Να μην περάσει η αλλαγή του κανονισμού εργασίας εις βάρος των δικαιωμάτων μας!
Όλοι - όλες στη Γενική Συνέλευση 29/11/2025
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Στο χέρι μας είναι να μην περάσει η κατάργηση στην πραγματικότητα του κανονισμού εργασίας!
Όπως αναλύσαμε πριν από λίγες μέρες στην ανακοίνωσή μας, η πρόταση της Διοίκησης και της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ, είναι ουσιαστικά η επικύρωση της αυθαιρεσίας της ΕΤΕ όλα τα τελευταία χρόνια.
Τίποτα θετικό δεν υπάρχει για μας στο νέο κανονισμό-κι ας προσπαθεί να μας πείσει γι αυτό στην τελευταία ανακοίνωσή του ο ΣΥΕΤΕ. Δεν μπορεί να κρυφτεί από την πλειοψηφία. ΕΤΕ και ΣΥΕΤΕ, για άλλη μια φορά, χέρι – χέρι για να μετρήσουμε
ως εργαζόμενοι άλλη μια ήττα!
Η Διοίκηση θέλει να εντάξει όλους τους ειδικούς συνεργάτες που η ίδια έχει προσλάβει αδιαφανώς τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και όσους σήμερα συνεχίζει καθημερινά να προσλαμβάνει χωρίς καμία διαφάνεια και κατά παράβαση του κανονισμού εργασίας.
Είναι προκλητικό να μας ζητάνε να νομιμοποιήσουμε την παραβίαση του κανονισμού εργασίας και του καθεστώτος των αδιαφανών προσλήψεων τέκνων διευθυντών, συνδικαλιστών, γαλάζιων παιδιών, γιάπηδων που έφερναν golden boys σωρηδόν και γέμισαν τις Διευθύνσεις!
Αλεξιπτωτιστές που εμφανίστηκαν σε μια μέρα και κατέλαβαν εκατοντάδες καίριες θέσεις ευθύνης, που θα έπρεπε να στελεχωθούν από συναδέλφους της Ζώνης Α΄ όπως προβλέπεται σήμερα στον κανονισμό -αν περάσει ο νέος προτεινόμενος κανονισμός -θα είναι οι πλέον κερδισμένοι αφού:
- Θα κρατήσουν τις θέσεις αυτές Διευθυντών, αναπληρωτών Διευθυντών και Υποδιευθυντών
- Θα κρατήσουν τους υψηλούς μισθούς τους με κουτάκι προσωπικής διαφοράς
- Θα τοποθετηθούν κατ΄ εξαίρεση Τμηματάρχες Α΄ ή Υποδιευθυντές Β.
Μόνο ισότιμη δεν είναι αυτή η μεταχείριση. Εμείς με τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς στην τράπεζα, κολλημένοι χρόνια ως Τμηματάρχες Β΄ ή και Α΄, θα μπούμε στη διαδικασία της προαγωγής "κατ΄ απόλυτον εκλογή", ενώ αυτοί θα εξαιρεθούν και θα λάβουν αμέσως προαγωγές, βαθμούς και θέσεις.
Είναι η επιτομή της ΑΔΙΚΙΑΣ για τους χιλιάδες εργαζόμενους στην τράπεζα.
• Για ποια ομογενοποίηση μας μιλούν; Ακόμα και οι εργαζόμενοι στον κανονισμό εργασίας θα είμαστε δύο ταχυτήτων, αφού οι πάνω από 1000 ειδικοί συνεργάτες θα λαμβάνουν διπλό και τριπλό μισθό από εμάς, επειδή θα κρατήσουν τους υψηλούς μισθούς τους. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε στις προηγούμενες εντάξεις (Εθνοντάτα, Fbb Probank κλπ). Πάνω από 1000 ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι εργάζονται στην Τράπεζα σε όλες τις διευθύνσεις, και στα καταστήματα πλέον, με την ανοχή και κάλυψη του ΣΥΕΤΕ. Επιτρέπονται ακόμα και προσλήψεις
συμβασιούχων για 18 μήνες.
• Για ποια αξιοκρατία λένε; Αφού οι προσλήψεις πλέον θα γίνονται μέσω ICAP, Adecco κλπ, με γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Έχουμε δει άλλωστε πολλά κοινά επώνυμα στους τελευταίους «διαγωνισμούς» που έγιναν με αυτούς τους όρους την τελευταία 3ετία.
• Για ποια κατάργηση του θεσμού του ειδικού συνεργάτη γράφουν; Πάλι θα επιτρέπεται η πρόσληψη κατ΄ εξαίρεση σε βαθμό πάνω από Τμηματάρχη Β’. Αν δήθεν δε βρει η Διοίκηση κατάλληλο συνάδελφο από την τράπεζα θα μπορεί πάλι να φέρει από την αγορά, και μάλιστα μόνο με προφορικές εξετάσεις. Ποιος το σκέφτηκε αυτό και γιατί το δέχεται ο ΣΥΕΤΕ;
• Για ποια βελτίωση αναφέρονται στο κομμάτι των τοποθετήσεων; Με τις αλλαγές που προτείνει η Τράπεζα, νέοι συνάδελφοι θα μπορούν αμέσως να τοποθετηθούν σε υψηλές θέσεις, δικτύου και διευθύνσεων, κι ας περιμένουν τόσοι συνάδελφοι για 15-20 χρόνια. Αυτό ήθελε χρόνια η Τράπεζα, να τοποθετεί όποιον θέλει, ανεξαρτήτως βαθμού και αρχαιότητας. Καμιά βελτίωση πχ στο πελατοκεντρικό σύστημα ή στα οργανογράμματα διευθύνσεων, για να αυξηθούν οι θέσεις ευθύνης. Η κατάργηση των οργανικών θέσεων είναι εις βάρος μας, αφού πλέον δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν. Κοινώς, η Τράπεζα θα κάνει πλέον και νόμιμα ό,τι θέλει, χωρίς καμιά δέσμευση.
• Ποιον έλεγχο δήθεν θα ασκεί ο Σύλλογος; Σήμερα και τόσα χρόνια γιατί δεν ασκούσε κανέναν έλεγχο στις τοποθετήσεις ειδικών συνεργατών σε θέσεις ευθύνης; Στις συγκεκριμένες επιτροπές, ο Σύλλογος θα έχει 2 εκπροσώπους και η Διοίκηση 3, δηλαδή θα περνάει η γραμμή της Τράπεζας πλειοψηφικά. Κάθε φορά που θέλουν να νομιμοποιήσουν κάτι, δημιουργούν μια επιτροπή όπου συμμετέχει ο ΣΥΕΤΕ που μετά βέβαια δεν λειτουργεί και δεν ασκεί κανέναν έλεγχο. Πχ επιτροπή για τεχνητή νοημοσύνη, για εργολάβους κλπ.
• Γιατί ενέδωσαν ακόμη και στην αλλαγή στο κομμάτι που αφορά τις απολύσεις -μονο για σοβαρό έως τώρα λόγο? Η προηγούμενη διατύπωση, που προέβλεπε να εργαζόμαστε ως τη συνταξιοδότηση, δυσκόλευε τη Διοίκηση. Τώρα, θα μπορεί να απολύει όπως σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, αρκεί να έχει πάρει πρώτα κάποιο μέτρο, πχ μετάθεση, και να αιτιολογήσει την απόλυση, πχ κακή αξιολόγηση. Μιλάμε για απελευθέρωση των απολύσεων, καμία προστασία πλέον για μας .
ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ για άλλη μια φορά λένε ΝΑΙ στις απαιτήσεις της Διοίκησης. Είναι ο συνδικαλισμός του ΝΑΙ σε ΟΛΑ και υπογράφουν ό,τι τους δώσει η εργοδοσία.
Δεν είναι τυχαίο που μόνο οι 2 παρατάξεις ψήφισαν υπέρ του νέου κανονισμού, και η ΔΗΣΥΕ έδινε συγχαρητήρια στη ΔΑΚΕ, ενώ οι 3 παρατάξεις καταψήφισαν
(Πρόταση Προοπτικής, Μπροστά, Ενιαία).|
Μας έλεγαν μάλιστα οι συνδικαλιστές της ΔΗΣΥΕ στη συνεδρίαση ότι αυτός ο κανονισμός είναι καλύτερος από τον προηγούμενο, ο καλύτερος στη χώρα, για να
μην πούμε σε όλο το γαλαξία!
Η ΔΗΣΥΕ είναι χρόνια στην υπηρεσία της Διοίκησης. Συνδικαλιστές που έχουν λάβει κατ΄ εξαίρεση προαγωγές ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολλά χρόνια αποσπασμένοι και έχουν ξεχάσει τι θα πει δουλειά, αποφασίζουν να χαντακώσουν
εμάς.
Από τη ΔΑΚΕ- Ανοιχτή Γραμμή δεν περιμέναμε κάτι άλλο, δεν ήταν ποτέ η παράταξη της διαφάνειας και της αξιοκρατίας…
Κανένα άλλο σωματείο δεν έχει μέχρι στιγμής τοποθετηθεί ενάντια στο
Κανένα άλλο σωματείο δεν έχει μέχρι στιγμής τοποθετηθεί ενάντια στο
προτεινόμενο κανονισμό.
Η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ, αναγκάστηκε να φέρει το θέμα στη Γενική Συνέλευση και να υιοθετήσει την πρότασή μας, υπό την πίεση των συναδέλφων που ανησύχησαν
από τις καταγγελίες μας.
Το πιο εντυπωσιακό και προκλητικό που δείχνει την υποκρισία τους, είναι ότι ενώ τόσα χρόνια αρνιόντουσαν ως πλειοψηφία να γράψουν μέλη του ΣΥΕΤΕ τους συναδέλφους χαμηλόμισθους ειδικούς συνεργάτες, ώστε να είναι καλυμμένοι συνδικαλιστικά και μαζί να παλέψουμε για την ένταξή τους, ξαφνικά αποφάσισαν να γράψουν μέλη στο σύλλογο τους ειδικούς συνεργάτες σε μια εβδομάδα, για να έρθουν να ψηφίσουν υπέρ του κανονισμού στη Γ. Συνέλευση.
Προφανώς, φοβούνται ότι ο κανονισμός δεν θα εγκριθεί από τα μέλη του Συλλόγου, οπότε χρησιμοποιούν τους συναδέλφους που φυσικά επιθυμούν την ένταξή τους. Πρόκειται για λαθροχειρία.
Εμείς δεν αλλάξαμε θέση. Είμασταν και είμαστε υπέρ της εγγραφής των συναδέλφων στο Σύλλογο. Είμασταν και είμαστε ενάντια στην αντιδραστική αλλαγή του κανονισμού και το σχέδιο της ΕΤΕ.
Στη Γενική Συνέλευση, η πρόταση που θα θέσουμε ως Πρόταση Προοπτικής είναι η
απόρριψη του νέου κανονισμού και η ψήφιση ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης για
άμεση ένταξη στον κανονισμό των συναδέλφων από ΙΚΥ, συνεταιριστικές τράπεζες, τέκνα θανόντων, θυγατρικές, I work, internship κλπ.
Η ψηφοφορία για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως ο κανονισμός εργασίας, πρέπει να γίνει με κάλπη και μυστική ψηφοφορία, για να καταγραφεί η πραγματική βούληση των συναδέλφων.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ -
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ) ΚΑΙ ΤΗΝ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
e-mail: protasiprooptikis@gmail.com , Ιστοσελίδα: ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
6980925499, 6947724051, 19732, 34709 (διεπ.)
6980925499, 6947724051, 19732, 34709 (διεπ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου