Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Γενική Συνέλευση 1η Απριλίου 2017 - Οικονομικός Απολογισμός


Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής


Για τον οικονομικό απολογισμό του ΣΥΕΤΕ

Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης στις 01/04/2017, εκθέτουμε ξανά ως Πρόταση Προοπτικής τις απόψεις μας για τα οικονομικά του ΣΥΕΤΕ, που έχουν πάνω από όλα πολιτική και όχι λογιστική αξία.

Η έκθεση του Συλλόγου μας σε δανεισμό από την Τράπεζα (που ξεπερνάει τα 3,8 εκ. €) δημιουργεί εξαρτήσεις που αποδυναμώνουν την ισχύ του. Ο δανεισμός αυτός μάλιστα γιγαντώθηκε με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του Συλλόγου να στηρίξουν στο παρελθόν τις ΑΜΚ της Τράπεζας: το 2010 έλαβαν νέο δάνειο για την τότε ΑΜΚ και το 2013 τοποθέτησαν 850.000€ σε μετοχές! Αξέχαστη θα μας μείνει η ανακοίνωση του Απριλίου 2013 για πανστρατιά ώστε να πετύχει η τότε ΑΜΚ…Τουλάχιστον παράδοξη μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την πρακτική ένα σωματείο εργαζομένων να χρηματοδοτεί με τις εισφορές των μελών του τον εργοδότη! Το παράδοξο βέβαια θα λυνόταν εφόσον εμείς οι εργαζόμενοι είχαμε λόγο στη λήψη των αποφάσεων της τράπεζας και παίρναμε τον έλεγχό της μαζί με όλους όσους συνεισέφεραν στην ανακεφαλαιοποίησή της. 

Τα δάνεια αυτά του ΣΥΕΤΕ, που εδώ και 10 χρόνια δεν μειώθηκαν στο ελάχιστο, δεν πρέπει να εξοφληθούν από τα χρήματα του απεργιακού ταμείου, (πλεόνασμα για το 2016 σχεδόν 1 εκ. ευρώ από την έξτρα εισφορά 0,2%), όπως φαίνεται να επιδιώκει η πλειοψηφία στο ΔΣ. Κάτι τέτοιο παραβιάζει κατάφωρα το καταστατικό του απεργιακού ταμείου και νομιμοποιεί αναδρομικά τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ να «βάλει πλάτη» στη Διοίκηση με το τζογάρισμα στην ουσία των εισφορών μας! Η ενεργοποίηση του απεργιακού ταμείου, όπως προτείναμε πριν 3 μήνες, πρέπει να προηγηθεί, και για στήριξη των αγώνων και της συμμετοχής των συναδέλφων. Να απαιτήσουμε διαγραφή των δανείων ως ελάχιστο μέτρο επανάκτησης μέρους των απωλειών μας. 

Ο Ισολογισμός και τα Αποτελέσματα Χρήσης του 2016 «μαγειρεύτηκαν», εμφανίζοντας ως αξία χρεογράφων ποσά που δεν υπάρχουν καθώς έχει εξαϋλωθεί η αξία του χαρτοφυλακίου. Αντί να παραδεχθούν τις πολιτικές τους ευθύνες από το τζογάρισμα των αποθεματικών του ΣΥΕΤΕ, του ΤΥΠΕΤ και του ΤΑΠΕΤΕ σε μετοχές και ομόλογα, ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ προχώρησαν για μία ακόμη φορά σε λογιστικές αλχημείες προκειμένου να παραπλανήσουν τα μέλη του Συλλόγου και να κρύψουν το πρόβλημα που υπάρχει, με την ανοχή μάλιστα της Ελεγκτικής Επιτροπής η οποία δεν αναφέρει τίποτε στην Έκθεσή της για την αξία αποτίμησης των χρεογράφων και το Ίδιο Κεφάλαιο. 

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη διατήρηση των συνδικαλιστικών προνομίων που συκοφαντούν τον συνδικαλισμό και καλλιεργούν την απαξίωσή του στη συνείδηση των εργαζομένων. Για ποιο λόγο τα μέλη του ΔΣ από την επαρχία να δικαιούνται 70€ ημερήσιας αποζημίωσης (χωρίς να υπολογίζεται το κόστος διαμονής) και μάλιστα να γίνονται δεκτές αποδείξεις με μεγάλες ημερολογιακές αποκλίσεις; Γιατί να ξοδεύονται 30.000€ το χρόνο σε συνδρομές κινητών τηλεφώνων; Γιατί να αγοράζονται κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, να δίνονται τόσα χρήματα στις παρατάξεις (μόνο η ΔΗΣΥΕ λαμβάνει 1000 ευρώ μηνιαίως), σε πάρκινγκ, να δίνονται χρήματα σε δημοσιογράφο; Προτρέπουμε τους συναδέλφους να λαμβάνουν γνώση των αποτελεσμάτων χρήσης και να ασκούν δημοκρατικό έλεγχο στις αποφάσεις του Συλλόγου. Η διαχείριση των εισφορών μας, που είναι ούτως ή άλλως πολύ υψηλές, πρέπει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και να υπηρετεί συνδικαλιστικούς σκοπούς.

Τέλος, και πάλι παρατηρούμε το φαινόμενο ο ΣΥΕΤΕ ως εργοδότης, δηλαδή ως διαχειριστής της Λέσχης σίτισης, να επιτρέπει το καθεστώς ελαστικής απασχόλησης για τις εκεί εργαζόμενες, οι οποίες αμείβονται πενιχρά και χωρίς κατοχύρωση των θέσεων εργασίας τους, καθώς η σύμβασή τους έχει λήξει εδώ και χρόνια. Για να σταματήσουν πάλι να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στο ΣΥΕΤΕ, θεωρούμε ότι πρέπει να εντάξουμε τις εργαζόμενες της Λέσχης στο τακτικό προσωπικό του ΣΥΕΤΕ με ίδιες αποδοχές όπως και οι άλλες καθαρίστριες.

Χωρίς καμία αλλαγή καταθέτουν και τον προυπολογισμό του 2017, κι αναρωτιόμαστε αν κι αυτόν θα τον υπερψηφίσει η μισή Πρωτοβουλία.. Εξακολουθούν πχ παρά τη μείωση των μελών του Συλλόγου, να προβλέπουν τεράστια έξοδα ΓΣ σε πολυτελή ξενοδοχεία, σε δημόσιες σχέσεις, σε περιοδείες που πάνε μόνο οι 3 παρατάξεις, σε αμοιβές συνεργατών κλπ. 



Η συμμετοχή όλων μας στη Γενική Συνέλευση της 1ης Απριλίου είναι αποφασιστική για την προαγωγή της δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΕΤΕ, για το σπάσιμο της ανοχής στον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Καταθέτουμε εκ νέου τις προτάσεις μας για την οικονομική λειτουργία του ΣΥΕΤΕ, και καλούμε τους συναδέλφους που συμμερίζονται τους προβληματισμούς μας να καταψηφίσουν τον οικονομικό απολογισμό και προϋπολογισμό και να συμβάλουν με τις δυνάμεις τους στην αλλαγή πορείας του Συλλόγου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: