Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Νέα ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας για ΛΕΠΕΤΕ

-->
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας
arpasinta@gmail.com, http://aristeriparemvasintaxiouhon.blogspot.com,   τηλ. 6973 848654, 6978 512998
                                                                                                                                               
2η ανακοίνωση για ΛΕΠΕΤΕ

29/10/2017

Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

Η επιστολή Φραγκιαδάκη ημ. 27/7/2017 προκλητικά αναφέρει: «Παρά ταύτα ο ΛΕΠΕΤΕ συνεχίζει να επιβαρύνεται με την καταβολή των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων». Δηλαδή ποιος άλλος είναι ο ρόλος ενός λογαριασμού επικούρησης και θεωρείται επιβάρυνση η καταβολή συντάξεων; Είναι μόνο για να εισπράττει εισφορές και οι κυβερνήσεις παλιότερα να τις εκμεταλλεύονται άτοκα, μετά να τις παίζουν στο χρηματιστήριο, μετά να τις ρίχνουν στα δομημένα ομόλογα, ή να τις προσφέρουν στην ίδια την τράπεζα με αγορά των μετοχών της, στο όνομα δήθεν του μη αφελληνισμού και παρότι η έκκληση πέτυχε οι μετοχές εξαϋλώθηκαν και  η Εθνική βρίσκεται ιδιοκτησιακά, ελέω των μνημονίων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σε ιδιωτικά κεφάλαια (κατά μεγάλο μέρος σε ξένα);

Και συνεχίζει: «Η ΕΤΕ χωρίς να υπέχει καμιά εκ του νόμου συμβατική υποχρέωση παρείχε ορισμένες ταμειακές διευκολύνσεις στο ΛΕΠΕΤΕ, υπό μορφή δανείου». Βέβαια, αυτοί είναι οι τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις που τους διορίζουν, δεν διστάζουν να δηλώνουν με θράσος ότι δεν έχουν  υποχρεώσεις, ότι αυτοί ενεργούν σύμφωνα με τους νόμους-ενώ τους καταπατούν, να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις υπογραφές τους και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Και κλείνει με το τελεσίγραφο «Λαμβάνοντας υπόψη και πρόσφατες επαφές με την αρμόδια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή των πιστωτικών ιδρυμάτων (SSM)… σας γνωρίζουμε ότι δεν είναι πλέον δυνατή η παροχή πρόσθετων ταμειακών διευκολύνσεων από την ΕΤΕ στο ΛΕΠΕΤΕ και η αύξηση του σχετικού πιστωτικού κινδύνου της Τράπεζας».  Αλήθεια, οι συντάξεις αποτελούν πιστωτικό κίνδυνο και όχι τα ανοίγματα σε τοξικά προϊόντα, σε δανεικά και αγύριστα σε μεγαλοκαρχαρίες, σε επενδύσεις που πήγαν στον πάτο από τους δήθεν πετυχημένους manager, στην πώληση θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με τις οδηγίες του περίφημου SSM (οργάνου της Ε.Ε. και της Ε.Κ.Τ.) με εξευτελιστικά αντίτιμα, όχι οι αμοιβές και τα μπόνους των μεγαλοστελεχών και των συμβουλευτικών εταιρειών ;

Στη δεύτερη επιστολή ημ. 27/9/2017 αναφέρει για να μεταθέσει την ευθύνη ότι «υφίσταται εγγυητική ευθύνη του κράτους για τη συνέχιση της επικουρικής ασφάλισης όλων των μισθωτών και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων» και για να θολώσει τα νερά ότι «κατανοώντας τις ανάγκες των υπαλλήλων και συνταξιούχων για ένα επιπλέον δίκτυ προστασίας … η Τράπεζα εξετάζει σοβαρά τη δυνατότητα συμπληρωματικής πέραν της παρεχόμενης από το κράτος (σ.σ. ιδιωτικό ασφαλιστικό ταμείο)… , κάτι το οποίο θα εξεταστεί τόσο από το την αρμόδια Εποπτική Αρχή (SSM) όσο και από τον κύριο μέτοχο (ΤΧΣ)».

Ποιόν κοροϊδεύουν ο διορισμένος, από Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ., του Δ.Ν.Τ. και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, διοικητής της ΕΤΕ; Η αποστολή του είναι συγκεκριμένη, όπως και των υπόλοιπων. Να εξαθλιώσουν τους εργαζόμενους και όλο το λαό, προκειμένου να συγκεντρώσει μια μικρή μερίδα ντόπιων και ξένων κεφαλαιούχων τον πλούτο και να έχουν στη δούλεψη τους ένα φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα και ένα λαό υποταγμένο στα συμφέροντα τους.


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δεν νίπτει τας χείρας της, ούτε κάνει την πάπια. Το σχέδιο της είναι να περάσουν όλα τα μέτρα των μνημονίων που συμφώνησε με Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. και Ε.Κ.Τ, με το ελάχιστο πολιτικό κόστος, προβάλλοντας ότι αυτά είναι μονόδρομος, απαιτήσεις των ξένων και αυτή το διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο και κοινωνική ευαισθησία. Αυτά που προπαγανδίζει και θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. και τα άλλα συστημικά κόμματα για τη μείωση των μισθών, για την παραχώρηση όλου του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας γης, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, των τραπεζών, του ασφαλιστικού συστήματος σε ιδιώτες, τα κάνει ο Τσίπρας με δήθεν αριστερό πρόσημο. Και έτσι όλοι μαζί στήνουν το νέο σκηνικό για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία και τους άνεργους της χώρας.

Ο υφ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Πετρόπουλος, πρώην νομικός σύμβουλος του ΣΥΕΤΕ, δήλωσε ότι «στη σημερινή συγκυρία  πρέπει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση» για τον ΛΕΠΕΤΕ μεταξύ Συνταξιούχων, Εργαζομένων και την Διοίκηση της ΕΤΕ». Άρα, κόψτε το λαιμό σας. Η κυβέρνηση απλώς προεδρεύει και η ευθύνη για την τήρηση των υποχρεώσεων από πλευράς εργοδοτών είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. 


ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΣΥΕΤΕ και ΣΣΕΤΕ

Δεν άλλαξαν τη ρότα τους, αφού είναι οι ίδιοι και με την ίδια τακτική που μας έφεραν ως εδώ. Συνομιλίες με τις διοικήσεις, επισκέψεις σε κόμματα, συναντήσεις με την κυβέρνηση, δικαστικές προσφυγές. Και λοιπόν ; Την ίδια τακτική ακολούθησαν και για το ν. Αλογοσκούφη το 2005, που τελικά αποδέχτηκαν οι νέοι εργαζόμενοι να μην είναι ασφαλισμένοι στο λογαριασμό επικούρησης και έκλεισαν τον αγώνα. Ενώ, έχουν συμφωνήσει πλήθος τραπεζικών εργασιών να εκτελείται από εταιρείες με επενοικιαζόμενους και από χιλιάδες ελαστικά εργαζόμενους. Είναι αυτοί που υπέγραψαν ακόμα και ως στελέχη της τράπεζας αυτές τις συμβάσεις εκχώρησης εργασιών και τώρα συνεχίζουν τη συνδικαλιστική, κυβερνητική ή πολιτική τους καριέρα και αυτοί που αποφάσισαν τη περικοπή του Εφάπαξ κατά 40%..

Φοβούνται να συγκαλέσουν έκτακτη συνέλευση. Δεν θέλουν να πάρει το λόγο κανένας άλλος συνάδελφος ή παράταξη που  δεν έχουν στο τσεπάκι. Ο καυγάς μεταξύ των διάφορων εργοδοτικών και πρώην και νυν κυβερνητικών παρατάξεων που έχουν την ηγεσία σε ΣΥΕΤΕ και ΣΣΕΤΕ είναι για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι και όχι για θέματα ουσίας. Δεν διακινδυνεύουν να δημιουργηθεί ένα εργατικό ρεύμα που θα τους πετάξει από τις καρέκλες τους. Θέλουν να κλείσουν πίσω από τις πλάτες μας συμφωνίες, να αποφύγουν τον κίνδυνο να ανατραπούν και να τους προσπεράσει η βάση των συναδέλφων.

Ακόμα και όταν κάλεσαν δύο συγκεντρώσεις είναι κραυγαλέα η απαξίωση των συναδέλφων που μας θεωρούν ακροατήριο για τις μονότονες ομιλίες τους και μας καλούν να περιμένουμε για να γυρίσουν από την παράδοση των υπομνημάτων και μετά να μην μας λένε τίποτα παραπάνω. Και ήμασταν χιλιάδες και τις δύο φορές, κανένας τους δεν ήθελε να γίνει πορεία. Επιδιώκουν να διαχειριστούν πλήρως τον αγώνα μας στα δικά τους «λελογισμένα» πλαίσια μη τυχόν και τους ξεφύγει ο έλεγχος. Για αυτό και οι προειδοποιήσεις και απειλές των καρεκλοκένταυρων όπως : «Θυμίζουμε ότι  μεμονωμένες  ενέργειες  μπορούν να βλάψουν  την κοινή μας προσπάθεια και τον κοινό μας Αγώνα».

Το σίγουρο είναι ότι τον αγώνα μας για τα ασφαλιστικά δικαιώματα τον βλάπτει η ανάθεσή του στις εργοδοτικές- κυβερνητικές παρατάξεις και στους αναξιόπιστους συνδικαλιστές πρώην μεγαλοστελέχη της τράπεζας και οι αυταπάτες ότι μπορούμε να πετύχουμε αποτελέσματα χωρίς επαφή και κοινό αγώνα με τους άλλους κλάδους που πλήττονται και ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε προσωρινές εξαιρέσεις χωρίς να εναντιωθούμε με  τους συνολικούς σχεδιασμούς Ε.Ε., ΔΝΤ, κομμάτων του συστήματος και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.


Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας. Να μην αφήσουμε όσους μας έφτασαν ως εδώ να διαπραγματεύονται για τα συμφέροντά μας. Με επιτροπές αγώνα και συνελεύσεις, μαζί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, με αγώνα διαρκείας και μαχητικές μορφές μπορούμε να  αποτρέψουμε τα σχέδια τους και τη σημερινή επίθεση απαιτώντας:

    Να τηρήσει η Διοίκηση της υποχρεώσεις της για την χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ.

    Να ενταχθούν στο ΛΕΠΕΤΕ όλοι οι εργαζόμενοι στην Εθνική, και οι μετά το 2005. Καμιά διάκριση εις βάρος των νέων συναδέλφων.

    Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και να ασφαλίζονται σε ΛΕΠΕΤΕ και ΤΥΠΕΤ όλοι οι εργαζόμενοι για την Εθνική Τράπεζα ανεξάρτητα από το φορέα εργοδότη.

    Να προσληφθούν με δημόσιο διαγωνισμό χιλιάδες συνάδελφοι, για να καλυφθούν τα κενά και να αντιστραφεί ο αρνητικός συσχετισμός εργαζόμενων-συνταξιούχων.

    Να αυξηθούν οι μισθοί των εν ενεργεία, να φύγουν κουτάκια και περικοπές, να πληρώνονται όλες οι υπερωρίες, όχι σε μπόνους και έκτακτες αμοιβές, όχι αποζημιώσεις χωρίς καταβολή εισφορών, για να αυξηθούν οι εισφορές και να μη χάνεται ούτε ένα ευρώ από το επικουρικό 

    Να αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά που συνεχώς μειώνεται, να πληρώσουν οι εργοδότες και το κράτος για τα ελλείμματα που δημιούργησαν.

    Να αυξηθούν οι συντάξεις και να επανέλθουν τα δώρα, τα ηλικιακά όρια για σύνταξη και το ύψος των συντάξεων, για τους τραπεζοϋπαλλήλους και όλους τους εργαζόμενους, στα επίπεδα που ήταν πριν τους αντιασφαλιστικούς νόμους και τις περικοπές των μνημονίων.

    Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.



ΜΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ


ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ


ΟΥΤΕ ΕΝΑ € ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ – ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ – ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: