Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Γενική Συνέλευση 1η Απριλίου 2017 - Διοικητικός Απολογισμός


Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής


Απαραίτητη η συμμετοχή όλων μας στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου!
Καλούμε σε μαζική καταψήφιση των πεπραγμένων της ηγεσίας



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το Σάββατο 1/4 καλούμαστε στη φετινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας για να εγκρίνουμε τα πεπραγμένα της χρονιάς του 2016 και να αποφασίσουμε αν θέλουμε και φέτος να συνεχίσουμε στην ίδια ρότα. 

Το ίδιο το μοντέλο της Γενικής Συνέλευσης γνωρίζουμε ότι είναι προβληματικό και απωθητικό για την πλειοψηφία των συναδέλφων. Έχουμε προτείνει να προετοιμάζεται η Γ.Σ. με σύγκληση προηγουμένως περιφερειακών συνελεύσεων παντού που θα μεταφέρουν αποφάσεις μέσω αντιπροσώπων . Έτσι θα συμμετέχουν πραγματικά χιλιάδες συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα και θα ακουστούν οι φωνές και οι αποφάσεις τους. Η μη συμμετοχή όμως, τόσο των χιλιάδων μελών του Συλλόγου από την Αττική όσο και αυτών από την επαρχία, επειδή ακριβώς είναι απαξιωμένη στη συνείδησή τους η λειτουργία του Συλλόγου, έχει ως αποτέλεσμα μια πολύ μικρή μειοψηφία να καθορίζει τις τύχες μας με την υπερψήφιση των πεπραγμένων. 

Στο χέρι μας είναι να μην ζήσουμε πάλι μια από τα ίδια. Να μετατρέψουμε τη Γ.Σ. του Σαββάτου από μια παρέλαση συνδικαλιστών, όπου τον τόνο θα δίνει η πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ με πανηγύρια ότι τα έπραξε όλα ωραία πέρυσι και ζητώντας έγκριση για να συνεχίσει, σε μια αληθινά ζωντανή διαδικασία με συμμετοχή συναδέλφων όπου θα μιλήσουν για τα προβλήματα, τις αγωνίες τους, τις προτάσεις τους. Κι αυτό θεωρούμε ότι είναι το πρώτο βήμα για τη ριζική αλλαγή του σωματείου από κολαούζο της εργοδοσίας και θεατή των κυβερνητικών μέτρων σε σωματείο εκφραστή των εργατικών συμφερόντων και κύτταρο αγώνα για τα εργατικά μας δικαιώματα.

Θεωρούμε απαραίτητη την καταψήφιση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού προκειμένου να καταδικαστεί η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ, για τα ακόλουθα:

✓ Υπέγραψαν μια επιχειρησιακή σύμβαση όπως την ήθελε η Τράπεζα, μεθοδεύοντας εκβιαστικά να φτάσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά. Μια επιχειρησιακή σύμβαση που δεν περιείχε ρήτρα μη απολύσεων όπως την άλλη φορά, που δεν είχε ανάκτηση των απωλειών, που δεν έθιξε κανένα ζήτημα ελαστικών εργασιακών σχέσεων, ωραρίου, προσλήψεων. 

✓ Υπέγραψαν μια κλαδική σύμβαση υποταγής (οι ίδιοι μέσα από τις παρατάξεις τους στην ΟΤΟΕ) που έστρωσε το έδαφος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις στις τράπεζες, αποδεχόμενοι τη μνημονιακή πολιτική και τα πλάνα αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Μια κλαδική σύμβαση, επίσης χωρίς ρήτρα μη απολύσεων, χωρίς ανάκληση των μεγάλων μειώσεων, χωρίς κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με πρόβλεψη για ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας.

✓ Συναίνεσαν πλήρως στην πρόσφατη εθελούσια και το κλίμα εκβιασμού από πλευράς Διοίκησης χωρίς να εξασφαλίσουν ούτε καν αντίστοιχες προσλήψεις, παρά την πρότασή μας στο Δ.Σ. να ταχθούμε ενάντια σε αυτήν, με συνέπεια να ζούμε πάλι καμένη γη στο δίκτυο, τις διευθύνσεις και τα ασφαλιστικά μας ταμεία. 

✓ Απεχθάνονται οποιαδήποτε μορφή αγώνα, απεργία ή στάση εργασίας, τηρώντας εργασιακή ειρήνη ως το έπακρο, εκτός και αν πρόκειται για κάποιο πυροτέχνημα όπως πχ στη Θεσσαλονίκη όπου θίγονταν άμεσα πρόσωπα δικά τους. Ακολουθούν την αστική πολιτική των ΓΣΕΕ - ΟΤΟΕ απουσιάζοντας από τα μεγάλα απεργιακά κινηματικά γεγονότα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και τις μνημονιακές πολιτικές.

✓ Δεν έχουν αντιταχθεί στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας που επέφερε κλεισίματα δεκάδων καταστημάτων και συγχωνεύσεις διευθύνσεων, αύξηση εκχώρησης εργασιών και εργολαβιών, μείωση οργανικών θέσεων (πχ υποδιευθυντών κατ/των), μεταθέσεις και αποσπάσεις συναδέλφων ακόμη και για μια ημέρα, συνεχή παραβίαση ωραρίου χωρίς καταγραφή των υπερωριών.

✓Δεν αντιδρούν στην αφόρητη στοχοθεσία που επιβάλλει η Διοίκηση στο δίκτυο και μάλιστα τη στιγμή που εξετάζει αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης.

✓Έχουν αποδεχθεί τους εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων και τις προσλήψεις νέων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις στην Εθνική (ενοικιαζόμενοι, χαμηλόμισθοι ειδικοί συνεργάτες, συνάδελφοι από το πρόγραμμα ΙΚΥ, με μπλοκάκι, με πρόγραμμα internship, εποχιακοί συμβασιούχοι κλπ).

✓ Δεν έχουν αντιδράσει στο ξεχαρβάλωμα του κανονισμού εργασίας, με προσλήψεις από το παράθυρο, τοποθετήσεις μεγαλοσυμβούλων μέχρι και σε οργανικές θέσεις, μη εντάξεις ή και αναβαθμίσεις στους εξειδικευμένους κανονισμούς (Εθνοντάτα, Probank, Fbb, συνάδελφοι ΕΤΕ που μετατέθηκαν).

✓ Στο ασφαλιστικό, ενώ δεν συμμετέχουν σε πανεργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα που πλήττουν όλους τους εργαζόμενους, στοχεύοντας στην εξαίρεση και το συντεχνιασμό, ταυτόχρονα σε συνεννόηση με τη Διοίκηση, απέσυραν την αγωγή που εκκρεμούσε χρόνια για την εργοδοτική εισφορά 4,5% στο Ταμείο Αυτασφάλειας με το επιχείρημα ότι δεν ήταν έτοιμοι οι δικηγόροι, ενώ παραιτήθηκαν και από την αγωγή που είχε κάνει ο ΣΥΕΤΕ το 2008 για το Ταμείο Επικούρησης ότι είναι εγγυημένων παροχών, με το επιχείρημα ότι τώρα τα καταβάλλει τα χρήματα η Διοίκηση, ενώ είναι γνωστό ότι έχει μπει θέμα στο ΔΣ της ΕΤΕ να σταματήσει η καταβολή των ελλειμμάτων και η περικοπή των επικουρικών συντάξεων.

✓ Κόπτονται μόνο να συνεχίσουν να συμμετέχουν με 2 μέλη στο ΔΣ της Τράπεζας για να μην χάσουν τις παχυλές αμοιβές τους.

✓ Έχουν εγκληματική ευθύνη για την εξαφάνιση της περιουσίας των ασφαλιστικών μας ταμείων (Αυτασφάλειας, Επικουρικό, ΤΥΠΕΤ) αλλά και του Συλλόγου με το τζογάρισμα των αποθεματικών τους σε μετοχές και ΑΜΚ.

✓ Ακολουθούν επικίνδυνη πολιτική στήριξης των τραπεζών και των πολιτικών που ασκούν οι διοικήσεις τους και ταυτίζουν τα συμφέροντα των εργοδοτών με τα δικά μας, απομονώνοντάς μας από την υπόλοιπη κοινωνία που πλήττεται. Δεν καταγγέλλουν τα σκάνδαλα των ανακεφαλαιοποιήσεων με δημόσιο χρήμα αλλά και των επιχειρηματικών δανείων την εποχή των παχιών αγελάδων, αρνούμενοι να συνταχθούν σε κοινωνικό πανεργατικό μέτωπο ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σε βάρος των φτωχών και των ανέργων.

✓ Επιμένουν σε ένα σωματείο καρικατούρα με κλειστές γραφειοκρατικές δομές όπου αφενός η βάση δεν συμμετέχει και οι ΕΑΚ / νομαρχιακά παραρτήματα έχουν ατονήσει έως διαλυθεί, αφετέρου η αντιδημοκρατική λειτουργία του ΣΥΕΤΕ έχει παγιωθεί με το Προεδρείο των 4 παρατάξεων να έχει αντικαταστήσει το Διοικητικό Συμβούλιο, με τις γραμματείες να μη λειτουργούν, με αποκλεισμό της κίνησής μας από αποσπάσεις, συναντήσεις, κλπ. 

✓ Κλείνουν την πόρτα του ΣΥΕΤΕ στους εκατοντάδες συναδέλφους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μην εγκρίνοντας αιτήσεις εγγραφής ακόμη και από συναδέλφους μέσω ΙΚΥ, από θυγατρικές της ΕΤΕ, από τη Συνεταιριστική Πελοποννήσου, συμβασιούχους, ενοικιαζόμενους, τη στιγμή που έχουν ως μέλη μεγαλοστελέχη. 



Εκτιμούμε ότι η κρισιμότητα της περιόδου είναι τόσο μεγάλη, που η αναπαραγωγή της ίδιας πλειοψηφίας είναι πολύ επικίνδυνη για τα δικαιώματά μας και την επίθεση που έρχεται στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η δυσαρέσκεια που υπάρχει σε χιλιάδες συναδέλφους δεν μπορεί να εκφράζεται μέσω της αποχής και της παθητικότητας. Είναι ανάγκη άμεσα να γυρίσουμε σελίδα και να μεταμορφώσουμε το σωματείο μας σε ένα πραγματικά συλλογικό ταξικό όργανο, που έχουμε ανάγκη απέναντι στην επίθεση τραπεζιτών – κυβερνώντων – δανειστών. Τώρα που όλοι πρέπει να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε.



Η καταψήφιση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού είναι το πρώτο κι αναγκαίο βήμα. Η μαζική και δυναμική μας εμφάνιση, η ανάδειξη όλων των προβλημάτων, η προβολή ριζικά διαφορετικών προτάσεων για την ανασυγκρότηση του Συλλόγου, μπορεί να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης στη φετινή ΓΣ και όχι μόνο. Δεν μας αξίζει να αποφασίζουν κάποιοι λίγοι άλλοι για μας, χωρίς εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: