Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Αλλλεγγύη στον αγώνα των καλλιτεχνών - κάλεσμα Πέμπτη 2 Μαρτίου

 

 

Χαιρετίζουμε τον αγώνα των καλλιτεχνών που από τον Δεκέμβριο αγωνίζονται με όλα τα μέσα για την απόσυρση του ΠΔ85/2022. Με μεγάλη συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις του κάθε χώρου (ηθοποιοί, χορευτές, σπουδαστές κλπ) έχουν πάρει αποφάσεις για απεργίες, καταλήψεις και κάθε είδους εξωστρεφείς δράσεις, όπως συναυλίες, διακοπές κυκλοφορίας με κινητικές παρεμβάσεις κα.

Με συγκίνηση υποδεχτήκαμε τις εικόνες έξω από το Εθνικό Θέατρο στις 8/2, μέρα που έληγε το τελεσίγραφο των καθηγητών προς την κυβέρνηση για αλλαγή πλεύσης, υπό την απειλή παραίτησης που τελικά υπέβαλαν.

Σπουδαστές και εργαζόμενοι στο χώρο των Τεχνών έχουν κερδίσει τη στήριξη της κοινωνίας καθώς ο αγώνας τους αφορά τον Πολιτισμό, την Παιδεία, την αξιοπρέπεια στην εργασία και άρα όλους μας.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης ΝΔ να μετατοπίσει τη συζήτηση σε επιμέρους μισθολογικά ζητήματα του κλάδου για εργασία στο Δημόσιο, οι ίδιοι οι άνθρωποι των Τεχνών διεκδικούν τα αυτονόητα: να μην αντιμετωπίζονται ως χομπίστες, τα πτυχία τους να αναγνωρίζονται ως ΤΕ τουλάχιστον, να έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν σε Δημόσιες Ανώτερες και Ανώτατες σχολές, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα. Είναι διακαής πόθος και αυτής της κυβέρνησης να ισοπεδώσει οτιδήποτε δημόσιο και να δώσει αβάντα σε οτιδήποτε ιδιωτικό, όπως εν προκειμένω τα κολέγια και τις ιδιωτικές σχολές.

Καλούμε την Πέμπτη 2 Μαρτίου και ώρα 18:00 στην πανελλαδική πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση σε πολλές πόλεις (Αθήνα στο Σύνταγμα).

Οι καλλιτέχνες, και μαζί τους κι εμείς, αγωνίζονται για:

·      άμεση απόσυρση των διατάξεων που υποβαθμίζουν τις σπουδές τους

·      δημόσια καλλιτεχνική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες με την ανάλογη χρηματοδότηση. Επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων σε α΄ βάθμια και β΄ βάθμια εκπαίδευση.

·      σίτιση, στέγαση, δωρεάν συγγράματα, κρατικές υποτροφίες υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ. Αύξηση των επιχορηγήσεων στο ελεύθερο θέατρο.

·      συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού.

Και με τα λόγια των ίδιων:

Ραντεβού στους δρόμους της φωτιάς

για μια ζωή και μια τέχνη ελεύθερη και δημιουργική!

 

27/2/2023

protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: