Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για τις εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα

 

Εθνική Τράπεζα: η επέλαση των βαρβάρων στα δικαιώματά μας!

 

Έναν «ψηφιακό παράδεισο» μας περιγράφει η Εθνική Τράπεζα στις διαφημίσεις της. Όμως, η Εδέμ της ψηφιακής εποχής φαίνεται πως δεν μας χωράει όλους και, όπως όλες οι τράπεζες, η Εθνική προχωράει ακάθεκτη στα πλάνα μετασχηματισμού της που περιλαμβάνουν μείωση θέσεων εργασίας, κλεισίματα καταστημάτων, βλαπτικές μεταβολές σε όσους παραμένουν κι ένα περιβάλλον εχθρικό σε όσους πελάτες θέλουν να εξυπηρετηθούν χωρίς να αγοράσουν κάποιο από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στους περίφημους «στόχους».

Από το Δεκέμβρη του 2019 η Διοίκηση έχει επιστρατεύσει μια εξαιρετική τακτική για να εκφοβίσει και να εκδιώξει προσωπικό, κάτι που έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα. Δημιούργησε ομάδα έργου που σχετίζεται με τη διαχείριση κόκκινων δανείων, στην οποία μετακινεί εργαζόμενους απροειδοποίητα («με Πράξη Μυλωνά» από το τέλος του 2020, όπως λένε κι οι συνδικαλιστές του ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ). Έτσι κι άλλοι 93 συνάδελφοι είδαν το όνομά τους στη λίστα της πρόσφατης Πράξης Διοίκησης και το μήνυμα δόθηκε: «κάνουμε ό,τι θέλουμε, όποτε θέλουμε». Τα παπαγαλάκια της Διοίκησης κι οι ξεπουλημένοι συνδικαλιστές διακηρύσσουν πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο έργο. Πόσοι όμως από μας το εκλαμβάνουν ως υπηρεσιακή επιβράβευση, ως θέση με προοπτική το να βγάζεις συρραπτικά όλη μέρα; Πώς δεν μας είπαν ακόμα ότι τα ονόματα προκύπτουν με αλγόριθμο και τα μεγαλοστελέχη δεν φέρουν καμία ευθύνη; Μόνο έτσι θα δικαιολογούνταν η συμπερίληψη συναδέλφων με σοβαρά προβλήματα υγείας, στα οποία αντενδείκνυνται οι μεγάλες αποστάσεις από το σπίτι τους, σε μια άκρως απαράδεκτη αντικοινωνική συμπεριφορά εκ μέρους της Τράπεζας, που αναμένουμε αν τελικά θα την ανακαλέσει μετά από συνδικαλιστική παρέμβαση.

Θέτουμε νέα ερωτήματα, πέραν του πχ με ποιο κριτήριο επιλέγονται οι συνάδελφοι: υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το συγκεκριμένο έργο; Κάποιοι συνάδελφοι κοντεύουν να κλείσουν 2 χρόνια, ενώ σίγουρα πίσω η θέση τους δεν είναι κενή. Οι συνάδελφοι του δικτύου χάνουν οποιαδήποτε προκήρυξη θέσης, ενώ όλοι πλέον θέλουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Γιατί δεν μεταφέρεται κανείς από τους νεοφερμένους ειδικούς συνεργάτες, από αυτούς που κατά κόρον προσλαμβάνονται στην τράπεζα τόσο καιρό από την αγορά;  Ο δε κίνδυνος παραμένει, αφού η τιτλοποίηση 6 δις δόθηκε σε εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, την ίδια που υποδέχτηκε τα κόκκινα δάνεια της Eurobank μαζί με 1000 εργαζόμενους της Τράπεζας πριν 1 χρόνο.

Το ίδιο συμβαίνει με το καθεστώς απλήρωτων υπερωριών πια σε μονάδες της Διοίκησης. Στην 038, στις μονάδες κεντροποίησης, δεν βάζουν μυαλό και αφήνουν απλήρωτες δεδουλευμένες υπερωρίες: τι είναι χειρότερο, ότι κάποιος αναγκάζεται για να βγει η δουλειά να κάνει έως και 38 ώρες έξτρα σε 1 μήνα ή ότι γι’ αυτές πληρώθηκε μόλις 2; Την ίδια στιγμή, συνάδελφοι καλούνται να συμμετέχουν σε τηλεδιασκέψεις της PriceWaterhouse ώρα 4-6.   Ή μήπως λόγω τηλεργασίας θεωρούν ότι από το παλιό σπίτι δουλειά – δουλειά σπίτι, περνάμε στο σπίτι=δουλειάς επί 24ωρου βάσεως;

Προφανώς αυτά τα μαθηματικά, δεν θα τα καταλαβαίνει ο πρόσφατα τοποθετημένος Γκίκας Χαρδούβελης στη θέση του Προέδρου της ΕΤΕ. Για 3 χρόνια είχε επίτιμη θέση στην Τράπεζα και αντίστοιχο αργό-μισθο για να δίνει τις πεφωτισμένες γνώσεις του. Παράλληλα  έστελνε στους λογαριασμούς του στο εξωτερικό καθημερινά όσα του επέτρεπε το internet banking μέχρι να συμπληρώσει 1.000.000 ευρώ, και φυσικά δεν ξεχνάμε τα περίφημα e-mails που έστελνε στην Ευρώπη  ως Υπουργός της άθλιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για να μας κάνει σύγχρονους δούλους. Για όλα αυτά η δίκαιη επιβράβευση είναι να έχει την ανώτερη θέση στην ιεραρχία της Τράπεζας.  Όλοι τα βλέπουν αυτά βέβαια, εκτός από όλους τους Συλλόγους και την ΟΤΟΕ που έχουν πάθει αφωνία και «αγκύλωση» από την καρέκλα.

Για το θέμα δε του ΤΥΠΕΤ, εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ έχουν το θράσος να πανηγυρίζουν,  αντί να ζητήσουν συγγνώμη ή να παραιτηθούν γιατί έδωσαν λευκή επιταγή στην ΕΤΕ με την περίφημη συμφωνία να διώξει «με εθελούσια» 22 οδοντιάτρους (!), αλλά και  παθολόγους και ορθοπεδικούς και να μη βρίσκουμε γιατρό! Πόσο υποτιμούν τους ασφαλισμένους, αυτοί που έχουν χρεοκοπήσει το Ταμείο και μας καλούν να πληρώσουμε το κάθετί για το αγαθό της υγείας;

Φυσικά πάντα υπάρχει επιλογή: αν ανατρέπεται η ζωή σου, αν μειώνεται ο μισθός σου, αν δεν ξέρεις πού θα σε στείλει αύριο η Τράπεζα, υπάρχει ορθάνοιχτη η πόρτα της εθελούσιας. Έχει φροντίσει τόσο η Εθνική να μας κάνει τον βίο αβίωτο που η ανεργία φαντάζει λύτρωση. Γι’ αυτό κι εκείνοι τηλεφωνούσαν να «ενημερώσουν» για την εθελουσία νεότατους συναδέλφους, στοχοποιώντας τους. Πολλοί, και ειδικά νέοι, αποχωρούν απλώς για να σώσουν την υγεία τους, σωματική και ψυχική. Κοινωνικό πρόσωπο με διωγμούς εργαζόμενων, κλεισίματα καταστημάτων και άγριο κυνήγι στόχων δεν υφίσταται. Οι αργόμισθοι ειδικοί συνεργάτες που δεν έχουν ιδέα από δουλειά (ακόμη κι αν το management λογίζεται ως τέτοια) επελαύνουν ως στρατός υπάκουων εντολοδόχων. Για αυτούς το πλέγμα των κανόνων λειτουργίας είναι απλώς εμπόδιο για αθρόες πωλήσεις τραπεζοασφαλιστικών. Για εμάς όμως, η τήρησή του είναι ευθύνη και υποχρέωση μας απέναντι στους εαυτούς μας και τους συναλλασσόμενους.

Για όσους πάντως έχουν πολύ μεγάλη ιδέα για τις ικανότητές τους στην επίτευξη στόχων, κυκλοφόρησε πρόσφατα και η νέα «Πολιτική Αποδοχών της Τράπεζας και του Ομίλου», ώστε να υπάρξει «διαφάνεια» στον τρόπο με τον οποίο αυτοί που παίρνουν πολλά θα μπορούν να παίρνουν περισσότερα («πρόσωπα που αναλαμβάνουν κινδύνους») και οι κοινοί θνητοί («Προσωπικό», σκέτο) να «τσιμπάνε» κανένα εξτραδάκι. Για αρχή τουλάχιστον, μιας και όλοι θυμόμαστε πως στην αρχή κι οι εθελούσιες ήταν γενναιόδωρος μποναμάς πριν τη συνταξιοδότηση. Ή ότι οι στόχοι είχαν έρθει στην αρχή με τα bonus, και μετά έφυγαν αυτά και έμειναν οι στόχοι σαν καθημερινό φόβητρο και τρομοκρατία. Βέβαια, και σήμερα έδιναν bonus και μάλιστα αδιαφανώς.  Ήδη τα μεγαλοστελέχη άρχισαν να εκθειάζουν το νέο σύστημα που προβλέπει μεταβλητές αποδοχές βάσει απόδοσης. Κανείς δεν λέει όμως ότι όταν τις αποδέχεσαι, αυτό δε σημαίνει μόνο αύξηση αλλά και μείωση μισθού.  Καθόλου απίθανο αύριο να πιέσουν σε κάποια συλλογική σύμβαση να μειώσουν τις σταθερές αποδοχές και να μας επιβάλλουν τις μεταβλητές. Συμπληρώνεται το παζλ:  το νέο σύστημα αξιολόγησης οδηγεί στη μεταβλητότητα των αποδοχών. Κι αυτή την τομή στον τρόπο που αμειβόμαστε την πέρασε η Διοίκηση ανενόχλητη, και με τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του ΣΥΕΤΕ.

Μονομερώς τοποθετούνται οι χρυσοπληρωμένοι σύμβουλοι από την αγορά, που έρχονται εν μια νυκτί και λαμβάνουν θέσεις μέχρι και ως Γενικοί Διευθυντές με μισθό 17.000 ευρώ το μήνα! Οι αποδοχές άλλωστε των μελών του ΔΣ εξαιρούνται από την πολιτική αποδοχών, όπως ανέφερε η παραπάνω πράξη. Οι υψηλές θέσεις πχ Επικεφαλής Τομέα κατακλύζονται από γνωστούς και κολλητούς διευθυντών, και μια ματιά στον τηλεφωνικό κατάλογο θα δείξει τα συγγενικά πρόσωπα Εθνικάριων που έχουν δώσει δουλειά σε όλη την οικογένεια, πάντα αξιοκρατικά! Λεφτά και θέσεις υπάρχουν γι αυτούς!

Να παραμερίσουμε επιτέλους τον υποταγμένο συνδικαλισμό!

Κι εδώ αναδεικνύεται η ευθύνη που κουβαλάμε όλοι μας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Αν δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα αυτή τη λαίλαπα των τραπεζών, της ΕΤΕ συμπεριλαμβανομένης, αν στηρίζουμε τις συνδικαλιστικές δυνάμεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ που καλλιεργούν τον εφησυχασμό και τη μοιρολατρία, βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του παρατηρητή και του θύματος των εξελίξεων. Ο ΣΥΕΤΕ έχει αναπτύξει αλλεργία στις συλλογικές αποφάσεις και διαδικασίες. Αρνείται να οργανώσει γενικές συνελεύσεις (2 χρόνια δεν έχει γίνει στο ΣΥΕΤΕ,) ενώ στο ΤΥΠΕΤ τρέναραν όσο τους επιτρέπεται «θεσμικά» τη διοργάνωση εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ, αφού ήδη συμπληρώσαμε 15 μήνες και πάμε για 18, με την ανίερη συμμαχία να έχει σκοπό να εξαντλήσει τη βοήθεια του Μητσοτάκη. Τα όργανα του σωματείου έχουν αδρανήσει, οι συνεδριάσεις γίνονται αραιά και πού, η τεχνολογία δεν αξιοποιείται για να παρακολουθούν ενημερωτικά όσα μέλη έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα. Ίσως επειδή θα ήταν πολύ άβολο για τις εργοδοτικές παρατάξεις να διαχυθεί στους εργαζόμενους η αντίληψη που κουβαλάνε για τον συνδικαλισμό. Στις μαύρες μέρες που ζούμε, η γραμμή τους είναι να αποσιωπούν, να συγκαλύπτουν, να συμπλέουν με τη Διοίκηση.

 Στο πρόσφατο ΔΣ του Συλλόγου τέλη Ιουλίου, μας έλεγαν λίγο πολύ ότι είμαστε μια χαρά στην Εθνική οι εργαζόμενοι, δεν θέλουν να έχουμε καμιά διεκδίκηση, θέλουν να τα δεχόμαστε όλα. Τη στιγμή που η ΕΤΕ έχει κάνει τις συμβάσεις εργασίας μας κουρελόχαρτο, η ΟΤΟΕ εγκαινιάζει πανηγυρικά τη διαπραγμάτευση ειδικής κλαδικής σύμβασης για την τηλεργασία. Πόσες όμως από τις ρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν είναι σε θέση να υπερασπιστεί αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα;

            Ανάμεσα σε όσους έχουν πλήρως ενσωματωθεί, απλούς εργαζόμενους αλλά και συνδικαλιστικά στελέχη που μεταπηδούν σε υψηλές θέσεις ευθύνης (πχ Περιφερειακός Διευθυντής, πρώην Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου), είναι ανάγκη να ακουστούν και οι φωνές όσων πλήττονται από τη βάρβαρη πολιτική των τραπεζών, όσων δεν συμφωνούν με το αναπόδραστο των αποφάσεών τους, όσων πιστεύουν ότι το μέλλον αυτό δεν μας αξίζει. Και δεν είμαστε λίγοι. Είμαστε οι περισσότεροι.

Η υπόθεση των δικαιωμάτων μας δεν παίρνει αναβολή!

            Καλούμε τους εργαζόμενους να μη φοβούνται, να δημοσιοποιούν όσα συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς τους, να μην υποκύπτουν σε παράλογες απαιτήσεις και εκβιασμούς, να μην σκύβουν το κεφάλι. Να οργανωθούμε και να δράσουμε συλλογικά. Η συναδελφική αλληλεγγύη είναι μεγάλο όπλο για μας. Να βγουν κείμενα από καταστήματα που κλείνουν, όπως ήδη έγινε από τους εργαζόμενους σε κεντρικό κατάστημα της Αθήνας.  Ήδη η Τράπεζα ανακάλεσε ειλημμένη της απόφαση για κλείσιμο καταστήματος στην επαρχία. Δεν είναι όλα τετελεσμένα, δεν είναι ανίκητοι! Ας πάρουμε το νήμα από τους αγώνες των υγειονομικών και εκπαιδευτικών, που έχουν μικρές νίκες, και που αφορούν όλη την κοινωνία.  Δεν συναινούμε στα σχέδια της ΕΤΕ, γυρνάμε την πλάτη μας στον υποταγμένο συνδικαλισμό. Απαιτούμε να αποφασιστεί εκλογοαπολογιστική ΓΣ το Σεπτέμβρη ή τοπικές συνελεύσεις και εκλογές στο ΣΥΕΤΕ, η ζωή συνεχίζεται εν μέσω πανδημίας και η ανάγκη για έναν αγωνιστικό Σύλλογο να μας οργανώσει δεν παίρνει άλλη αναβολή!

Ιούλιος 2021

e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com

6980925499, 6947724051, 28162, 23218,  19923

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: