Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής για τα αποτελέσματα των εκλογών του ΤΥΠΕΤ

 

Για τα αποτελέσματα των εκλογών του ΤΥΠΕΤ

 

Ελπιδοφόρο είναι το αποτέλεσμα των εκλογών του ΤΥΠΕΤ, τουλάχιστον στο ΄Α διαμέρισμα στην Αττική, όπου εκλέγονται οι 17 από τις 23 έδρες. Η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής (71% από 56%)  δείχνει  την ενίσχυση του ενδιαφέροντος και τη διάθεση των συναδέλφων για να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της αυτοδιαχείρισης.

Η πλειοψηφία παραμένει στις παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που ευθύνονται για την κατάντια του ΤΥΠΕΤ και τον κίνδυνο βιωσιμότητας. Όμως όλες σχεδόν αυτές οι δυνάμεις είχαν πτώση.

Η ΔΗΣΥΕ είχε πτώση σε ψήφους και ποσοστό (3,5%), αλλά στάθηκε τυχερή, καθώς για 2 μόλις ψήφους έλαβε την 6η έδρα. Είναι άμεσο μήνυμα  αποδοκιμασίας από τους συναδέλφους για την περιστολή των παροχών του ΤΥΠΕΤ, και έμμεσο για τη συνολικότερη στάση της παράταξης αυτής στον ΣΥΕΤΕ, ο οποίος λειτουργεί ως φερέφωνο της Διοίκησης παρουσιάζοντας την κατάσταση ως ιδεατή, όταν οι συνάδελφοι στενάζουν και η Διοίκηση και η κλίκα της απολαμβάνει χρυσά προνόμια.

Η ΔΑΚΕ έμεινε στα ίδια ποσοστά και έδρες, παρά τη στήριξη στην κυβέρνηση της ΝΔ και τη συγκυβέρνηση με τη ΔΗΣΥΕ, ενώ είχε υποψήφιο σε εκλόγιμη θέση περιφερειακό διευθυντή!

Ο ΣΥΤΑΤΕ είχε σημαντική πτώση (4% και 2 έδρες από 3), γεγονός που οφείλεται στην ταύτιση με την πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ στις αποφάσεις και την πρόσφατη Γ. Συνέλευση του ταμείου, αλλά και στην φιλεργοδοτική στάση του σωματείου. Η ανακοίνωσή του μάλιστα μετά τις εκλογές ήταν ακόμα χειρότερη, αφού αντί να κάνει κάποια στοιχειώδη αυτοκριτική, παρακαλούσε ουσιαστικά τη ΔΗΣΥΕ για μια θέση στο νέο Προεδρείο.

Ο ΣΕΠΕΤΕ είχε μικρή αύξηση 1,5%, ωστόσο γελοιοποιήθηκε με την ανακοίνωσή του αμέσως μετά τις εκλογές, όπου μεταξύ άλλων έγραφε για αύξηση κατά 33% (?? ο επιστημονικός σύλλογος μάλλον δεν ξέρει από μαθηματικά)!

Το ΜΠΡΟΣΤΑ είχε μικρή πτώση 1,5%, αφού ως 2η ΠΑΣΚΕ δεν μπορεί να πείσει ότι έχει διαφορετικές θέσεις.

Η ΔΑΣ είχε μικρή πτώση 1% και για 1η φορά έλαβε μόλις 1 έδρα στο ΔΣ. Φαίνεται ότι ενώ στο χώρο μας πατάει μονίμως σε δύο βάρκες και έχει αλλάξει και το στίγμα της σε λίγα χρόνια, πληρώνει και τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ενιαία επίσης έμεινε στα ίδια ποσοστά και ψήφους  (1 έδρα ), και δεν μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά της εξαιτίας της  συμβιβασμένης στάσης και συμμετοχής της στο Προεδρείο στο ΣΥΕΤΕ, με αντάλλαγμα 2 αποσπάσεις από 1 που της αντιστοιχεί,. Μάλιστα, άσχημη εντύπωση έκανε και η ανακοίνωση για τη ΓΣ του ΤΥΠΕΤ που ευλογούσε ουσιαστικά τη Διοίκηση του ΤΥΠΕΤ αντί να της ασκήσει κριτική, ενώ και η εκλογική διακήρυξη για 1η φορά κινήθηκε σε αυστηρά διαχειριστική λογική.

Η Πρόταση Προοπτικής ήταν, όπως παραδέχθηκαν όλοι, η κερδισμένη των εκλογών. Όχι μόνο καταφέραμε για 1η φορά να συμμετάσχουμε στις εκλογές παρακάμπτοντας τα αντιδημοκρατικά εμπόδια (υποχρεωτικός αριθμός 40 υποψηφίων στην Αττική), αλλά λάβαμε και 191 ψήφους, ποσοστό 8,9% και 2 έδρες στις 17!

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Είναι φανερό ότι αυξάνεται το ποσοστό των συναδέλφων που δεν βολεύεται με την υπάρχουσα κατάσταση και τον εκφυλισμό του συνδικαλισμού, που αναζητάει ένα ριζοσπαστικό ταξικό εργατικό κίνημα, για να μπει ένα φρένο στον εργασιακό μεσαίωνα!

Παρότι είμαστε η μόνη κίνηση που δεν έχει καμία απολύτως συνδικαλιστική διευκόλυνση (ενώ δικαιούμαστε ως γνωστόν 1 απόσπαση στο ΣΥΕΤΕ), ενώ όλες οι άλλες παρατάξεις που συμμετείχαν έχουν αποσπασμένους συναδέλφους και μηχανισμούς, παρότι δεν είχαμε ενημέρωση για τις αποφάσεις του ΔΣ του ΤΥΠΕΤ, οι συνάδελφοι μας ανέδειξαν σε 5η δύναμη!

Με τη θέση μας στο ΔΣ του ΤΥΠΕΤ, θα συμβάλουμε στην ενημέρωση των συναδέλφων για τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και τη στάση των παρατάξεων και την αποκατάσταση της διαφάνειας, ενώ θα είμαστε η φωνή των συναδέλφων στο ΔΣ.

Δυστυχώς, στην επαρχία παρέμειναν πολύ υψηλά τα ποσοστά της ΔΗΣΥΕ, γεγονός που μας προβληματίζει αρκετά. Η Πρόταση Προοπτικής δεν συμμετείχε σε 2 διαμερίσματα, ενώ  σε δύο περιφέρειες λάβαμε υψηλά ποσοστά :

·              στο Γ΄ διαμέρισμα ο υποψήφιός μας έλαβε τη 2η θέση και 8,1%,

·              στο Έ διαμέρισμα ο υποψήφιός μας ψηφίστηκε με ποσοστό 11%.

Φαίνεται πάντως ότι το καταστατικό του ΤΥΠΕΤ και το εκλογικό σύστημα ευνοεί το συνδικαλιστικό κατεστημένο. Δεν μπορεί να εκλέγονται με διαφορετικό σύστημα οι σύμβουλοι του ΔΣ της Αττικής από  εκείνους της περιφέρειας, καθώς έτσι ευνοούνται οι πελατειακές σχέσεις και η ευνοιοκρατία.

Επίσης, αποδεικνύεται η σημασία της εφορευτικής επιτροπής, άρα και η αναγκαιότητα συμμετοχής στη Γ. Συνέλευση. Οι παρατάξεις που ψήφισαν στη ΓΣ, κατά παράβαση του καταστατικού, την εφορευτική χωρίς εκλογές, με απόλυτη πλειοψηφία της ΔΗΣΥΕ (δηλ. όλες πλην των Πρότασης Προοπτικής και Ενιαίας, που ζητήσαμε να γίνουν εκλογές) πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους για μια σειρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν (πχ εκλογικά τμήματα, ακύρωση κανονικού ψηφοδελτίου της κίνησής μας κλπ).

Το αποτέλεσμα μας γεμίζει με ευθύνη αλλά και με κουράγιο για να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά. Ενόψει εκλογών του ΣΥΕΤΕ, φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή δυνατότητα για μια πραγματική ρωγμή και ανατροπή των συσχετισμών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΕΤΕ είναι ο Σύλλογος που υπογράφει συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τη Διοίκηση, ενώ σήμερα είναι σε εξέλιξη και ο διάλογος για την αλλαγή του κανονισμού εργασίας, όπως επιθυμεί διακαώς η Διοίκηση.

Είναι επομένως ζωτικής σημασίας για τα δικαιώματά μας να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο ΣΥΕΤΕ στις εκλογές του φθινοπώρου. Η δυναμική που εμφανίστηκε στις εκλογές του ΤΥΠΕΤ, πρέπει να γίνει ορμή και να σαρώσει τις συμβιβασμένες παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ. Κάνουμε έκκληση σε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που κινείται σε αγωνιστική κατεύθυνση. Δεν βοηθάει η πολυδιάσπαση και η ύπαρξη μικρών σωματείων, απλά και μόνο για τις συνδικαλιστικές διευκολύνσεις που προβλέπει η κλαδική σύμβαση.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε την ταξική ενότητα όλων των συναδέλφων ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, τη συναδελφική αλληλεγγύη.

Από πλευράς μας, θα συνεχίζουμε να καλούμε σε συλλογική δράση, αγωνιστική κινητοποίηση, οργάνωση από τα κάτω, ενεργή συμμετοχή. Μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω, να μπει ένα φρένο στον κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα, να ζήσουμε νίκες στο σήμερα. 

 

ΥΓ. Αφιερώνουμε το σημαντικό αυτό αποτέλεσμα για την κίνηση μας στην αγαπημένη μας Χριστίνα που έφυγε πριν 2 χρόνια από κοντά μας, όμως είναι πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: