Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Ανακοίνωση για την απεργία 26/11/2020


BLACK THURSDAY στις τράπεζες στις 26/11/2020

 

Μιας και ανήκουμε στην πολυπληθή κατηγορία των ανθρώπων που ζούμε από τον μισθό μας, όπως ανακάλυψε πρόσφατα κι ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μιας και δεν αναλάβαμε το «επιχειρηματικό ρίσκο» να κατέχουμε επιχειρήσεις, όπως τράπεζες, των οποίων τα κέρδη είναι των ιδιοκτητών οι ζημιές όμως του κοινωνικού συνόλου (ανακεφαλαιοποιήσεις, απώλεια θέσεων εργασίας, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές κ.α.), η απεργία στις 26/11 δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει ούτε για τους τραπεζοϋπάλληλους «άλλο ένα χαμένο μεροκάματο». Μην ξεχνάμε τη νέα απόπειρα απολύσεων συναδέλφων από την Τράπεζα Πειραιώς.

Για την κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει πάνω από τα κέρδη των ταξικών της συμμάχων. Οι θλιβερές στατιστικές της πανδημίας έχουν την σφραγίδα των επιλογών της: δεν βρήκε χρήματα για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας 8 μήνες τώρα, αρνείται πεισματικά να προσλάβει μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά είναι έτοιμη να αποζημιώσει ξανά με υπέρογκα ποσά κλινικάρχες και ιδιώτες γιατρούς για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Τα παραμύθια για τον «υγιή» ιδιωτικό τομέα κατέρρευσαν πανηγυρικά: οι ιδιωτικές κλινικές δεν παίρνουν μέτρα γιατί κοστίζουν, (δεν ξεχνάμε τα δεκάδες κρούσματα και θανάτους σε αυτές, ενώ επιλέγουν να νοσηλεύσουν non-covid περιστατικά κατά την επίταξη), αρνούνται να δώσουν κλίνες για να παζαρέψουν περισσότερα λεφτά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει λοκντάουν με τη μορφή απαγορεύσεων κυκλοφορίας πανελλαδικά, κλείνει τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, με τα παπαγαλάκια της δαιμονοποιεί τη νεολαία, και παρουσιάζει πριν καν βγει το εμβόλιο «εθνικό σχέδιο εμβολιασμού» σαν να θέλει να μεταφέρει την προσοχή από τους ανατριχιαστικούς αριθμούς θανάτων καθημερινά.

Στην Επιτροπή της Βουλής, ο Υπουργός Εργασίας επέπληξε τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ για τις αντιρρήσεις που ψέλλισαν επί του νομοσχεδίου λέγοντας ότι «τα ψηφαλάκια (έρχονται) σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο καλό της πατρίδας». Πατριωτικές θυσίες για μας, πακτωλός χρημάτων για το κεφάλαιο. Οι προβλέψεις του προσχέδιου νόμου Βρούτση για τα εργασιακά, που υπαγορεύονται από τις ενώσεις των εργοδοτών πλήττουν κάθε εργαζόμενο αλλά και άνεργο αυτής της χώρας, αφοπλίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα και ποινικοποιούν τα μέσα αντίδρασης που διαθέτει.

Πλήττουν συγκεκριμένα και τον κλάδο των τραπεζών, καταρχήν με την πρόβλεψη για ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας.Οι συνάδελφοι που ως τώρα πληρώνονταν κάποιες υπερωρίες θα τις χάσουν, ενώ θα επισημοποιηθεί το καθεστώς απλήρωτων υπερωριών που κάνει ήδη η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων. Με τη δε τηλεργασία, χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι έχουν γίνει μόνιμα διαθέσιμοι, δουλεύουν όλη μέρα. Για να  «βγει η δουλειά» που ποτέ δεν τελειώνει, μιας και οι τράπεζες φρόντισαν καθένας μας να παράγει έργο που αντιστοιχεί σε 2 και 3 θέσεις εργασίας. Τώρα «και με το νόμο» θα καθόμαστε 10ωρο, και αν οι ανάγκες της επιχείρησης το επιτρέψουν, ενδέχεται να πάρουμε ρεπό ή 6ωρο εργασία (πιθανότατα μόνο «στα χαρτιά»).

Πάλι καλά, θα λέμε, που δεν εργαζόμαστε στα βαριά και ανθυγιεινά της βιομηχανίας, όπου οι υπερωρίες διπλασιάζονται και όπου η εντατικοποίηση πληρώνεται με εργατικά ατυχήματα και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Έτσι εννοεί η κυβέρνηση τη «δημιουργία νέων θέσεων εργασίας»; Κάποιοι να εργάζονται 10ωρα και 12ωρα με πετσοκομμένους μισθούς, και κανένας νέος να μη βρίσκει δουλειά; Με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που, όπως είχαμε αναδείξει και στην ανακοίνωσή μας τον Σεπτέμβρη, θα πλήξει τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ, και την αύξηση των υπερωριών όχι μόνο δεν θα μειωθεί η ανεργία αλλά θα γίνει κανονικότητα η ευελιξία και η ανασφάλεια. 



Η επέλαση των τραπεζιτών με διωγμούς και απολύσεις πρέπει να βρει αντίσταση!


 Ο κλάδος μας είναι παράδειγμα για το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, καθώς αυτή τη στιγμή η επίθεση εξελίσσεται ενιαία και ραγδαία. Από τη μια μέρα στην άλλη εκατοντάδες συνάδελφοι στην Alpha Bank, την Πειραιώς, τη Eurobank, την Αττικής βρέθηκαν σε άλλο εργοδότη, στα funds ή θυγατρικές, ενώ δεκάδες απολύθηκαν με τα δήθεν προνομιακά προγράμματα των εθελουσιών. Παρά την τεράστια απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στις τράπεζες με στοιχεία, οι τραπεζίτες δεν σταματούν το πογκρόμ εναντίον μας, με εκβιασμούς, κλείσιμο καταστημάτων, αναγκαστικές άδειες. Ακόμα τις βαφτίζουν «εθελούσιες» και πληρώνουν οικονομικά ΜΜΕ να τις διαφημίζουν. Θέλουν να διώξουν τραπεζοϋπαλλήλους με κεκτημένα συλλογικά δικαιώματα, να τους αντικαταστήσουν με ελαστικά εργαζόμενους εκτός συλλογικών συμβάσεων (ενοικιαζόμενους κλπ),  είτε με καλοπληρωμένους γιάπηδες και κυβερνητικά ρουσφέτια.

Παράλληλα, μεγάλο κομμάτι του νέου νόμου που έφεραν εν μέσω κορονοιού, αφορά την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.Ο Νόμος Βρούτση εκμεταλλεύεται την είσοδο στην ψηφιακή εποχή για να καθιερώσει πλήρη έλεγχο στα σωματεία (ηλεκτρονικό μητρώο, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, αλλαγή στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία). Καθιστά εκ προοιμίου αδύνατη την επιτυχία μιας απεργίας εισάγοντας το εξωφρενικό ποσοστό του 40% ως προσωπικό ασφαλείας, ενώ ποινικοποιεί πτυχές της συλλογικής δράσης που σχετίζονται με την περιφρούρηση μιας απεργίας, όπως οι αποκλεισμοί κτιρίων. Τα παραπάνω είναι η επισφράγιση και θεσμοποίηση μεθόδων καταστολής που μια γεύση τους πήραμε και πρόσφατα, στις 17/11. Μας το αποδεικνύουν: τρέμουν την απεργία και θέλουν να την απαγορέψουν, τρέμουν τη συλλογική δράση, τους δυναμικούς αγώνες, τις καταλήψεις. Αυτά δηλαδή που μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδιά τους.

     Η κυβέρνηση φρόντισε πρόσφατα να «στολίσει» το κτίριο της Βουλής με εικόνες από την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση και τον πολεμικό μηχανισμό του κράτους ( 21/11) την ώρα που επιτίθεται με νομοσχέδια και απαγορεύσεις στο λαό. Για την παταγώδη αποτυχία της στην Υγεία, την Παιδεία, την ίδια την προστασία της ανθρώπινης ζωής ξέρει ότι είναι θέμα χρόνου η κοινωνική έκρηξη.  Τα αυθαίρετα και εξοντωτικά πρόστιμα που έχει επιβάλει, ο πλήρης έλεγχος στη ζωή μας προκειμένου να συνεχίζεται απρόσκοπτα η οικονομική ζωή για τη διαφύλαξη και ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου παρά το lockdown, οι προσαγωγές και οι συλλήψεις για όσους τολμάνε να υψώσουν φωνή, πρέπει να αποδοκιμαστούν από ΟΛΟΥΣ μας συλλογικά και ενωτικά. Μόνο ένα αποφασισμένο εργατικό κίνημα μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια.

Στις 26/11 έχει ομόφωνα προκηρύξει απεργία το ΕΚΑ και εργατικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, καθώς και η ΑΔΕΔΥ και ετοιμάζεται πανεργατική απάντηση. Το ίδιο οφείλει να κάνει και η ΟΤΟΕ και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία των τραπεζών για να καλύψει με όλα τα μέσα τους τραπεζοϋπάλληλους πανελλαδικά. Πρέπει ο κλάδος να απαντήσει στην επίθεση κυβέρνησης και τραπεζιτών, δεν μπορεί να αφήνουμε χιλιάδες συναδέλφους μας άνεργους.

Να αλλάξει στρατόπεδο ο φόβος! Στις 26/11 κάνουμε log out!

Απεργούμε ενάντια στην κυβέρνηση  που μας αφήνει να πεθάνουμε!

Απεργούμε ενάντια στους εργοδότες που μας διώχνουν από τη δουλειά!

Απεργούμε για τη ζωή μας, για τα παιδιά μας, για να είμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ, για να έχουμε αξιοπρεπή δημόσια υγεία και παιδεία!

Απαιτούμε εδώ και τώρα ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ του αγώνα, με τη μαζική μας συμμετοχή να απαιτήσουμε συνέχεια, οι συνάδελφοι να έχουν λόγο με συνελεύσεις και συγκεντρώσεις, αγώνας διαρκείας μέχρι να επιβάλουμε νίκη! Κανένας τραπεζοϋπάλληλος στη δουλειά, ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΟΣ! Να είναι ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ για κυβέρνηση και εργοδότες!

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, 11.00 ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ με όλα τα μέτρα προστασίας

 

http://pantrapezikosxhma.blogspot.com/, τηλ 6947724051

Δεν υπάρχουν σχόλια: