Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Κάλεσμα - Διαμαρτυρία στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πέμπτη 12/1

ΠΕΜΠΤΗ 12/1 στις 5 μμ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Δραγατσανίου και Σταδίου Πλ. Κλαυθμώνος



Είναι  έγκλημα η αναγκαστική παραμονή σε συνθήκες ψύχους !!

Πρόσφυγες εξαναγκάζονται να ζουν σε καταυλισμούς και στρατόπεδα στην ύπαιθρο μέσα σε συνθήκες πολικού ψύχους και βροχών, χωρίς θέρμανση.

Από τη Μόρια, τη Σούδα της Χίου, κ.α  που οι πρόσφυγες είναι φυλακισμένοι, μέχρι το Σχιστό, το Ελληνικό που είναι ημιφυλακισμένοι, οι σκηνές μέσα στα χιόνια συνιστούν τη σύγχρονη καταισχύνη του πολιτισμού μας. Αλλά, ακόμα και όσοι ζουν στα κοντέινερ σε Ελαιώνα, Μαλακάσα, Βασιλικά κ.α. δεν έχουν καλύτερη μοίρα. Επιβιώνουν χωρίς επαρκή θέρμανση, τρεχούμενο και ζεστό νερό, αφού δεν υπάρχουν υποδομές για το ηλεκτρικό φορτίο και μονωμένοι σωλήνες για το νερό.

Και δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες που ζουν υποχρεωτικά σε καταυλισμούς που υποφέρουν, αλλά υπάρχουν και όσοι ζουν στο πουθενά,  γιατί δεν βρίσκουν χώρους να μείνουν ούτε σε κρατικές δομές, ούτε σε ξενώνες ΜΚΟ, ούτε σε άλλους χώρους που είναι υπερπλήρεις. Κάθε λίγο νέες εκκλήσεις φτάνουν για πρόσφυγες ακόμα και με μικρά παιδιά, που δεν βρίσκουν κάπου να μείνουν.

Αντί οι πρόσφυγες να δέχονται την προστασία, που οφείλει να παρέχει η πολιτεία στα θύματα των πολέμων και της φτώχειας, όντας ταλαιπωρημένοι και ευάλωτοι στην υγεία, τους δίνει ένα ακόμα κτύπημα. Ακολουθούν τη μοίρα των αστέγων της χώρας μας, που δεν έχουν μια ζεστή γωνιά να απαγκιάσουν, παρά μόνο κάποιους χώρους για διανυκτέρευση. Μόνο που οι πρόσφυγες μη ξέροντας ούτε τη γλώσσα,  δεν ξέρουν ούτε που βρίσκονται τέτοιοι οι χώροι, ούτε αν τους δέχονται για να  γείρουν να ζεσταθούν και να πλαγιάσουν τη νύκτα.

Η κυβέρνηση και η ΕΕ με την αντιπροσφυγική πολιτική τους, που κρατά τους πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μέσα σε στρατόπεδα χωρίς τα στοιχειώδη, είναι οι φυσικοί αυτουργοί για το έγκλημα που συντελείται και τα θύματα που δημιουργούν με τις ανεπανόρθωτες βλάβες που σκάβουν την υγεία των ανθρώπων.  Οι δηλώσεις του Υπουργού Μουζάλα ότι έχει λύσει το πρόβλημα για το ξεχειμώνιασμα των προσφύγων, μαρτυρούν πως αντιλαμβάνονται πλέον την αξία των ζωών μας.

Δηλώνουμε : Πρόσφυγες - μετανάστες καλοδεχούμενοι παντού. Ζούμε μαζί τους, όπως μαζί με τους κατοίκους της κάθε χώρας θέλουμε να ζουν και να είναι αποδεκτοί οι έλληνες μετανάστες που φεύγουν στο εξωτερικό. Ούτε ένας άνθρωπος, χωρίς αξιοπρεπή στέγη, θέρμανση, ρεύμα, νερό και φαγητό. Ούτε ένας άνθρωπος στο δρόμο.

Η κυβέρνηση τώρα να ανοίξει σε όλες τις περιοχές θερμαινόμενους χώρους για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Να κάνει επίταξη ξενοδοχείων για να στεγαστούν οι πρόσφυγες όσο θα διαρκέσει η κακοκαιρία.

Απαιτούμε :
·         Εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης για διαμονή των προσφύγων μέσα στον αστικό ιστό και όχι απομονωμένοι-γκετοποιημένοι σε καταυλισμούς με τους περιορισμούς που επιβάλλει η Ε.Ε..  Σίτιση, παιδεία, περίθαλψη και τα ίδια δικαιώματα σε δουλειά, μόρφωση, ασφάλιση.

·         Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές κοινωνικής στήριξης των προσφύγων και όχι για κέντρα κράτησης και καταστολή.

·         Να λειτουργήσουν προγράμματα στέγασης σε κατοικίες για όλους τους πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν, σε όλους τους δήμους της χώρους. Όχι στη ανάθεση της στέγασης σε ΜΚΟ. Τα χρήματα που καρπώνονται οι ΜΚΟ να δοθούν ώστε να ενοικιαστούν τα χιλιάδες κλειστά σπίτια και να στεγαστούν σε αυτά  οι οικογένειες των προσφύγων, των άστεγων και των ανέργων!


Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων 

 
http://syprome.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: