Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Οι τράπεζες και τα «κοράκια» των funds-servicers συνεχίζουν ν΄αλωνίζουν

 

Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε


Κείμενο του Μανόλη Καυκαλά

Εκτός από την τρέχουσα και δραματική επικαιρότητα υπάρχει και η σκιώδης πλευρά της που αφορά πτυχές της καθημερινότητας κρίσιμες μεν αλλά σε "δεύτερο πλάνο". Αν και διανύουμε την θερινή περίοδοήδη παίρνουμε "μηνύματα" για αυτά που πρόκειται να συμβούν από το φθινόπωρο σε αυτούς τους τομείς, όπως είναι οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις.

 


Το πρόβλημα παραμερίστηκε (
με την «ομπρέλα προστασίας»  των "Πετσωμένων" Μ.Μ.Ε.) τους τελευταίους μήνες επειδή μεσολάβησαν και οι εκλογές και η "ανάγκη" της κυβέρνησης να μην υποστεί το πολιτικό κόστος από όλα όσα συνέβαιναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

 


Βλέπουμε, όμως, ότι έχει αρχίσει εκ νέου η.....προθέρμανση. Συνεχίζουν και γίνονται απόπειρες πλειστηριασμών, ίσως για να «δοκιμαστούν» οι αντιδράσεις εν όψει του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, η κατάσταση δείχνει να χειροτερεύει διαρκώς, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα διαβόητα funds & servicers προσπαθούν να κάνουν πιο ασφυκτικό και σκληρό το πλαίσιο αρπαγής της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων πολιτών, ακόμη και με εκβιασμούς προς τους δικαστικούς επιμελητές για την ταχεία εκκαθάριση της «αποστολής» τους.

 


Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τόσο οι τράπεζες όσο και τα funds & οι servicers αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 και του 1ου εξαμήνου του 2023 είναι άκρως αποκαλυπτικά. Μερικά δισεκατομμύρια €υρώ αθροιστικά έχουν προστεθεί στα ταμεία τους, είτε λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού από την Ε.Κ.Τ. (με το έως σήμερα μέσο επιτόκιο να κυμαίνεται στο 5,85%) είτε λόγω των ληστρικών χρεώσεων και προμηθειών.

 


Δυστυχώς, παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές δηλώσειςδιαβεβαιώσεις και τα "μπινελίκια" της υποκρισίας, το πρόβλημα δεν λύνεται, ούτε και διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Υπάρχει βέβαια η μνημονιακή δέσμευση με την υπογραφή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και των κομμάτων του "Μνημονιακού τόξου" (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ). Αλλά το πιο σημαντικό είναι: Για να βρεθεί διέξοδος, χρειάζεται πάνω από όλα πολιτική βούληση και υπέρβαση. Χρειάζεται η Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία (υπό την διαρκή πίεση του "λαϊκού παράγοντα") να σταθούν «πάνω» από την οικονομική και την τραπεζική υπερεξουσία των ολιγαρχών που λυμαίνονται τον τόποΕντούτοις, δυστυχώς, με fast track διαδικασία ο Άρειος Πάγος, πριν από μερικούς μήνες, έδωσε κι άλλα προνόμια στα «κοράκια» απέναντι στους απλούς δανειολήπτες, απογοητεύοντας όσοι είχαν προσδοκίες σε κάτι καλύτερο.

Τα funds εκβιάζουν δικαστικούς επιμελητές

 


- Από καταγγελίες, για τις μεθόδους των funds/servicers, φαίνεται ότι: αναγκάζουν τους δικαστικούς επιμελητές να υπογράφουν συμφωνητικά με βάση τα οποία τους ζητούν προμήθεια και τους επιβάλλουν πέναλτι εάν καθυστερήσουν να διενεργήσουν τις εξώσεις! 
Κατά την διάρκεια της εκπομπής «Ωρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού Open, αποκαλύφθηκε ένα 4σέλιδο ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και ενός δικαστικού επιμελητή.

 


Από το έγγραφο προκύπτουν τα εξής:
1. Υπάρχει σύμβαση μεταξύ της εταιρείας και του δικαστικού επιμελητή.
2. Σε περίπτωση που καθυστερήσει ο δικαστικός επιμελητής τις ενέργειες, καλείται από την εταιρεία να της καταβάλει πέναλτι 500 ευρώ ανά περίπτωση. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο όρος της συμφωνίας: «σε περίπτωση που ο δεύτερος συμβαλλόμενος (ο επιμελητής) καθυστερήσει τη διενέργεια των ενεργειών που του ζητήθηκαν, η παρούσα σύμβαση λύεται και ο δεύτερος συμβαλλόμενος αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην πρώτη ως ποινή το ποσό των 500 ευρώ ανά περίπτωση».
3. Οι εταιρείες ζητούν και προμήθεια από τους δικαστικούς επιμελητές, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο συμφωνητικό: «στο πλαίσιο του παρόντος συμφωνητικού, τα μέλη συμφωνούν αμοιβαία και αποδέχονται ότι η πρώτη συμβαλλόμενη δικαιούται προμήθεια, η οποία υπολογίζεται επί του καθαρού ποσού που λαμβάνει ο δεύτερος συμβαλλόμενος από τον δανειστή»
Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά το πρόσφατο περιστατικό με την οικογένεια στην Θήβα, που κινδυνεύει να μείνει στον δρόμο εξαιτίας των funds που βγάζουν στο «σφυρί» την πρώτη κατοικία της, με απόφαση που λήφθηκε ερήμην της.

Τα funds και οι servicers θησαυρίζουν εις βάρος των στεγαστικών αναγκών

 


Με τους πλειστηριασμούς να χτυπάνε «κόκκινο» και τα χρέη των δανειοληπτών να κινούνται δυναμικά σε εξωφρενικά ύψη, οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers), συνεχίζουν να θησαυρίζουν. 
Οι εταιρείες αυτές [κυρίως οι αποκαλούμενες Big-4: DoValue, Intrum, Cepal και Quant με διαχείριση χαρτοφυλακίου 90 δισ. ευρώ και έσοδα το 2022 πάνω από 600 εκ.ευρώδιαχειρίζονται τα δάνεια που έχουν αγοράσει από τις τράπεζες ξένα και σκοτεινά funds (με έδρα στο εξωτερικό), μέσω των επαίσχυντων προγραμμάτων «Ηρακλής» 1 και 2 (μηχανισμός κάλυψης των τιτλοποιημένων δανείων με κρατικές εγγυήσεις), έναντι πινακίου φακής της τάξης του 3-10% της αξίας τους, ύψους 70,68 δισ.ευρώ από σύνολο δανείων ύψους 151,75 δισ. ευρώ,  μάλιστα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 18,7 δισ.ευρώ (με πρόβλεψη για 23 δισ.ευρώ), ζητώντας από τους δανειολήπτες το 100% της αρχικής οφειλής

 

- Επίσης, τα funds δημιουργούν προβλήματα και στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», καθώς έχουν 700.000 ακίνητα και κερδοσκοπούν πουλώντας τα χαρτοφυλάκιά τους μέσα από τους υπολογιστές τους και μάλιστα χωρίς να φορολογούνται, ενώ εξαιρούν τα ακίνητα αυτά από την εγχώρια αγορά [συμπιέζοντας το απόθεμα ακινήτων για τις στεγαστικές ανάγκες των γηγενών προκαλώντας οξύ στεγαστικό πρόβλημα σε όλη την Ελληνική επικράτεια], προσβλέποντας στην λειτουργία παραοικονομίας διεθνοποίησης του real estate (με την συσσωμάτωση τουριστικής και "επενδυτικής" εκμετάλλευσης) για ψηφιακούς νομάδες, airbnb, golden visa κ.λ.π.

 


Ας μη νομίζει όλο αυτό το Σύστημα, όμως, ότι δεν βράζει το "κοινωνικό καζάνι", σπέρνοντας ανέμους.....θα θερίσουν κι άλλες θύελλες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: