Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Ενημέρωση για το ΔΣ ΣΥΕΤΕ 23-24/5


Κανένα αποτέλεσμα ουσιαστικό δεν υπήρξε στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ, όσον αφορά τη συγκρότηση σε σώμα και την εκλογή Προεδρείου.

Ο πλειοψηφών σύμβουλος, Γ. Μότσιος, από πλευράς ΔΗΣΥΕ, κατέθεσε την πρόταση να γίνει μια συζήτηση «επί της αρχής» και να ξαναγίνει συνεδρίαση σε 1 εβδομάδα, μετά από διαβουλεύσεις. Η θέση τους για το νέο προεδρείο είναι ότι πρέπει να είναι δημοκρατικό και θεσμικό, εκτελεστικό όργανο του ΔΣ και των αποφάσεών του, να συμμετέχουν οι παρατάξεις που είναι με το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα (ποια εκλεγμένη παράταξη του ΔΣ δε συμμετέχει στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα;;;). Πρόσθεσε ότι πρέπει αντίστοιχα όλα να λειτουργήσουν στο ίδιο πλαίσιο, δηλ. δημοκρατικά και θεσμικά, κάνοντας αναφορά στις γραμματείες του ΔΣ, τις αποσπάσεις, τη συμμετοχή σε επιτροπές. Ανέφερε ότι έκανε επαφές με όλες τις παρατάξεις και τους επικεφαλής τους, εκτός από την Πρόταση Προοπτικής (στα λόγια όμως η αντίληψη είναι δημοκρατική), επειδή η κίνησή μας δεν ήταν στο προηγούμενο προεδρείο. Στο κλείσιμο, ανέφερε ότι δεν θέλουν σαν ΔΗΣΥΕ να είναι προγραμματικό το προεδρείο γιατί έτσι κάποιοι θα αποκλειστούν αλλά ούτε και αντιπροσωπευτικό, αφού όλοι αντιπροσωπεύονται στο ΔΣ.

Η ΔΑΚΕ, υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχιστεί η ίδια συνεργασία στο νέο Προεδρείο, όπως σε ΟΤΟΕ, ΓΣΕΕ κλπ., δηλ. προφανώς από τις ίδιες παρατάξεις. Αποτίμησε θετικά την προηγούμενη τριετία (που η καθημερινότητα για τους συναδέλφους έχει επιδεινωθεί δραματικά και οι συνταξιούχοι τέθηκαν στο στόχαστρο από την Τράπεζα, χωρίς επιτυχή συνδικαλιστική απάντηση μέχρι στιγμής!).

Η ΔΑΣ ανέφερε ότι είναι θετικό ότι γρήγορα συγκροτήθηκε το ΔΣ, κι ότι πρέπει να ασχοληθούν γρήγορα με τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν. Απέφυγε να αποτιμήσει τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά διακήρυξε την πρόθεσή της να αφήσει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες . Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί: όταν είναι για θεσούλες, αφήνουμε τις διαφορές στην άκρη…

Η Ενιαία, ανέφερε ότι έχουν καθυστερήσει τα αποτελέσματα των εργατικών κέντρων, ενώ για το Προεδρείο η θέση τους είναι για αντιπροσωπευτικό – αναλογικό, και ότι η παράταξή τους πρέπει να είναι στο νέο προεδρείο και να μην την αποκλείσουν.

Ως Πρόταση Προοπτικής, υποστηρίξαμε την αξία που δίνουμε στο πρωτοβάθμιο σωματείο, ως πρωταρχικό πυρήνα οργάνωσης των εργαζομένων, ειδικά σε επιχειρησιακό επίπεδο, και την πάγια θέση μας για λειτουργία του ΔΣ ως ουσιαστικού οργάνου κι όχι διακοσμητικού, για πραγματικά δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΕΤΕ στις γραμματείες, αποσπάσεις κλπ και ότι ευχόμαστε να μην επαναληφθούν οι αντιδημοκρατικές πρακτικές της προηγούμενης τριετίας και παλιότερα. Ως προς τη συγκρότηση Προεδρείου, ότι προφανώς θα αντανακλά το αποτέλεσμα των εκλογών του Συλλόγου, που δεν είναι γενικά θετικό λόγω της ενίσχυσης των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, αν και είναι θετικό για την κίνησή μας που αυξήθηκε σε ψήφους και ποσοστό.

Μας κάνει εντύπωση ωστόσο η απόφαση για αναβολή 1 εβδομάδας αντί της συγκρότησης στη χθεσινή συνεδρίαση, τη στιγμή που υποτίθεται ότι υπήρχε βιασύνη για συγκρότηση του ΔΣ. Επίσης, το καταστατικό προβλέπει ότι εντός 2 ημερών πρέπει να επαναληφθεί συνεδρίαση, αν δεν εκλεγεί Προεδρείο την 1η ημέρα. Οι «υπεύθυνες» θεσμικές δήθεν παρατάξεις παρακάμπτουν εύκολα τους θεσμούς όταν δεν τους βολεύει. Ειπώθηκε από πλευράς ΔΗΣΥΕ ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.

Στη συνέχεια, η Ενιαία έβαλε ζήτημα να πάρει απόφαση ο ΣΥΕΤΕ (!) να συμμετάσχει στην πανεθνική μέρα δράσης της 30/5 και την απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, στα πλαίσια της Κοινωνικής Συμμαχίας, με δικά μας όμως αιτήματα. Όλες οι άλλες παρατάξεις, αν και αιφνιδιάστηκαν αρχικά από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, συμφώνησαν στη συμμετοχή του ΣΥΕΤΕ. Η κίνησή μας κατήγγειλε την Κοινωνική Συμμαχία και την αντιδραστική τομή για διαταξική συμμαχία εργαζόμενων και εργοδοτικών φορέων, με επιχειρήματα φιλοεργοδοτικά και με σοβαρή προσπάθεια ιδεολογικής χειραγώγησης της τάξης. Παράλληλα, καταθέσαμε την πρόταση αντί για συμμετοχή στην πανεθνική μέρα δράσης 30/5 που δεν είναι απεργία όπως όλες οι άλλες, να συμμετέχουμε μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία σε άλλες δράσεις, πχ 29/5 στη ΓΣ του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής και απεργία πριν τις 21/6, οπότε το κρίσιμο Eurogroup ενάντια στα 88 προαπαιτούμενα που έρχονται.

Έτσι, απαντήσαμε σε ανακοίνωση της Ενιαίας που είχε τη χυδαία κατηγορία ότι καλούμε σε απεργοσπασία, όταν θυμόμαστε όλοι ότι στις 12/1 άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν είχαν προκηρύξει τότε απεργία (ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ κλπ) ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ το συνδικάτο εμποροϋπαλλήλων που ανήκει στο ΠΑΜΕ δεν έχει προκηρύξει καμία απεργία τα τελευταία 2 χρόνια για το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές από την κυβέρνηση, όπως έχουν κάνει άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις (πχ Σύλλογος βιβλίου χάρτου, ΟΙΥΕ κλπ).



Οι συμμετέχοντες στο ΔΣ ΣΥΕΤΕ με την Πρόταση Προοπτικής



Κούκουνος Άρης 

Κωτίτσα Νάνση 

Ξιφαρά Μαρία 

Πανδή Χριστίνα 



25-05-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: