Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Ανακοίνωση για την καταβολή του επιδόματος ανώτατης εκπαίδευσης στους συναδέλφους

 

 

 

Να σταματήσει η ΕΤΕ να απαξιώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο!

Να καταβληθεί τώρα το επίδομα πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης!

 

Απαράδεκτη είναι η πρακτική της Εθνικής Τράπεζας να αρνείται εδώ και χρόνια την εξίσωση του επιδόματος πτυχίου ΤΕΙ με αυτό των ΑΕΙ. Από το 2001, ισχύει η αναβάθμιση των Τεχνολογικών ιδρυμάτων σε Ανώτατα Ιδρύματα (επικαιροποίηση το 2017). Έτσι, και τα πτυχία θεωρούνται πλέον ανώτατης εκπαίδευσης (πανεπιστημιακός τομέας – τεχνολογικός τομέας).

Σύμφωνα με την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, το επίδομα για το πτυχίο ΑΕΙ είναι 25% επί του βασικού μισθού, ενώ το αντίστοιχο των ΤΕΙ ήταν 16%. Κάποιοι συνάδελφοι που είναι απόφοιτοι τεχνολογικών ιδρυμάτων ζητούν δικαίως να λάβουν την αντίστοιχη αύξηση του επιδόματος. Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού αρνείται να το χορηγήσει σε όλους, και τους παραπέμπει δήθεν στη Νομική Υπηρεσία. Και η απάντηση είναι αρνητική.

Ακόμα και γνωμάτευση του Υπουργείου Παιδείας προσκομίστηκε στη Δ/νση Προσωπικού, που αναφέρει ξεκάθαρα ότι το πτυχίο ΤΕΙ είναι ανώτατης εκπαίδευσης. Όμως η ΕΤΕ απαντάει ότι «κάθε ίδρυμα και πτυχίο είναι ξεχωριστό, τα παλιά πτυχία δεν έχουν εξισωθεί και ο συνάδελφος πρέπει να δώσει νέες εξετάσεις και να περάσει κι άλλα μαθήματα με όρους εκπαιδευτικών μονάδων!».

Ποια είναι η ΕΤΕ που διαχωρίζει έτσι τα πτυχία και τα τμήματα, κρίνει αν είχαν ή όχι αξιόλογα προγράμματα σπουδών, για λόγους κόστους και αμοιβών, και αρνείται να χορηγήσει το 9 % επιπλέον στο επίδομα πτυχίου;;

Ένας ειδικός συνεργάτης μπορεί να προσλήφθηκε χθες και να παίρνει με το καλημέρα μισθό διπλάσιο από το μέσο όρο,  όμως οι συνάδελφοι που ανήκουν στον κανονισμό εργασίας και διεκδικούν ισότιμη μεταχείριση και εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, «τρώνε πόρτα».

Είναι οξύμωρο ένας συνάδελφος απόφοιτος ΤΕΙ, που έχει και μεταπτυχιακό, να λαμβάνει μόλις 26% επίδομα, δηλαδή σχεδόν όσο το απλό πτυχίο ΑΕΙ, αντί για 35% που θα έπρεπε κανονικά.

Αποτελεί πρόκληση η άρνηση αυτή της Τράπεζας, και η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου. Γιατί δεν ήταν αρνητική να καταβάλει πριν λίγα χρόνια το επίδομα πτυχίου στους αποφοίτους ιδιωτικών πανεπιστημίων που έχουν αναγνωριστεί!

Αναγνωρίζει δηλαδή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά όχι τα δημόσια ΤΕΙ! Την ίδια στιγμή, τα 2  «καλύτερα» κολέγια, Deree και Metropolitan College ακόμα και με τους όρους της δικής τους αξιολόγησης, κατατάσσονται για το 2023 μετά και το τελευταίο δημόσιο ΑΕΙ.

Πόσοι είναι αυτοί οι συνάδελφοι απόφοιτοι ΤΕΙ; 200; 300; 500; Και 1000 να είναι, το ποσό είναι ευτελέστατο και είναι ντροπή για τη Διοίκηση. Για οθόνες και τηλεοράσεις στο δίκτυο «πετάει» χρήματα με το τσουβάλι, για την αύξηση του μισθού μας και την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αρνείται κατηγορηματικά στο όνομα του κόστους. 

Το θέμα το είχαμε θέσει πριν καιρό στο Σύλλογο, αλλά όπως γίνεται και με τόσα άλλα ζητήματα στα οποία αυθαιρετεί η Διοίκηση, ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ το δέχονται. Δεν θέλουν να διεκδικήσουν, δεν πίεσαν ούτε στην προηγούμενη επιχειρησιακή.

Ευθύνη έχει και η ΟΤΟΕ για την εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης, όσον αφορά το επίδομα πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης. Γιατί η Διοίκηση επικαλείται το διαχωρισμό που υπάρχει από παλιά στη συλλογική σύμβαση, κι ας τα θεωρεί ισότιμα το κράτος. Ενόψει της νέας επιχειρησιακής σύμβασης σε λίγους μήνες, πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί.

Πρέπει επιτέλους να αυξηθούν οι τακτικές αποδοχές μας, δεν μπορεί να περιμένουμε «έκτακτα» φιλοδωρήματα. Η ΕΤΕ έχει κέρδη 1 δις το έτος, τα στελέχη απολαμβάνουν προκλητικούς μισθούς και προνόμια (πολυτελή αυτοκίνητα, μπόνους μετοχές κλπ) και η Εθνική αρνείται να δώσει αυτό που δικαιούνται οι συνάδελφοι απόφοιτοι της δημόσιας εκπαίδευσης.

Και στο τελευταίο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ στις 20/6, προτείναμε αγωνιστική κινητοποίηση άμεση, συνελεύσεις τον Σεπτέμβρη στη Βόρεια Ελλάδα με αφορμή τη ΔΕθ, με αιχμή τις ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ σε όλη την Τράπεζα μέσω κανονισμού εργασίας, αλλά ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ είπαν όχι. Το παρέπεμψαν στο Προεδρείο, δηλαδή στις καλένδες!

Εμείς καταθέτουμε ενδεικτικά διεκδικητικό πλαίσιο μισθολογικό (θα επανέλθουμε σύντομα):

·               Να δοθεί τώρα το επίδομα πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης 25% σε όλους τους αποφοίτους τμημάτων ΤΕΙ.

·               Ενιαία επιχειρησιακό επίδομα σε όλους 200 ευρώ μηνιαίως.

·               Επίδομα ισολογισμού ίσο με έναν μισθό σε όλους.

·               Αύξηση επιδομάτων βαθμού και ευθύνης 10%.

·               Επίδομα οθόνης και στους συναδέλφους στο δίκτυο.

·               Αύξηση του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού στα 350 ευρώ  μηνιαίως.

·               Σχολικό βοήθημα εφάπαξ στους γονείς παιδιών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) 100 ευρώ κάθε χρόνο (1η Σεπτέμβρη).

·               Αναπροσαρμογή του κανονισμού οδοιπορικών, αποζημίωση από το 1ο χλμ.

 

26/06/2024

 

protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com

6980925499, 6947724051, 64984, 23218

Δεν υπάρχουν σχόλια: