Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ βιώνουν ήδη τις αρνητικές συνέπειες της εθελουσίας!

Το 10% σχεδόν του προσωπικού της ΕΤΕ αποχώρησε με το εθελούσιο πρόγραμμα του Δεκεμβρίου και στις 30/12 ήδη οι εργαζόμενοι ήρθαμε αντιμέτωποι με τις πρώτες αρνητικές συνέπειες στα εργατικά μας δικαιώματα. Τα κενά που έχουν δημιουργηθεί είναι πολύ μεγάλα και η Διοίκηση πιέζει να βγει η δουλειά με όποιο κόστος στους εργαζόμενους.
Πολλά καταστήματα έχουν αποψιλωθεί, αποχώρησαν πολλοί ταμίες και ήδη από την 1η εβδομάδα άρχισε τυφώνας αποσπάσεων. Συνάδελφοι καλούνται να μετακινηθούν μέσα και στην ίδια μέρα σε άλλο κατάστημα για μία βδομάδα ή παραπάνω, να πάνε πολλά χιλιόμετρα μακριά χωρίς οδοιπορικά, μέχρι και υπάλληλοι  που αναπληρώνουν περιστασιακά, να συζητήσουν το ενδεχόμενο αλλαγής του μειωμένου ωραρίου κλπ. Συνάδελφοι με μεταφορικό μέσο την πληρώνουν ως η εύκολη λύση.
Αφού τα μεγαλοστελέχη της Διοίκησης εγκατέλειψαν τους εργαζόμενους στο δίκτυο, αφήνοντας καταστήματα μόλις με έναν ταμία, ή μεγάλα κεντρικά καταστήματα με λίγους εργαζόμενους, μας ζητάνε νούμερα! Πόσοι ταμίες έφυγαν; Μετά από τόση εξοικονόμηση στα επιδόματα ταμείου, τόσο δυσκολεύεται η Διοίκηση να δώσει οδοιπορικά, υπερωρίες ή επιδόματα σε νέους ταμίες; Οι αποσπάσεις συναδέλφων, μια τακτική κατανοητή για έκτακτες ανάγκες, χρησιμοποιείται πλέον κατά κόρον για τις μόνιμες ελλείψεις και με νέα κενά να δημιουργούνται αλλού. Εδώ και δύο χρόνια έχουν διαμορφώσει ηλεκτρονική πλατφόρμα  ώστε οι υπάλληλοι να μετακινούνται και μέσα στην ίδια μέρα σε άλλο κατάστημα!
Οι εργαζόμενοι στο Δίκτυο έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός των άλλων και την κοινωνία που προσέρχεται εξουθενωμένη να πληρώσει φοροχαράτσια, να λάβει την πετσοκομμένη σύνταξη ή να ανοίξει λογαριασμό ανεργίας, και καλείται να περιμένει για ώρες στοιβαγμένη, βρίζοντας εύλογα την Εθνική για την απαξίωση που της επιφυλάσσει, με καταστήματα που κλείνουν συνεχώς, με άδεια γραφεία σε όσα απομένουν και με συνεχή τηλεφωνήματα από εταιρείες για τη δόση του στεγαστικού που αδυνατούν να πληρώσουν.. Σε αυτές τις συνθήκες, μας ζητάνε να πουλάμε ασφάλειες καρτών!
Από αυτή την εφιαλτική κατάσταση, την ανασφάλεια και την επίθεση της εργοδοσίας ήθελαν να γλιτώσουν οι περίπου 1100 συνάδελφοι που έφυγαν (700 από το δίκτυο). Γιατί, εδώ και χρόνια υπάρχουν τρομερές συνθήκες εντατικοποίησης και πίεσης στο δίκτυο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, του κλεισίματος καταστημάτων και της στοχοθεσίας για πωλήσεις και προμήθειες. Ταυτόχρονα, η άρνηση της Διοίκησης να μπει ρήτρα μη απολύσεων στην επιχειρησιακή και να αρθεί η μείωση των μισθών μας (κουτάκι), ενώ προς όλες τις κατευθύνσεις διαμηνύει ότι θέλει να κοπεί κι άλλο το εργατικό κόστος, δημιουργεί αίσθηση ανασφάλειας και φόβου ότι οι συνθήκες θα χειροτερέψουν.
Από την άλλη πλευρά, χρυσοπληρωμένα στελέχη των τελευταίων ετών, αντί να διωχθούν όπως-όπως, είτε εξασφαλίζονται σε προνομιακές θέσεις, είτε βγήκαν κερδισμένοι από την εθελουσία με πακέτα χιλιάδων ευρώ. Άλλωστε, η ΕΤΕ όπως φαίνεται, μισθοδοτούσε μεγαλοκαθηγητές πανεπιστημίων ως νομικούς συμβούλους & αρκετούς μόνιμα αποσπασμένους σε πολιτικά γραφεία κλπ. «Λεφτά υπάρχουν» και πετιούνται κυριολεκτικά, όπως πρόσφατα στη χορηγία της περίφημης Ρόδας στην πλ. Συντάγματος.
 Η πλειοψηφία του ΣΥΕΤΕ, ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ, είναι συνυπεύθυνη γι΄ αυτήν την κατάσταση και γι΄ αυτό είναι άφαντοι από την εξαγγελία της εθελουσίας και μετά. Έχουν στρώσει το έδαφος και με την πρόσφατη επιχειρησιακή, και με την απουσία οποιουδήποτε αγώνα και αντίδρασης για όλα τα ζητήματα (πχ για το κλείσιμο πρόσφατα των πάνω από 40 καταστημάτων). Όχι μόνο δεν ήθελαν να πάρουν θέση και να ταχθούν ενάντια στην εθελουσία ενώ όλοι γνωρίζαμε αυτές τις συνέπειες, αλλά διευκόλυναν τη Διοίκηση στα σχέδιά της με τη σιωπή τους. Συνάδελφοι μας κατήγγειλαν ότι συνδικαλιστές και στελέχη των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ παρότρυναν συναδέλφους να φύγουν, ώστε να προλάβουν τα χειρότερα. Ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία διασφάλισαν, αφού ΤΥΠΕΤ-Ταμείο Αυτασφάλειας – Επικούρηση ελάχιστα έως καθόλου ενισχύθηκαν.
Απαιτούμε: Να καταγραφούν όλες οι ελλείψεις στα καταστήματα και να γίνουν προσλήψεις μέχρι το Πάσχα. Να δημιουργηθούν νέες θέσεις ταμιών, καθώς υπάρχουν συνάδελφοι που επιθυμούν να αναλάβουν. Να μπει όριο στις αποσπάσεις των ίδιων συναδέλφων σε μακρινά καταστήματα και να καταβάλλονται οδοιπορικά. Να μπει σύστημα καταγραφής ωραρίου αποχώρησης και να πληρώνονται οι υπερωρίες. Οι περιφερειακοί να βρίσκουν δίκαιες λύσεις αντί να ρωτάνε ποιοι ενημερώνουν το Σύλλογο για την τραγική κατάσταση που επικρατεί.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες. Οι καταγγελίες μας, ενώ στέλνονται σε όλα τα ΜΜΕ αποσιωπώνται, ακόμη κι από τα λεγόμενα προοδευτικά Μέσα, αφού προφανώς οι διαφημίσεις της ΕΤΕ δεν επιτρέπουν να βγαίνει η αλήθεια για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες στην τράπεζα. Καλούμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν στο νέο πογκρόμ της Διοίκησης, να μας καταγγείλουν οποιοδήποτε περιστατικό, να ανασυστήσουν τις ΕΑΚ και να μη δεχθούν καμία παραβίαση των κεκτημένων δικαιωμάτων μας.

Γενάρης 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: