Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Ανακοίνωση COVID-19

 


Ψωμί – Παιδεία – Υγεία – Ελευθερία!
Όχι στη διαχείριση της πανδημίας από το Υπ. Δημόσιας Τάξης!
 

Ένας χρόνος πέρασε από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.  Από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης στο 1ο λοκντάουν: «καλά τα πήγαμε, το λοκντάουν έγινε για να κερδίσουμε χρόνο για τη δημόσια υγεία» κ.λπ., φτάσαμε στο μακάβριο αριθμό των 6000 νεκρών  και την εκτόξευση του ποσοστού θνησιμότητας. Έγινε αντιληπτό από όλους ότι καμία ενίσχυση δεν υπήρξε στο δημόσιο σύστημα υγείας, κανένα νοσοκομείο που είχε κλείσει τα προηγούμενα χρόνια δεν άνοιξε, προσλήψεις μόνιμων γιατρών δεν έγιναν, οι ΜΕΘ και τα απλά κρεβάτια παρέμειναν ελάχιστα και πολλοί συνάνθρωποί μας έφυγαν πριν καν νοσηλευτούν σε νοσοκομεία ή την εντατική, με γραμμή «μείνετε καραντίνα μόνοι σπίτι σας». Η κυβέρνηση είχε την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης», για να βγάλει κάθε συλλογική ευθύνη από πάνω της. Αλλά ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν τηρεί αυτά που επιβάλλει, με τις «στιγμές ανεμελιάς» στην Πάρνηθα και την Ικαρία.

Τον Ιούλιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε τον τουρισμό και είδαμε τους τουρίστες να προσέρχονται χωρίς τεστ ως επί το πλείστον, ενώ για μας υπήρχαν για 2 μήνες τα sms για κάθε μετακίνηση, ήρθε το 2ο κύμα πανδημίας, και το 2ο λοκντάουν οριζόντια και τυφλά. Και φτάσαμε πλέον ανοιχτά στην απαγόρευση και την τρομοκρατία, το φόβο των προστίμων σε συνταξιούχους, ανέργους, διαδηλωτές που κρατούσαν απλά ένα πανό. Αντί για προληπτικά τεστ, κάνουν αστυνομικούς ελέγχους και κόβουν πρόστιμα στο σωρό. Η εμπορευματοποίηση του φαρμάκου που τόσα χρόνια εντοπίζαμε ως καταστροφική για την υγεία και την ανθρώπινη ζωή, αποδείχτηκε και στο φιάσκο των εμβολίων και την απαράδεκτη διαχείριση από την ΕΕ και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Για να κρύψει την επιλογή της να ταΐζει ακόμα καναλάρχες, κλινικάρχες, να δίνει χρήματα στην αστυνομία και όχι στα νοσοκομεία όπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, να ανοίξει τα εμπορικά κέντρα όταν ακόμη ήταν κλειστά τα σχολεία, η κυβέρνηση ΝΔ, μην έχοντας καμία αντιπολίτευση από ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα συστημικά κοινοβουλευτικά κόμματα, έχει βάλει τη χώρα στο γύψο! Στο επιτελικό κράτος του κου Μητσοτάκη πρώτα ανακοινώνονται τα μέτρα τηλεοπτικά και μετά την έναρξη ισχύος τους επικυρώνονται με ΦΕΚ.

Εδώ και 3 μήνες, δεν μπορεί να  κυκλοφορήσει κάποιος μετά τις 9 το βράδυ ή και μετά τις 6 στη μισή χώρα, λες και «κολλάει στο δρόμο και τον ανοιχτό χώρο», όμως πάνε όλοι στη δουλειά κανονικά , για να συνεχίσει απρόσκοπτα η καπιταλιστική παραγωγή. Τώρα μας κλείνουν μέσα και το Σαββατοκύριακο, τη μόνη μας διέξοδο, από τις 6! Για τους εργοδότες κανένα κόστος, για μας μόνο κατανάλωση και δουλειά, για τα παιδιά μας οθόνες και καθιστική ζωή, ούτε ψυχαγωγία, ούτε κοινωνική συναναστροφή.

 

Ο αντικοινωνικός ρόλος των τραπεζών στην πανδημία

Στο ίδιο μοτίβο βλέπουμε την αξιοποίηση της πανδημίας από τις τράπεζες τόσο ενάντια στην κοινωνία όσο και στους εργαζόμενους των τραπεζών για να προχωρήσουν τα σχέδια που από πριν είχαν ξεκινήσει για μείωση του κόστους. Έκλεισαν σωρηδόν καταστήματα στο όνομα της ψηφιοποίησης πανελλαδικά, με συνέπεια οι πιο αδύναμες ομάδες πελατών να αποκλείονται από τη συναλλαγή. Τη στιγμή που χρειάζονται περισσότεροι χώροι για να μην υπάρχει συνωστισμός, τα μαζικά κλεισίματα καταστημάτων έχουν δημιουργήσει ουρές και φοβερά προβλήματα στο συναλλασσόμενο κοινό, ενώ στην επαρχία χρειάζεται μέχρι και ταξίδι πολλών χιλιομέτρων για να βρεις κατάστημα τράπεζας! Για να έρθουν αντισηπτικά ή προστατευτικά τζάμια δώσαμε μάχη σε όλες τις τράπεζες. Ταυτόχρονα, έχουν θέσει μεγάλα κομμάτια του προσωπικού σε τηλεργασία, με συνθήκες δουλεμπόριου 10ωρα και 12ωρα, δουλειά το σ/κ και ακόμα και σε μέρες αδείας, δρομολογώντας ακόμα και το κλείσιμο κτιρίων.

Στην Εθνική Τράπεζα, πολλοί συνάδελφοι νόσησαν εξαιτίας της ανευθυνότητας της Διοίκησης, που ήθελε να βγαίνει η δουλειά πάση θυσία και άργησε πολύ να πάρει μέτρα. Προληπτικά τεστ έχουν γίνει ελάχιστα παρά τις εξαγγελίες, πχ στην Αττική δεν έχουν γίνει πουθενά, ενώ όπως είχαμε καταγγείλει η Διοίκηση είχε «κόψει» μέχρι και τα προστατευτικά τζάμια στο Δίκτυο το καλοκαίρι για λόγους υψηλού κόστους! Χρειάστηκε η καταγγελία μας τον Ιούλιο για να αλλάξει την απόφαση, ενώ μέχρι και σήμερα κάνουμε παρεμβάσεις όπου μας ενημερώσουν συνάδελφοι για να μην υπάρχει γραφείο χωρίς προστατευτικό, για να μην υπάρχει διασπορά της πανδημίας. Δυστυχώς, έπρεπε να νοσηλευτεί ένας συνάδελφος στην εντατική τον Αύγουστο, και τελικά θρηνήσαμε το χαμό του, για να αναγκαστεί η Τράπεζα να κάνει τεστ στο προσωπικό που γύριζε από τις άδειες πριν επιστρέψουν στο χώρο δουλειάς, με συνέπεια να υπήρξε ανακοπή διασποράς σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε περιπτώσεις κρουσμάτων δε, η Διοίκηση επέλεξε τη συγκάλυψη ακόμα και μέσα στην ίδια την Τράπεζα σε αντίθεση με την πρακτική πολλών άλλων επιχειρήσεων, δηλαδή να ανακοινώνονται τα κρούσματα ιδιαίτερα στο δίκτυο για ενημέρωση του συναλλακτικού κοινού.

Καταγγείλαμε πολλά κακώς κείμενα όπως μας τα μετέφεραν συνάδελφοι, όπως η μη διενέργεια τεστ στους ενοικιαζόμενους συναδέλφους σε μια απαράδεκτη και ρατσιστική πρακτική να αφήνουν κάποιους απέξω, η  μη λήψη μέτρων αποσυμφόρησης σε κάποια κτίρια (πχ Βαρυμπόμπη), ή η επιστροφή των ευπαθών ομάδων ακόμα και στα καταστήματα για αρκετούς μήνες από το καλοκαίρι και μετά. Οι παρεμβάσεις μας είχαν αποτέλεσμα, γεγονός που αποδεικνύει ότι μόνο η αντίδραση των εργαζόμενων και όχι η ανοχή μπορεί να έχει μικρές αλλά σημαντικές νίκες.

 

Αυτό δεν είναι συνδικαλισμός, αλλά εκφυλισμός και ξεπεσμός

Φαίνεται ότι έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας όσον αφορά την πανδημία. Η επίθεση ξεδιπλώνεται σε όλα τα επίπεδα σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, περιορίζοντας την ελευθερία και πλήττοντας ιδιαίτερα τα εργασιακά δικαιώματα. Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει σταθεί εντελώς κατώτερο των περιστάσεων. Οι παρατάξεις που έχουν την πλειοψηφία στα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα εν προκειμένω (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), έχουν προχωρήσει σε συνδικαλιστικό λοκντάουν όταν έπρεπε να είναι σε καθημερινή αγωνιστική δράση για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν.  Η ευθύνη γι΄ αυτό βαραίνει και τους εργαζόμενους που επιλέγουν ακόμα αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα.

Η αφωνία της ΓΣΕΕ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική είναι περισσότερο από κραυγαλέα, σε σημείο εξαφάνισης. Η επιλογή  της ΟΤΟΕ να απέχει από κάθε αγώνα και απεργία τόσο απέναντι στους τραπεζίτες για τεράστια μείωση θέσεων εργασίας εν μέσω πανδημίας, με αποσχίσεις και εθελούσιες εν μέσω εκβιασμών, όσο και απέναντι στην κυβέρνηση για το επικείμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά (ωράριο, τηλεργασία, συνδικαλιστικά) επιβεβαιώνει ότι έχει προχωρήσει εδώ και πολύ καιρό στο στρατόπεδο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Και στα καθ΄ημάς, ο ΣΥΕΤΕ δεν λέει κουβέντα, όλα τα βρίσκει καλώς καμωμένα από τη Διοίκηση και την κυβέρνηση! Στις 26/11 αντί να προκηρύξει απεργία απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, συνδικαλιστές έλεγαν τηλεφωνικά στους συναδέλφους ότι δεν μπορούν να απεργήσουν με το Εργατικό Κέντρο! Ο ΣΥΕΤΕ λάμπει δια της απουσίας του και εμφανίζει μια «διαλυτική» κατάσταση: τη στιγμή που η Διοίκηση βγάζει συνεχώς Πράξεις Διοίκησης κόντρα στους εργαζομένους, δεν λειτουργούν οι γραμματείες, το ΔΣ συνεδριάζει κάθε 3 μήνες, υπάρχει πλήρως αντιδημοκρατική λειτουργία με αποκλεισμό της κίνησής μας από όλες τις συναντήσεις, ενώ  δεν προχωρούν ούτε στην αντικατάσταση του Προέδρου μετά από την ανάληψη και της θέσης του Προέδρου της ΟΤΟΕ.

 

Με τον καιρό να ναι κόντρα, είναι τιμή να πετάς…

Στους πιο δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς όμως, πάντα πρέπει και μπορεί να μένει αναμμένη η φλόγα του αγώνα. Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή, λέει ο ποιητής. Έτσι κι εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις επιλέξαμε έναν άλλο δρόμο, δρόμο ανηφόρας μεν αλλά μοναδικό διεξόδου δε. Κόντρα στο ρεύμα της υποταγής. Το δρόμο του αγώνα που από την πρώτη στιγμή επέλεξε το κομμάτι του μαχόμενου εργατικού κινήματος. Δεν σωπάσαμε εντός κι εκτός τράπεζας και σε αυτό το δρόμο καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα. Από την περυσινή Πρωτομαγιά, μέχρι την πορεία του Πολυτεχνείου και την απεργία της 26/11, βρεθήκαμε στο δρόμο και παλέψαμε μαζί παρά την καταστολή. Γιατροί, εκπαιδευτικοί, αγωνιζόμενα σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φοιτητικό και φεμινιστικό κίνημα, και τραπεζοϋπάλληλοι δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για τα αυτονόητα: μέτρα προστασίας  για την υγεία του λαού, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, η ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη τους!

Φεβρουαριος 2021

e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com

6980925499, 6947724051, 28183, 23218,  19923


Δεν υπάρχουν σχόλια: