Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Να σταματήσει τώρα το καθεστώς των εργαζόμενων πολλών ταχυτήτων!

 

Όπως είναι γνωστό, στην Εθνική υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων εδώ και πολλά χρόνια, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις να είναι πια πολύ μεγάλο ποσοστό, ιδιαίτερα οι συνάδελφοι μέσω εταιρειών, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, που εργάζονται δίπλα μας με μισθούς πείνας 700-800 ευρώ.

Όμως, υπάρχουν και δεκάδες συνάδελφοι που έχουν προσληφθεί από την Εθνική με ατομική σύμβαση, εκτός κλαδικής και επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, εκτός κανονισμού εργασίας, χωρίς δικαιώματα. Οι λεγόμενοι «ειδικοί συνεργάτες», όχι όμως οι καλοπληρωμένοι που έρχονται από την αγορά, αλλά οι χαμηλόμισθοι, που βιώνουν την αδικία.

H Τράπεζα αρνείται να τους εντάξει στον κανονισμό εργασίας, και ζήτησε να βγει η ένταξή τους από το διεκδικητικό πλαίσιο του ΣΥΕΤΕ στην τελευταία επιχειρησιακή σύμβαση.

Από την άλλη, η Διοίκηση απαιτεί να εντάξει στον κανονισμό τους εκατοντάδες «χρυσούς» ειδικούς συνεργάτες – αλεξιπτωτιστές που έχουν προσγειωθεί τα τελευταία χρόνια από τα παράθυρα και εξακολουθούν να προσλαμβάνονται κάθε μέρα κατακλύζοντας τις διευθύνσεις, κι αυτό ζητάει επιτακτικά στην αλλαγή του κανονισμού εργασίας.

Στην κατηγορία των χαμηλόμισθων ειδικών συνεργατών, ανήκουν οι συνάδελφοι από τις συνεταιριστικές Τράπεζες που έκλεισαν και οι καταθέσεις τους μεταφέρθηκαν στην Εθνική.

Ενώ οι εργαζόμενοι από Probank και Fbb εντάχθησαν αμέσως, οι λίγοι συνάδελφοι των συνεταιριστικών παραμένουν εκτός κανονισμού και συλλογικών συμβάσεων, με παγωμένους χαμηλούς μισθούς 800 - 1000 ευρώ, ενώ δεν λήφθηκε υπόψιν η προϋπηρεσία τους, δεν λαμβάνουν επιδόματα και άδειες, δεν έχουν δικαιώματα.

Είναι οι 23 συνάδελφοι από τη Συνεταιριστική Πελοποννήσου, που προσελήφθησαν στην Τράπεζα το 2016 και εργάζονται σε καταστήματα και διευθύνσεις.

Είναι οι 7 συνάδελφοι από τη συνεταιριστική τράπεζα Αχαΐας, που προσελήφθησαν το 2017 και 2018, κι ενώ οι άλλες συστημικές τράπεζες προσέλαβαν τους συναδέλφους τους με ίδιους όρους με το υπόλοιπο προσωπικό.

Και πριν λίγους μήνες προστέθηκαν και οι περίπου 40 συνάδελφοι της Συνεταιριστικής Ολύμπου, στην περιοχή του Έβρου, που ακόμα δεν έχουν προσληφθεί στην ΕΤΕ.

Στην κατηγορία των χαμηλόμισθων ειδικών συνεργατών, είναι και οι συνάδελφοι μέσω ΙΚΥ, από τους οποίους οι μισοί εργάζονται εδώ και 9 έτη, ενώ οι άλλοι μισοί εδώ και 5 έτη. Οι συνάδελφοι εργάστηκαν για 3 έτη 5ωρο και με αποδοχές 350 ευρώ, που μάλιστα ήταν χρηματοδοτούμενες κι άρα η Εθνική τους απασχολούσε δωρεάν!

Οι νέοι αυτοί συνάδελφοι έχουν όλοι μεταπτυχιακό, και εφόσον ήταν με μισά δικαιώματα πολλοί από αυτούς αποχώρησαν σταδιακά από την Τράπεζα. Πρόσφατα, οργανώθηκαν και διεκδίκησαν την ένταξή τους στην Τράπεζα και πέτυχαν τελικά μια σημαντική αύξηση στο μισθό τους.

Στους χαμηλόμισθους ειδικούς συνεργάτες υπάρχουν και λιγότεροι από 20 συνάδελφοι που προσλήφθηκαν ως τέκνα θανόντων. Επίσης,  ελάχιστοι συνάδελφοι από θυγατρικές της Τράπεζας  (πχ Εθνική Χρηματιστηριακή), που ενώ είδαν άλλους συναδέλφους τους να εντάσσονται στον κανονισμό εργασίας, οι ίδιοι εργάζονται χωρίς δικαιώματα και με μισθό πείνας κυριολεκτικά, χωρίς καν επιδόματα τέκνων κλπ.

Θυμίζουμε ότι το 2018 η Τράπεζα συμφώνησε σε επιχειρησιακή σύμβαση με το ΣΥΕΤΕ την ένταξη κάποιων συναδέλφων από θυγατρικές, αφήνοντας απέξω όλους αυτούς τους συναδέλφους.

Οι συνάδελφοι από τις συνεταιριστικές τράπεζες διεκδίκησαν συλλογικά τους τελευταίους μήνες με κείμενα προς την Τράπεζα την ένταξή τους στον κανονισμό, αναδεικνύοντας την τεράστια αδικία εις βάρος τους, όμως η Τράπεζα κωφεύει και δεν τους κάνει καν αύξηση στο μισθό τους.

Τις προσπάθειες αυτές των συναδέλφων, αντί να αγκαλιάσει και να οργανώσει ο ΣΥΕΤΕ, αδιαφόρησε πλήρως και τους γύρισε την πλάτη. ‘Έκρυψαν από τα μέλη του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ τα κείμενα που έστειλαν οι συνάδελφοι προς το Σύλλογο, παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατίας, για να «θάψουν» τις προσπάθειές τους.

Ενώ συζητούν με τη Διοίκηση και ετοιμάζονται να συμφωνήσουν για να ενταχθούν στον κανονισμό γιάπηδες που ήρθαν από την αγορά, και παιδιά συνδικαλιστών βεβαίως βεβαίως,  αδιαφορούν πλήρως γι΄ αυτούς τους συναδέλφους που είναι σε δεύτερη μοίρα και βιώνουν την αδικία.

Αρνούνται ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ ακόμα και να τους γράψουν μέλη στο Σύλλογο, να τους καλύψουν συνδικαλιστικά και να τους στηρίξουν, παραβιάζοντας και το καταστατικό που προβλέπει ότι «μέλη του ΣΥΕΤΕ μπορούν να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, ανεξάρτητα από προέλευση, παρεχόμενη εργασία ή μορφή εργασιακής σχέσης».

Κρατούν μέλη στο Σύλλογο περιφερειακούς διευθυντές που ξεφτιλίζουν συχνά συναδέλφους, και κλείνουν την πόρτα στους εργαζόμενους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη συνδικαλιστικής κάλυψης.

Συζητάνε και παζαρεύουν κρυφά με τη Διοίκηση αλλαγές στον κανονισμό εργασίας. Απαιτούμε να μας δείξουν τα κείμενα που αλληλογραφούν η Τράπεζα με το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ. Έχουμε ζητήσει τα κείμενα στο τελευταίο ΔΣ του Συλλόγου στις 14/12, και αρνούνται να μας τα κοινοποιήσουν, τα έχουν  μόνο οι 4 παρατάξεις του Προεδρείου.

Θα μας τα δείξουν όταν συμφωνήσουν, απάντησαν με θράσος! Μας κρύβουν ακόμα και τις αντιπροτάσεις που έκανε ο ΣΥΕΤΕ, δεν σέβονται ούτε τις έδρες μας στο ΔΣ ούτε κυρίως τους συναδέλφους και την ψήφο τους.

Απορούμε πραγματικά για ποια εταιρική κοινωνική ευθύνη κάνει λόγο ο Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας (Σύριζα). Αυτή των πλειστηριασμών, των πανύψηλων επιτοκίων, των προμηθειών και των κλεισιμάτων καταστημάτων; Ή αυτή των προκλητικών μισθών και προνομίων σε δεκάδες μεγαλοστελέχη, των μπόνους σε μετοχές στο τσούρμο των Γενικών παλιών και νέων, ή και των πρόσφατων αυξήσεων που έδωσαν στους εαυτούς τους τα μέλη του ΔΣ της ΕΤΕ;

Κυκλοφορούν δημοσιεύματα ότι ο δ/νων σύμβουλος πχ αύξησε τις αποδοχές του στις 600.000 ετησίως από 370.000 περίπου (αύξηση 50%!), όταν ένας συνάδελφος από πρώην θυγατρική στην ηλικία του κ Μυλωνά με δύο παιδιά και πτυχίο λαμβάνει 1350 ευρώ μεικτά…

Απαιτούμε να ενταχθούν οι συνάδελφοι στον κανονισμό εργασίας και στις συμβάσεις άμεσα και να ληφθεί υπόψιν κάθε προϋπηρεσία, όπως έγινε σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ένταξης. Είναι ελπιδοφόρο ότι οι συνάδελφοι μετά από χρόνια επιμένουν συλλογικά, και είναι εξοργιστική τόσο η στάση της Διοίκησης όσο και της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: