Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Παρέμβαση για αυθαιρεσία αναφορικά με χορήγηση αδειών σε κατάστημα του Πειραιά


Την εντολή ότι "Δεν δίνονται άδειες την περίοδο των Χριστουγέννων και όλο το Δεκέμβριο, όλες οι άδειες να εξαντληθούν ως τέλη Νοέμβρη" έδωσε πρόσφατα η διεύθυνση του καταστήματος Εθν Αντιστάσεως στον Πειραιά. Έγινε παρέμβαση και ακολουθεί η επιστολή που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο προσωπικό του καταστήματος, μετά την άρνηση της διεύθυνσης να συμμορφωθεί και να συνομιλήσει με εκπροσώπους του Συλλόγου.

Προς τους συναδέλφους του Κατ/τος Εθν Αντιστάσεως – 190

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Αναφορικά με εντολή που έχει δοθεί από τη διεύθυνση του καταστήματος, ότι όλο τον Δεκέμβριο και  κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων δεν χορηγούνται άδειες στους εργαζόμενους και οι κανονικές άδειες πρέπει να εξαντληθούν ως τέλη Νοέμβρη, οφείλουμε να σας πούμε τα εξής:
-   η εντολή αυτή είναι αυθαίρετη και αποτελή παράφωρη κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος
-       είναι η μοναδική περίπτωση πανελλαδικά όπου δόθηκε σε χώρο εργασίας τέτοια εντολή, όπως παραδέχτηκε και η διεύθυνση ότι «αφορά μόνο αυτό το κατάστημα»
-       δεν υπάρχει κάποια τέτοια οδηγία από την τράπεζα προφανώς, γιατί είναι παράνομη και παραβιάζει την εργατική νομοθεσία
-       καμία εγκύκλιος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, αντίθετα υπάρχει προτροπή να γίνουν τα αιτήματα των αδειών ως 31/12, όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων και των αδειών Σ.Σ.Ε.
-       οι άδειες πρέπει να εξαντληθούν ως τις 31/12, και οι κανονικές και όσες χορηγούνται και δεν μεταφέρονται (γονικές, Σ.Σ.Ε κλπ)

Αντίθετα, ο νόμος προβλέπει τα εξής :

Κάθε εργαζόμενος δικαιούται άδεια µε αποδοχές, σύμφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις η οποία αναφέρεται σε εργάσιμες ηµέρες.
Ο Νόµος 539/45 προβλέπει ότι:
  • Η μισή κανονική άδεια χορηγείται υποχρεωτικά σε όλους τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου (1/5-30/9).
  • Δεν μπορεί να πληρωθεί σε χρήμα έστω και µε προσαύξηση στις αποδοχές.
  • Πρέπει να εξαντλείται στο χρόνο που αναφέρεται.
  • Χορηγείται µε αίτηση του εργαζόμενου το αργότερο μέσα σε δύο μήνες από τη στιγμή που θα ζητηθεί.
  • Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ασθενήσει κατά τη διάρκεια της αδείας του,οι ημέρες ασθενείας δεν υπολογίζονται ως κανονική άδεια εφόσον ο εργαζόμενος ενεργήσει όπως προβλέπεται στην περίπτωση ασθενείας.
  • Αναλυτικά ο τρόπος χορήγησης της κανονικής άδειας (Κλαδική ΣΣΕ 2004-05), ανάλογα µε το χρόνο παροχής εργασίας κάθε εργαζόμενου στον ίδιο εργοδότη και µε την τυχόν προϋπηρεσία σε άλλον εργοδότη, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Ως εκ τούτου, καλούνται οι συνάδελφοι να προγραμματίσουν άμεσα τα υπόλοιπα αδειών τους, συμπεριλαμβανομένου και του μήνα Δεκεμβρίου , και να υποβάλουν τα αιτήματα άμεσα, μέσα σε λογικά πλαίσια που πάντα οι συνάδελφοι έχουν υπόψην τους όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν. Σε περίπτωση άρνησης, υπόλογη θα έιναι η διεύθυνση και αν δεν εξαντληθούν οι άδειες θα καταβληθούν οικονομικώς.

 Η άδεια αποτελεί κατάκτηση του εργατικού κινήματος και είναι απαραίτητη για την ψυχική και οικογενειακή κατάσταση των εργαζόμενων. Την άδεια την αιτούνται οι συνάδελφοι όταν τη χρειάζονται και όχι όταν θέλει ο εργοδότης και εν προκειμένω η διευθύντρια του καταστήματος. Όλοι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν την περισσότερη άδεια τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και μέρος της άδειάς τους κατά τις εορτές (Πάσχα, Χριστούγεννα κλπ) και το ίδιο ισχύει και για τους τραπεζουπαλλήλους, για όποιον φυσικά το επιθυμεί.

Τέλος, υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τα συλλογικά όργανα των εργαζόμενων είναι υποχρεωμένα και αρμόδια να διεκδικούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση

Μαρία Ξιφαρά
Μέλος ΔΣ ΣΥΕΤΕ
6980925499
Κοινοποίηση:  Δ/νση Δικτύου Ι

Δεν υπάρχουν σχόλια: