Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2026

Ανακοίνωση Σεπτεμβρίου

   

Να σπάσουμε την κανονικότητα που σημαίνει αμύθητα κέρδη για την εργοδοσία και εργασιακή γαλέρα για τους εργαζόμενους!

 

Ο Σεπτέμβρης μας βρίσκει στην ίδια και χειρότερη άθλια εργασιακή καθημερινότητα στην Εθνική Τράπεζα. Πολλοί δεν ξεκουράστηκαν καν, ειδικά όσοι έλαβαν την άδεια αναψυχής τμηματικά όπως προβλέπεται πλέον σύμφωνα με τους άθλιους αντεργατικούς νόμους. Αφού πάντως Γενικοί Διευθυντές έλειψαν 3 εβδομάδες συνεχόμενα διακοπές τον Αύγουστο, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για όλους τους εργαζόμενους, ή όχι;

Στα καταστήματα, ξεκίνησαν ήδη οι αφόρητες πιέσεις των περιφερειακών διευθυντών για την στοχοθεσία στις πωλήσεις, που σε πολλές περιπτώσεις εγκαλούν τους συναδέλφους γιατί τον Αύγουστο δεν έκαναν νούμερα! Πραγματικά, πώς να δεχθούμε να αποκαλούνται από περιφερειακό της ΔΙΔΙ Α οι συνάδελφοι ως «losers», επειδή οι εντελώς παράλογοι στόχοι για πωλήσεις προϊόντων δεν πιάνονται;

Πώς γίνεται να ζητάνε πωλήσεις τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής κάθε μέρα σε κάθε κατάστημα, σαν να είναι είδος πρώτης ανάγκης; Ή σαν η πελατεία, που δικαιολογημένα έχει παράπονα γιατί την διώχνουν συνεχώς και της απαγορεύουν να κάνει συναλλαγές στο κατάστημα και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, να ενδιαφέρεται για υποχρεωτική αγορά προϊόντων; Αρκετά πληρώνει η κοινωνία για κάρτες, λογαριασμούς, προμήθειες συναλλαγών κλπ, για να βγάζουν οι τράπεζες τεράστια κέρδη και να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Το λέμε ξανά: η δουλειά μας δεν είναι μόνο οι πωλήσεις και να πιάνονται οι στόχοι που αυθαίρετα θέτουν κι όποτε θέλουν αυξάνουν. Κρινόμαστε και για πολλά άλλα πράγματα και μας εγκαλούνε και για αυτά και η πίεση είναι τεράστια. Δεν δεχόμαστε τη στοχοθεσία τους. Απαιτούμε να σταματήσουν οι απαξιωτικές συμπεριφορές των στελεχών και το κράξιμο στους συναδέλφους!

Από την άλλη, το κατάστημα Αλεξανδρούπολης είναι χωρίς κλιματισμό από τις 14/8 και ακόμα περιμένουν τους εργολάβους να επιλυθεί το θέμα.. Οι συνάδελφοι εργάζονταν με καύσωνες και θερμοκρασία 35 βαθμούς και έπρεπε να πάει η Επιθεώρηση Εργασίας για να τους στείλουν ανεμιστήρες στα γραφεία και κρύα νερά. Μα πόσο ενδιαφέρον από τη Διοίκηση για τους εργαζόμενους και την υγεία τους, ψυχική και σωματική!

Πόσο ακόμα θα συνεχίζονται οι αποσπάσεις και μετακινήσεις συναδέλφων στα καταστήματα; Συνάδελφος μετακινείται επί 4 χρόνια, 170 χλμ κάθε μέρα σε επικίνδυνο δρόμο στην Πελοπόννησο, έχει σταλεί σε σχεδόν 10 καταστήματα με απόσπαση όλο αυτό το διάστημα να καλύπτει τρύπες, και καταλήγει με χαλασμένο αυτοκίνητο και σωματική εξόντωση. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πέσουμε υπέρ" Εθνικής Πίστεως".

Η επαρχία στενάζει από την έλλειψη προσωπικού, υπάρχουν καταστήματα με 2-3 συναδέλφους, ενώ μαθαίνουμε και για κατάστημα που μένει μόνο με τη διευθύντρια λόγω αποχωρήσεων! Η Εύβοια έχει φοβερές ελλείψεις, η Πελοπόννησος το ίδιο, δεν γίνεται σε μόνιμη βάση οι συνάδελφοι να στέλνονται τόσα χιλιόμετρα μακριά! Απαιτούμε άμεσα να γίνει διαγωνισμός προσλήψεων σε όλη την Ελλάδα, χρειάζεται 1 υπάλληλος σε κάθε κατάστημα τουλάχιστον! Οι 40 – 50 συνάδελφοι που εμφανίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά.

Παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, συνεχίζονται καθημερινά αποχωρήσεις εργαζομένων, καθώς η εθελούσια είναι ανοιχτή επ΄ αόριστον όπως φαίνεται.

Το μόνο που νοιάζει τη Διοίκηση είναι πώς θα διώχνει συναδέλφους, για να μειώνει το κόστος και να τους αντικαθιστά με ελαστικά εργαζόμενους Νεοπροσλαμβανόμενοι συνάδελφοι παραιτούνται επειδή οι εργασιακές συνθήκες γαλέρας δεν αντέχονται πλέον, με κακοπληρωμένους μισθούς και απλήρωτες υπερωρίες. 

Κι όλα αυτά, στην ΕΤΕ των 661 εκ κερδών στο 1ο εξάμηνο του 2026. Κέρδη που πηγαίνουν στους μετόχους και τα μεγαλοστελέχη, ενώ για τους εργαζόμενους έμειναν οι πενιχρές αυξήσεις των συμβάσεων κλαδικής και επιχειρησιακής, που είναι τόσο μικρές που ούτε τις καταλαβαίνουμε. Στις 1.7.2026 εμφανίστηκε η 1η δόση από την αύξηση 10-12% στο επίδομα ευθύνης ανάλογα με το υφιστάμενο κλιμάκιο, που τελικά ήταν μόλις 25-40 ευρώ μεικτά, και άλλα τόσα θα μπουν στις 31.12.2027. Πόσοι το κατάλαβαν;

Με ποια δημιουργική λογιστική λοιπόν ανέφερε η ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ στις 17/7/2025 με τους πανηγυρισμούς ότι «Ενδεικτικά, αυτό σημαίνει πάνω από 100€ - 200€ αύξηση για τα μεσαία κλιμάκια ευθύνης (7ο έως 3ο).»; Μας δουλεύει ψιλό γαζί η ΔΗΣΥΕ, πόσα ψέματα θα μας λένε;

Συνάδελφοι - συναδέλφισσες, να διατρανώσουμε την αντίδρασή μας στην εργασιακή καθημερινότητα, να μη φοβόμαστε να πούμε ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Η υγεία μας κινδυνεύει! Θέλουμε μαζικές προσλήψεις προσωπικού, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, όχι άλλες παρανομίες με απλήρωτες υπερωρίες. Να οργανώσουμε αγώνες, να αντεπιτεθούμε!

Θέλουμε έναν Σύλλογο να εκπροσωπεί εμάς, κι όχι να τα βρίσκει όλα καλά και να μην αντιδράει σε τίποτα. Για το πελατοκεντρικό σύστημα, η ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ πανηγύριζε επειδή δεν θα κοπούν πολλές θέσεις (!), ενώ αναφέρουν εξαιρέσεις που δεν καταλάβαμε πού τελικά εφαρμόζονται.  Στη συνεδρίαση  του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ τον Ιούλιο , προτείναμε να οργανώσουμε συνελεύσεις και μια απεργία αρχές Σεπτεμβρίου για προσλήψεις – στοχοθεσία – αυξήσεις, όμως η πλειοψηφία της ΔΗΣΥΕ αρνήθηκε. Προτείναμε να γίνει συνεδρίαση του πανελλαδικού συμβουλίου στη ΔΕΘ παραμονές της διαδήλωσης, όπως προβλέπει και το καταστατικό, ώστε να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι από ΕΑΚ και νομαρχιακά παραρτήματα σε ένα σχέδιο δράσης, ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ αρνήθηκαν. Μάλιστα αρνητική εντύπωση μας έκανε ότι και η Ενιαία υποστήριξε να μην γίνει η συνεδρίαση, γιατί θα λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά (?) στην αντικυβερνητική συγκέντρωση της ΔΕΘ.

Ο Σύλλογος σχεδόν υπολειτουργεί λόγω της αυτοδυναμίας της ΔΗΣΥΕ, τέτοια διαλυτικά και παραλυτικά φαινόμενα δεν έχουμε ξαναδεί. Γι αυτό η Διοίκηση κάνει ό,τι γουστάρει ανενόχλητη. Μέχρι και την απόλυση συναδέλφου στην NBG PAY, 3 χρόνια μετά την απόσχιση της Διεύθυνσης Καρτών, η ΔΗΣΥΕ την βρήκε εντάξει γιατί οι συνάδελφοι πήγαν εθελοντικά, όπως μας είπαν.

Καλωσορίζουμε τους νέους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες και τους καλούμε να ενημερωθούν για όλα τα δικαιώματά τους και να μην χαρίζουν τίποτα! Τίποτα δεν είναι δεδομένο, όλα κερδίζονται καθημερινά με αγώνες.

ΥΓ. Θα επανέλθουμε άμεσα για την περιοδεία που κάναμε στη Θεσσαλονίκη…

Σεπτέμβριος 2026

e-mail: mailto:protasiprooptikis@gmail.com , Ιστοσελίδα: protasiprooptikis.blogspot.com

Τηλ: 6980925499, 6947724051 , 19732, 34709 (διεπ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: