας, για ακόμη 154 εκ ευρώ. 

Η ίδια η Prodea ανακοίνωσε ότι πούλησε κάποια ακίνητα για τίμημα 237 εκ ευρώ (1 κτίριο πουλήθηκε 83 εκ ευρώ!), ενώ τροποποίησαν τους όρους για μισθώματα άλλων ακινήτων στην τράπεζα.

Όλα αυτά τα κτίρια τα μίσθωνε για χρόνια από την PRODEA σε πολύ υψηλές τιμές και δαπανούσε πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όταν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων ήταν πολύ χαμηλές.

Και βέβαια ξέρουμε όλοι ότι αυτά τα κτίρια ήταν ακίνητα της Εθνικής, που πέρασαν στη θυγατρική της τράπεζας ΠΑΝΓΑΙΑ το 2010. Η ΠΑΝΓΑΙΑ το 2013 εξαγοράστηκε κατά 66% από τον όμιλο ισραηλινών συμφερόντων INVEL, για τίμημα περίπου 653 εκ, από τα οποία είχε μάλιστα λάβει δανειακή χρηματοδότηση από την ΕΤΕ για τα 400 εκ.

Έπειτα το 2019, η ΕΤΕ πούλησε το υπόλοιπο 33% στην PRODEA για 400 εκ και αποχώρησε, με το σημερινό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τελευταίας να αποτιμάται στα 3 δις!

Αυτοί είναι οι λεγόμενοι επενδυτές, που όπως μας λένε έρχονται και δήθεν ρίχνουν χρήματα στην αγορά. Αντί γι αυτό, απόκτησαν μια εταιρεία με τεράστια αξία και όλα τα πρώην ακίνητα της Εθνικής, με πολύ μικρή δική τους συμμετοχή.

Οι παραπάνω προσθέσεις και αφαιρέσεις δείχνουν πολύ υψηλό κέρδος για την PRODEA και τον ισραηλινό όμιλο INVEL. Ενώ για την Εθνική φαίνεται το αντίθετο.

Όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που η Τράπεζα μιλάει συνεχώς για περιστολή λειτουργικού και μισθολογικού κόστους. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η Διοίκηση της Εθνικής είναι πολλά.

Γνωρίζουμε ότι έτσι λειτουργεί το κεφάλαιο: πίσω από συμφωνίες και αλισβερίσια, κρύβονται ευρύτερα παιχνίδια. Άραγε είναι τυχαίο ότι ο πρώην Γενικός διευθυντής ακίνητης περιουσίας της ΕΤΕ μεταπήδησε πριν χρόνια και είναι σήμερα Διευθύνων σύμβουλος της Prodea;

Μόνο στις εργατικές διεκδικήσεις λένε όχι οι εργοδότες και η ΕΤΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μας πληροφορούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί η μεγάλη οργανική κερδοφορία της τράπεζας δημιουργεί πλεονάζουσα κεφαλαιακή επάρκεια!

Αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό αλλά και τους τραπεζοϋπάλληλους και αυτό το deal. Η Εθνική και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν 3 φορές από τα λεφτά του ελληνικού λαού, που θα τα πληρώσει με υποθήκη δεκάδων ετών, ενώ οι Διοικήσεις τους παραμένουν ιδιωτικές και κάνουν συμφωνίες υπέρ κεφαλαιοκρατών.

Για παράδειγμα, στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ το ΤΧΣ είχε καταβάλει 8,5 δις για να έχει το 40% των μετοχών, ενώ σήμερα ετοιμάζεται να  (ξε)πουλήσει το ποσοστό αυτό με ενδιαφέρον από αμερικάνικα funds, και σε τίμημα που προκύπτει από την τιμή μετοχής μόλις 2,6 δις. Δηλαδή το ελληνικό δημόσιο θα έχει ζημιά 5,8 δις.

Το συνδικαλιστικό κίνημα επιτέλους πρέπει να ενωθεί με τα κινήματα ενάντια στους πλειστηριασμούς και ενάντια στην ταξική αυτή πολιτική των τραπεζών, και να απαιτήσει να περάσει το τραπεζικό σύστημα υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο χωρίς καμιά αποζημίωση στους μετόχους.

Γιατί εκτός από την κοινωνία που πληρώνει τις τράπεζες, και οι τραπεζοϋπάλληλοι πληρώνουμε πολύ βαρύ τίμημα, τις εργασιακές συνθήκες που ζούμε και στην ΕΤΕ, που πλέον είναι απάνθρωπες και αβίωτες.

31/08/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια: