Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Κέρδη με το τσουβάλι για τους μετόχους, κάτεργο για τους εργαζόμενους!


ΕΤΕ: κέρδη με το τσουβάλι για τους μετόχους, κάτεργο για τους εργαζόμενους!

 

Ως νέα πρόκληση ήχησε στ΄ αυτιά μας η ανακοίνωση ότι η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζεται να μοιράσει 332 εκ ευρώ ως μέρισμα στους μετόχους, από τα κέρδη 1,1 δις του 2023.

Μετά τα τρελά προνόμια για τα στελέχη της Εθνικής, τη συνεχιζόμενη ροή ειδικών συνεργατών από την αγορά, τα εκατομμύρια στους εργολάβους και τις εταιρείες, η σειρά έφτασε για τους μετόχους να καρπωθούν τα κέρδη που έχουν βγει από το ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ κυριολεκτικά του προσωπικού!

Μέσα στους μετόχους είναι και τα 137 στελέχη που τον Δεκέμβρη εξασφάλισαν 880.000 τεμάχια μετοχών σε μια μέρα, και έτσι θα λάβουν και τα αντίστοιχα μερίσματα.

Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει δηλαδή.

Τι πήραμε οι εργαζόμενοι το 2023, αλήθεια; Κάτι πόντους Go4more για εξαργύρωση στις συμβεβλημένες επιχειρήσεις μόνο, και αύξηση 17 ευρώ μεικτά οι εργαζόμενοι στο δίκτυο! Αυτή ήταν η «προσφορά» της Εθνικής στο προσωπικό, αυτό ήταν το τεράστιο κέρδος της επιχειρησιακής σύμβασης  του 2022 και της κλαδικής σύμβασης , για τα οποία πανηγυρίζουν αναίσχυντα ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ!

Τι λαμβάνουμε κυριολεκτικά το 2024, με 1 δις κέρδη στην ΕΤΕ; Αύξηση 34 ευρώ μεικτά οι εργαζόμενοι στο δίκτυο, 1,85% αύξηση στο επίδομα πολυετίας και την αύξηση της κλαδικής 2,5% από 1/5%! Τόσα πολλά εξασφάλισαν με τη σκληρή διαπραγμάτευση η πλειοψηφία ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, και αντί να κάνουν αυτοκριτική έχουν το θράσος να το παρουσιάζουν ως νίκη!

Τι μας επιφυλάσσει στην ουσία το 2024;  Απίστευτη εντατικοποίηση σε βαθμό κακουργήματος, χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες, πίεση και τρομοκρατία στο δίκτυο για τους στόχους και τις πωλήσεις, ατέλειωτα ωράρια με την τηλεργασία (συνάδελφοι εργάζονται μεταμεσονύκτια!), και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Να προσθέσουμε το εφάπαξ που τοποθέτησαν σε αμοιβαία κεφάλαια και θα εξαρτάται από την αγορά ακινήτων, και το ΤΥΠΕΤ που χάνει χιλιάδες εισφορές λόγω συνεχιζόμενων εθελουσιών. Εμείς που με τόσο κόπο παράγουμε αυτά τα κέρδη είμαστε οι χαμένοι της υπόθεσης. 

«Φάγανε, φάγανε, φάγανε»

Με περίσσιο θράσος η Διοίκηση συνεχίζει να προσλαμβάνει κάθε μέρα ειδικούς συνεργάτες με ατομική σύμβαση και άγνωστο μισθό, από τις αρχές του χρόνου πάνω από 50. Θέλει μάλιστα να τους εντάξει και στον κανονισμό εργασίας, μαζί με τα παιδιά διευθυντών και συνδικαλιστών.

Με αλαζονεία, στελέχη που έχουν προσγειωθεί σε πολύ υψηλές θέσεις με τελείως αδιαφανείς διαδικασίες, παίρνουν καίριες αποφάσεις για την Τράπεζα και το προσωπικό, και γλεντούν εις βάρος των κορόιδων! Ο Β. Καραμούζης που τον Μάιο διοργάνωσε εκδήλωση στο Deree για τη Διεύθυνσή του, όπου μεταξύ τύρου και αχλαδιού περηφανευόταν που σύντομα θα αλλάξει ο κανονισμός εργασίας και θα καταργηθεί το βαθμολόγιο.

Λεφτά για φιέστες υπάρχουν, για προσλήψεις όμως μέσω κανονισμού εργασίας έφτασαν μόλις για 70 άτομα στο δίκτυο! Για συμβάσεις, αναθέσεις, σε μεγάλες εταιρείες πχ τη Grant Thornton  (τυχαία σίγουρα δ/νων σύμβουλος είναι ο Νίκος Καραμούζης) ή την ICAP (της ανέθεσαν νέο διαγωνισμό για το δίκτυο μετά από 6 μήνες, ενώ υπάρχει λίστα επιλαχόντων) υπάρχουν, για να μην πούμε για το περίφημο rebranding πώς δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ για αυτοκόλλητα και σήματα!

Καταστήματα που ανακαινίστηκαν πρόσφατα, ανακαινίζονται ξανά,  ακόμη και μετά από ένα χρόνο, όπως διαπιστώσαμε στις περιοδείες για τις εκλογές του ΤΥΠΕΤ (πχ Παγκράτι, Βύρωνας κλπ). Στα καταστήματα που ανακαινίστηκαν την τελευταία χρονιά  -πχ σε όλα τα νότια προάστια της Αττικής- οι περίφημες αίθουσες συνεδριάσεων είναι όλες χωρίς τραπέζια, τα χωρίσματα που έγιναν άφησαν άδεια γραφεία. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα project για έργα βιτρίνας που δεν βοηθούν σε τίποτα στη δουλειά μας, έχουν μοναδικό σκοπό να δοθούν χρήματα σε εταιρείες για υπερκοστολογημένα έργα.

Είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ όταν δεν πληρώνουν καν τις υπερωρίες των συναδέλφων και διώχνουν συνεχώς συναδέλφους στο όνομα της περιστολής του κόστους.
 

Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις σαρώνουν στην ΕΤΕ

Με περίσσιο θράσος και ΠΑΡΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ η Διοίκηση:

·        αρνείται να εντάξει τους συναδέλφους μέσω ΙΚΥ που πάνω από 10 χρόνια εργάζονται εκτός κλαδικής και επιχειρησιακής σύμβασης, τους συναδέλφους μέσω συνεταιριστικών τραπεζών που εργάζονται περίπου 8  χρόνια, τα τέκνα θανόντων συναδέλφων, και αρνείται να προσλάβει τους 40 εργαζόμενους της Συνεταιριστικής Ολύμπου.

·        συνεχίζει να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες με εκατοντάδες συναδέλφους μέσω εταιρειών, ενοικιαζόμενους, που εργάζονται για πολλά χρόνια στην Εθνική με μισθό 700-800 ευρώ, μάλιστα πολλοί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 1 μήνα μόλις (με την άθλια πρακτική τους Action Line), ενώ κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με μας.

·        δεν σταματάει να αδειάζει τα καταστήματα και να ισχυρίζεται ότι το προσωπικό του δικτύου περισσεύει, όταν κυριολεκτικά οι συνάδελφοι δεν προλαβαίνουν να πάνε τουαλέτα! Ανακοίνωσαν νέο οργανόγραμμα στο δίκτυο, το περίφημο πελατοκεντρικό, μετά από 2 χρόνια, στο οποίο οι πελάτες δεν θα βρίσκουν υπάλληλο.

 Αν αληθεύει ότι ο κος Μυλωνάς θα περιοδεύσει σε καταστήματα για να ελέγξει κατά πόσο οι υπάλληλοι γνωρίζουν τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα (!), τους κάτσει λίγο παραπάνω για να δούμε αν θα αντέξει το περιβάλλον παραπόνων, αγανάκτησης και ύβρεων που έχει φτιάξει τους και τα μεγαλοστελέχη του.

Μετακινούν συναδέλφους σε διευθύνσεις για δήθεν κεντροποιημένες εργασίες, πιέζοντας τους εναπομείναντες λιγοστούς συναδέλφους να κάνουν χιλιάδες πράγματα: εξυπηρέτηση πελατών, μέιλ, συσκέψεις, λίστες, δουλειά κεντροποίησης (επιβεβαιωτικά), ηλεκτρονικές υπογραφές, μηχανήματα. Και στο τέλος του ωραρίου να χτυπήσουν και την κάρτα, παραμένοντας ακόμα στην εργασία τους όσο χρειαστεί.

Ξηλώνουν ταμίες από τη μια μέρα στην άλλη και τους κόβουν το επίδομα, μετακινούν συναδέλφους με οργανική θέση στην επαρχία σε διευθύνσεις κεντροποίησης με μόνιμη τηλεργασία σε νησιά ( πχ, Χίο, Μυτιλήνη, Σύρο), παραβιάζοντας τον κανονισμό εργασίας.

Αναμένουμε ξανά το θρίαμβο στο νέο σύστημα αξιολόγησης, καθώς συνάδελφοι τους καταγγέλλουν ότι παρά τα επιχειρήματά τους για την αναθεώρηση των χαμηλών δελτίων με διευθυντικό δικαίωμα μόνο 1 προϊσταμένου, η επιτροπή αναθεώρησης τους απάντησε ορθά κοφτά ότι παραμένει η ίδια βαθμολογία! Πόσο διακοσμητικός ο περίφημος ρόλος του ΣΥΕΤΕ στο συμβούλιο.

Ακόμα και στα οδοιπορικά «τσιγκουνεύεται» η Διοίκηση, αφού με το νέο κανονισμό που μονομερώς τροποποίησε, πολλοί συνάδελφοι πληρώνουν αδρά για τη μετακίνηση και τα αιτήματά τους ακόμα να απαντηθούν επίσημα, παρά όσα διαφημίζει η ΔΗΣΥΕ. Για παράδειγμα, αιτήματα οδοιπορικών από συναδέλφους που μένουν στα Μεσόγεια ή την Ανατ. Αττική δηλ. δεκάδες χιλιόμετρα μακριά και εργάζονται στο κτίριο τους Λ. Αθηνών απορρίπτονται από το ASK HR, προφορικά βέβαια, επειδή περνάει υπηρεσιακό λεωφορείο (που δεν συνδέεται βέβαια με άλλο ΜΜΜ για τους περιοχές αυτές).

Καλύτερο σύμμαχο η Διοίκηση τους ΕΤΕ δεν μπορούσε να βρει από τον Σύλλογο. Η πλειοψηφία που υπήρχε από τους εκλογές πριν 3 χρόνια συνεχίζει να ευλογάει τη Διοίκηση και να απογοητεύει τους εργαζόμενους που ψάχνουν στήριξη!

ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ πανηγύριζαν για τους αυξήσεις που έδωσε η Διοίκηση, και οι συνάδελφοι δεν ήξεραν να κλάψουν ή να γελάσουν. Στην ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ αρχές Μαΐου, το Προεδρείο ενημέρωσε για τη συνάντηση για θέματα δικτύου, όπου όχι μόνο δεν απέρριψαν το νέο πελατοκεντρικό μοντέλο καταστημάτων, όπου πετσοκόβονται σε κάθε κατάστημα θέσεις υπαλλήλων και στελεχών, αλλά το παρουσίαζαν ως θετικό (!) και με αύξηση οργανικών θέσεων! Ως Πρόταση Προοπτικής ενημερωθήκαμε για τη συνάντηση από την ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ, τους την έκρυψαν κι αυτή, ενώ το ΔΣ συνεδριάζει μετά από 3 μήνες.  

Ως εκ θαύματος, τους πρόσφατες προαγωγές είδαμε πολλούς συνδικαλιστές σε θέσεις ανώτατου βαθμού κατ’ εξαίρεση…
 

Συλλογική αντεπίθεση τώρα! Να γράψουμε ξανά το χάρτη των εργασιακών τους δικαιωμάτων!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Να μην ανεχόμαστε άλλο τους διευθυντάδες και τα στελέχη που συμπεριφέρονται βασιλικότεροι του βασιλέως! Να απαλλαγούμε από τους συνδικαλιστές που τα έχουν κάνει πλακάκια με τη Διοίκηση. Δικαιούμαστε αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες και να τους φτάνει ο μισθός τους, δικαιούμαστε να δουλεύουμε λιγότερο και να βρίσκουν όλοι δουλειά.

Δεν θα μείνουμε άνεργοι για να βγουν τα σχέδια τους Διοίκησης. Ήρθε η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση, να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε συλλογικά!

Η κίνησή τους  θα συνεχίζει να είναι η φωνή των συναδέλφων, θα συμβάλει στην κινητοποίηση των εργαζομένων, με κορύφωση τους εκλογές του Συλλόγου όπου πρέπει να υπάρξει πραγματική ανατροπή.

Οι εργαζόμενοι μπορούμε, να πάρουμε την υπόθεση των δικαιωμάτων τους στα δικά τους χέρια, όχι στην ανάθεση και την παραίτηση. Ναι στο συλλογικό αγώνα, όλοι μαζί να παλέψουμε για την αναγέννηση του εργατικού κινήματος!

ΥΓ. Για την τελευταία ανακοίνωση της Ενιαίας, δεν θέλουμε να σχολιάσουμε. Πιστεύουμε στον εργατικό πολιτισμό και δεν απαντάμε σε χυδαιότητες. Κριτική ασκούμε και θα ασκούμε. Παλιά μας είχαν πει ασφαλίτες, σήμερα μας λένε ΠΑΣΚΕ 3 και ακολουθητές του Παναγόπουλου. Αντίθετα, αφήνουν στο απυρόβλητο ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ. Ας τους κρίνουν οι συνάδελφοι.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2024

protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com
6980925499, 6947724051, 64984, 23218


Δεν υπάρχουν σχόλια: