Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Η αλήθεια για το ΤΥΠΕΤ (αναδημοσίευση)

Δημοσιεύουμε κείμενο που μας έστειλε ο συνταξιούχος ΕΤΕ Μανώλης Καυκαλάς πριν λίγες μέρες


Η αλήθεια για το ΤΥΠΕΤ είναι μία και δεν μπορούμε άλλο να "στρουθοκαμηλίζουμε".

- Δεν είναι λίγες οι φορές από το παρελθόν μέχρι και σήμερα, που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας ανακοινώσεις και ενημερωτικά σημειώματα από τον ΣΥΤΑΤΕ, την συνδ/κή Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ στον ΣΥΕΤΕ και από τον υποφαινόμενο, σχετικά με την κατάσταση στο ΤΥΠΕΤ εξ αφορμής χρόνιων βλαπτικών πράξεων και παραλείψεων από την (κακο)διαχείριση και την (κακο)διοίκηση των εκάστοτε -μέχρι τις μέρες μας- Διοικήσεων του Ταμείου. Οι αναφορές αυτές πολλές φορές έχουν παρεξηγηθεί και συνεχίζουν, ως αντιπολιτευτικού χαρακτήρα και σκοπιμότητας, ωστόσο η ίδια η πραγματικότητα είναι αυτή που επιβεβαιώνει του λόγου τους το αληθές.
- Προσφάτως σας εξέθεσα, για μια ακόμη φορά, σειρά ερωτημάτων προβληματισμού που μοιραία και αναπόφευκτα αναφύονται από τις Εκθέσεις της Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΤΥΠΕΤ για τα προηγούμενα έτη χρήσης μέχρι και το 2019 [αυτή του 2020, φαίνεται ότι την "μαγειρεύει" ο chef Άκης Πετρετζίκης ενόψει και της εκλογοαπολογιστικής Γ.Σ. & των εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο] που καταδεικνύουν την δυσχερέστατη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΤΥΠΕΤ. Θα περίμενα μάλιστα από την διοίκηση του ΤΥΠΕΤ, την σχετική τοποθέτηση για τα επίδικα ζητήματα καθώς και την δέσμευση της για χρονοδιάγραμμα επίλυσης τους, όμως τηρείται "σιγή ασυρμάτου".

- Επειδή τα γεγονότα τρέχουν πιό γρήγορα από τις διαπιστώσεις, η κατάσταση τείνει να είναι εκτός ελέγχου (εάν δεν είναι ήδη) καθώς φαίνεται η καλή φήμη της φερεγγυότητας του Ταμείου, σε ότι αφορά την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του προς το Δημόσιο (νοσοκομεία) και του Ιδιώτες (προμηθευτές κ.ά.), έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα, γι΄αυτό επανέρχομαι και διατυπώνω τα παρακάτω ερωτήματα. 
Αληθεύει ότι:
α) πυκνώνουν ανησυχητικά τα περιστατικά που Ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών Υγείας & Φροντίδας αρνούνται να δεχτούν και να παράξουν τις υπηρεσίες τους σε Ασφαλισμένους του ΤΥΠΕΤ οι οποίοι εισπράττουν την απάντηση: <<τέλος η πίστωση στο ΤΥΠΕΤ, δεν μπορούμε να σας κάνουμε δεκτούς διότι μας οφείλει χρήματα και δεν μας πληρώνει>>;
β) σε περιπτώσεις νοσηλείας Ασφαλισμένων του ΤΥΠΕΤ σε Δημόσια νοσοκομεία, αυτά τους υποχρεώνουν να πληρώσουν τοις μετρητοίς από την τσέπη τους για να λάβουν το εξιτήριο, διότι το ΤΥΠΕΤ τους έχει σωρεύσει ανεξόφλητα χρέη από το παρελθόν;
γ) οι ιδιώτες προμηθευτές (αναλωσίμων κ.λ.π.) σήμαναν <<τέλος εποχής για πίστωση στο ΤΥΠΕΤ>> όντες εξαγριωμένοι, απειλούν (εάν δεν έχουν ξεκινήσει ήδη) με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (διαταγές πληρωμής) προς το ΤΥΠΕΤ, με συνέπεια την δυσκολία ανεφοδιασμού του απαραίτητου υλικού, πρωτίστως για τις μονάδες άμεσης παροχής Υγείας και με ότι αυτό συνεπάγεται; 

- Φοβάμαι ότι η πορεία του ΤΥΠΕΤ έχει εισέλθει ανεπιστρεπτί <<στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού>> και δεν προμηνύεται ευοίωνο το μέλλον του όσο και για τους Ασφαλισμένους του. Δεν φοβούμαι να πω ότι η πορεία του φαίνεται να είναι "σημαδεμένη και προδιαγεγραμμένη" από τους επί σειρά ετών Εφιάλτες, παριστάνοντας τους εκάστοτε "εκπροσώπους, θεματοφύλακες & διαχειριστές" των δικαιωμάτων μας, οι οποίοι λειτουργούν σε διατεταγμένη αποστολή με μεθόδους και πρακτικές αδιαφάνειας, μυστικής διπλωματίας και νεποτισμού, σε συστηματική, στρατηγική και διαχρονική συνεννόηση και συνεργασία (για μην πω υπό την καθοδήγηση) με τους ανώτατους κύκλους της ΕΤΕ.
Θα ήταν υπερβολή να συμπεράνει κανείς και να συσχετίσει την διαχείριση των πραγμάτων στο ΤΥΠΕΤ με την ανεξέλεγκτη & αυξανόμενη διόγκωση χρέους και ελλειμμάτων (Έκθεση Ε.Ε. 2019: 80,9 εκ ευρώ), ότι προσιδιάζουν με αυτά που προκλήθηκαν και συνέβησαν στον Συνεταιρισμό, με την γνωστή επονείδιστη κατάληξη του;

- Είναι δε επίφοβο, να επισπεύσει ακόμη πιό δυσάρεστες εξελίξεις το γεγονός της διόγκωσης των χρεών, ερχόμενη η ίδια η ΕΤΕ να ασκήσει τα στρατηγικά της δικαιώματα για την τύχη του ΤΥΠΕΤ, καθότι είναι αυτή "ο μοναδικός μέγας χορηγός" με υπέρογκες & συνεχείς "επιδοτήσεις" και το ΤΥΠΕΤ ο μοναδικός οφειλέτης με αναρίθμητους (και ανεξόφλητους) πιστωτές, σωρευτικό αποτέλεσμα των "συμφωνιών και των δεσμεύσεων" των ακατανόμαστων διοικήσεων του Ταμείου. 
Πράγμα που σημαίνει, ότι μπορεί η ΕΤΕ ν΄αναλάβει -ανά πάσα στιγμή- την επιχείρηση "εκκαθάρισης" στο ΤΥΠΕΤ, που μπορεί να φτάσει στην στέρηση του σημερινού του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και του εναπομείναντος χαρακτήρα του ως Αυτοδιαχειριζόμενος & Αυτοδιοικούμενος Φορέας έως και την ολική εκποίησή του με την "προώθηση" των Ασφαλισμένων του Ταμείου είτε στον ΕΟΠΥΥ είτε στο πελατολόγιο της Εθνικής ΑΕΕΓΑ με ασφαλιστήρια προγράμματα Υγείας. Καθότι θυμίζω, ένας από τους όρους πώλησης της Εθνικής προς το fund CVC Capital partners σχετικά με το ύψος του τιμήματος, ένα τμήμα του θα καλυφθεί από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προιόντων μέσω της ΕΤΕ κι έτσι "με έναν σπάρο δυό τρυγόνια" και ο νοών νοείτω. 
Μπορεί να σας φαίνεται σενάριο "επιστημονικής φαντασίας", όμως οι κυοφορούμενες τεκτονικές αλλαγές στον επιχειρηματικό-οργανωτικό μετασχηματισμό της ΕΤΕ για ακόμη πιό αιματηρές οικονομίες κλίμακος, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο επανάπαυσης και εφησυχασμού. 
Το ΤΥΠΕΤ είναι σε κατάσταση "βαθέως κόκκινου συναγερμού".
Την στιγμή που η πλειοψηφία των Ασφαλισμένων του ΤΥΠΕΤ προέρχεται από τους Συνταξιούχους, από καιρό έπρεπε: να είχε επέλθει η Καταστατική αλλαγή του συσχετισμού και της εμπλοκής των Συντ/χων στην διοίκηση και την διαχείριση των πραγμάτων του ΤΥΠΕΤ και όφειλε ο ΣΣΕΤΕ με ειδική ομάδα να επιβλέπει, να ελέγχει και να εγκρίνει τα τεκταινόμενα στο Ταμείο και όχι σε ρόλο "γλάστρας" πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής. Απεύχομαι και αρνούμαι μετ΄επιτάσεως να δεχθώ το ΤΥΠΕΤ να καταλήξει ως ανάμνηση που θα βαραίνει τη συνείδησή μας σε όλη μας τη ζωή, όπως έγινε και με τον Συνεταιρισμό. Γι΄αυτό και πρέπει πάση θυσία να εξαλείψουμε τα φαινόμενα παρασιτισμού και λεηλασίας στο σώμα του ΤΥΠΕΤ που ψυχορραγεί. Ή τώρα ή ποτέ. 
Την ευθύνη, για την ευρωστία και την μακροημέρευση του ΤΥΠΕΤ, την έχουμε ΟΛΟΙ μας, εν ενεργεία & συνταξιούχοι.
                                                                                                                                                                                Ιούνιος του 2021
                                                                                                                                                                                Μανόλης Καυκαλάς
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: