Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Για την επιχειρησιακή σύμβαση 2019

Επιχειρησιακή σύμβαση 2019

Η επιχειρησιακή σύμβαση έχει λήξει από τις 31/3 και βρισκόμαστε ήδη στη μετενέργεια. Καταθέτουμε δημόσια και έγκαιρα σε όλους τους συναδέλφους την πρότασή μας για πλαίσιο του ΣΥΕΤΕ προς τη Διοίκηση. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τον κύριο λόγο, και δεν είναι ζήτημα μόνο του ΔΣ που κλειστά θα αποφασίζει και θα διαπραγματεύεται ερήμην των συναδέλφων. Θεωρούμε επίσης ότι είναι διαπραγματευτική δύναμη για το Σύλλογο το πλαίσιο να είναι προϊόν συνδιαμόρφωσης με τους εργαζόμενους, γι αυτό προτείναμε να ήταν ξεχωριστό θέμα προς συζήτηση και απόφαση στη Γενική Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ, κάτι που ωστόσο δεν ψηφίστηκε από την πλειοψηφία. Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να μας καταθέσουν τις γνώμες και προτάσεις τους, και δεσμευόμαστε να τα επεξεργαστούμε ώστε να αναδείξουμε και στο ΔΣ και παντού τις σημερινές μας ανάγκες και προτεραιότητες. Ενημερωτικά, στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ της 16-4-2019 με θέμα το πλαίσιο για την επιχειρησιακή σύμβαση, ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ ψήφισαν μόνες τους το πλαίσιο, δεν δέχθηκαν διαπαραταξιακή επιτροπή στις διαπραγματεύσεις αποκλείοντας την Πρόταση Προοπτικής και δεν πήραν καμία απόφαση για το πρόγραμμα δράσης, παρά τις προτάσεις μας.
Μετά από πολλά χρόνια μειώσεων των μισθών μας, και συρρίκνωσης των δικαιωμάτων μας, η επιχειρησιακή σύμβαση είναι η ευκαιρία να δώσουμε τη μάχη για την προστασία μας από την τεράστια επίθεση της Διοίκησης, και την αύξηση των δικαιωμάτων μας με βάση τις ανάγκες μας.
Το σχέδιο μετασχηματισμού περνάει πάνω από τις πλάτες μας: μαζικά κλεισίματα καταστημάτων, τρομακτική μείωση των θέσεων εργασίας και αντικατάσταση με ελαστικά εργαζόμενους, επίθεση στο ΛΕΠΕΤΕ. Μετά τις νέες εθελουσίες του 2016-2018, το 20% του προσωπικού εργάζεται με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις και δίπλα μας έχουμε εκατοντάδες συναδέλφους με 600-700 ευρώ. Εν τω μεταξύ, παρακολουθούμε ότι η Διοίκηση, τη στιγμή που διακηρύσσει ότι θέλει να περικόψει κι άλλο το εργατικό κόστος, αυξάνει το κόστος Διοίκησης στα πρόσφατα αποτελέσματα της ΕΤΕ, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δίνονται άφθονα σε: δεκάδες μεγαλοστελέχη και νέα golden boys που έρχονται συνεχώς από την αγορά, εταιρείες, εργολάβους, ανακαινίσεις καταστημάτων ακόμη και όσων κλείνουν, την Πανγαία για τα ακίνητα της Τράπεζας μέχρι και 70 εκ. ετησίως κ.λπ. Θεωρούμε αναγκαίο και εφικτό να ξεκινήσουμε από τώρα με οργάνωση και σχέδιο τον αγώνα για υπογραφή αξιοπρεπούς επιχειρησιακής σύμβασης, για να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε όλα τα τελευταία χρόνια, να σταματήσει το πογκρόμ της Διοίκησης στο Δίκτυο ειδικά. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και τη δύναμη να πετύχουμε.
Μέσα στον Απρίλιο: περιοδείες του Δ.Σ. στους χώρους δουλειάς, διαρκή συνεδρίαση του ΔΣ, άμεση σύσταση νομ. παραρτημάτων του ΣΥΕΤΕ, εκλογή ΕΑΚ παντού. Σύγκληση του Πανελλαδικού Συμβουλίου, σύγκληση γενικών συνελεύσεων ανά νομό, εκλογή επιτροπών αγώνα και αντιπροσώπων που θα μεταφέρουν τις αποφάσεις σε μια μεγάλη συνέλευση αγώνα. Μέσα στον Μάιο: οργάνωση προειδοποιητικών κινητοποιήσεων (στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις κλπ.) , 1ος σταθμός 24ωρη απεργία στις 9 Μάη – ημέρα πανελλαδικής συγκέντρωσης των συνταξιούχων της ΕΤΕ, όπως αποφασίστηκε στη Γενική τους Συνέλευση. Κλιμάκωση με δυναμικές απεργίες, αποκλεισμούς κτηρίων, συμμετοχή όλων στην απεργία. Απεύθυνση σε όλους τους Συλλόγους στην Εθνική για συντονισμό και κοινή δράση. Να γραφτούν άμεσα στο ΣΥΕΤΕ οι ενοικιαζόμενοι, οι συμβασιούχοι, οι συνάδελφοι μέσω ΙΚΥ, οι χαμηλόμισθοι ειδικοί συνεργάτες. Να συντονιστούμε με τους Συνταξιούχους της Εθνικής σε κοινές δράσεις, με τα κινήματα ενάντια στους πλειστηριασμούς, με την τοπική κοινωνία ενάντια στα κλεισίματα καταστημάτων, και με άλλα αγωνιστικά σωματεία που διεκδικούν συλλογική σύμβαση εργασίας. Χρειαζόμαστε ενότητα, πλατύ μέτωπο, κι έτσι θα είμαστε πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί, μόνοι μας δεν θα καταφέρουμε πολλά.

Ξεχωρίζουμε:

1. Την προστασία της εργασίας. Το κύριο είναι να προστατευτούμε από απολύσεις, αποσχίσεις (π.χ. των τμημάτων κόκκινων δανείων). Να σταματήσουν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, το σύγχρονο δουλεμπόριο των ενοικιαζόμενων, το outsourcing (που αυξάνεται σε στρατηγικούς κλάδους, όπως την ψηφιοποίηση, τα ακίνητα κ.λπ.). 
2. Το μισθολογικό. Πρέπει να βρούμε τρόπους να κερδίσουμε όλοι περισσότερα, με ενιαία επιδόματα για όλους, όχι μικροεπιδοματάκια και διαχωρισμό των εργαζόμενων σε δεκάδες υποκατηγορίες, όχι αδικίες εις βάρος συναδέλφων ανάλογα πού εργάζονται, αυτό συμφέρει τη Διοίκηση.. Δεδομένου ότι με την κλαδική η αποκατάσταση είναι σχεδόν μηδενική, πρέπει να κερδίσουμε αυξήσεις με την επιχειρησιακή, να έχουν αύξηση και όσοι δεν είχαν πριν κουτάκι αλλά έχουν χαμηλούς μισθούς, να μειώσουμε την ανάγκη για δανεισμό. Δεν δεχόμαστε λιγότερο από αυξήσεις 10%, όσες έδωσε η Διοίκηση στα στελέχη της το 2018! 
3. Διάφορα θεσμικά ζητήματα που είναι εξίσου σημαντικά, για στεγαστικά δάνεια, προάσπιση της προσωπικής μας ζωής και του ελεύθερου χρόνου, ενίσχυση των οικογενειακών αναγκών κ.λπ. 

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ
Αυξήσεις στους μισθούς μας, ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από μία και μόνο δουλειά και να μπορούν και οι νέοι συνάδελφοι να κάνουν όνειρα.
► Πρώτο βήμα άμεση εξάλειψη της μείωσης («κουτάκι», δηλ 4 -15%) για όλους.
Ενιαίο επιχειρησιακό επίδομα 100 ευρώ για όλους.
Εξίσωση του επιδόματος Δικτύου με το επίδομα Διοίκησης σε 132 €.
Επίδομα “ισολογισμού”, δηλαδή μισός μισθός για όλους το χρόνο.
Επίδομα για τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Να ξεπαγώσουν οι πολυετίες.
Να αλλάξει ο νέος κανονισμός οδοιπορικών, να λαμβάνουν χιλιομετρική αποζημίωση κάτω από 30 χλμ, να αυξηθούν τα χρήματα εκτός έδρας, δεδομένου των πολλών μεταθέσεων-αποσπάσεων με τα κλεισίματα καταστημάτων.
► Οι νέοι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται για πρακτική 6μηνο να πληρώνονται με μισθό πρώτου κλιμακίου, όχι στο αίσχος των 500 ευρώ.

ΘΕΣΜΙΚΑ
► Προστασία των θέσεων εργασίας, με πραγματική ισχυρή ρήτρα ενάντια σε απολύσεις, αποσχίσεις προσωπικού. Μαζικές προσλήψεις προσωπικού με δημόσιο διαγωνισμό στο τέλος του 2019, ώστε να καλυφθούν τα κενά, ίσο αριθμό με όσους τυχόν αποχωρήσουν με εθελούσια το 2019. Να γίνει άμεσα ο διαγωνισμός για τους 45 στο δίκτυο. Να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα μεταθέσεων των συναδέλφων (με προτεραιότητα για συνυπηρέτηση, προβλήματα υγείας κ.λπ.), να μη γίνονται μετακινήσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των
συναδέλφων. Όχι στη διάθεση συναδέλφων στη διάθεση προσωπικού ή Δικτύου λόγω κλεισιμάτων καταστημάτων.
► Κανένας ελαστικά εργαζόμενος στην ΕΤΕ. Κανείς συνάδελφος εκτός κανονισμού, συμβάσεων, ασφαλ. ταμείων. Ενιαίο εργασιακό καθεστώς για όλους. Να ενταχθούν άμεσα στον κανονισμό εργασίας, με αναγνώριση της προϋπηρεσίας, όσοι εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις: ενοικιαζόμενοι, χαμηλόμισθοι ειδικοί συνεργάτες π.χ. από συνεταιριστικές τράπεζες, συνάδελφοι με μπλοκάκι, οι συνάδελφοι μέσω ΙΚΥ. Να μη χρησιμοπείται η δουλειά ως εμπόριο ελπίδας, ειδικά στους ενοικιαζόμενους. Κανένας ενοικιαζόμενος στα καταστήματα. Όχι σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού, συμβασιούχων, οι ανάγκες είναι μόνιμες.
Όλες οι εργασίες να γίνονται από το προσωπικό της τράπεζας. Να σταματήσουν οι εργολαβίες και η εκχώρηση εργασιών (καθαρισμός, φύλαξη, πληροφορική και μάλιστα για την ψηφιοποίηση, τεχνικές υπηρεσίες, ακίνητα κλπ). Να γίνουν προσλήψεις φυλάκων και καθαριστριών με διαγωνισμό, να στελεχωθούν οι διευθύνσεις πληροφορικής, τεχνικών υπηρεσιών κ.λπ. Όχι στην αγορά «έργων» με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες, με σκανδαλώδεις συμβάσεις που κοστίζουν περισσότερο. Εκπαίδευση του προσωπικού συνεχώς για να είναι καταρτισμένο.
Μείωση του ωραρίου και λόγω ψηφιοποίησης. Να καταργηθούν οι διατάξεις για τις βάρδιες, κανένα κατάστημα στην Εθνική ανοιχτό απογεύματα και Σάβ/κο, λειτουργία των i-bank το πρωί. Καταγραφή όλων των ωρών υπερωρίας και υπερεργασίας με ενιαίο σύστημα για Καταστήματα και Διευθύνσεις (π.χ. με χρήση κάρτας) της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης.
► Να καταργηθεί η στοχοθεσία σε δίκτυο και διευθύνσεις, που προσθέτει αφόρητη πίεση στους συναδέλφους και θα είναι πλέον επίσημο εργαλείο αξιολόγησης.
Προστασία και στήριξη της οικογένειας. Άδεια ασθενείας 4 ημέρες τον χρόνο για γονείς παιδιών κάτω από 5 ετών. Σωρευτική άδεια 18 μηνών σε γέννηση διδύμων (από 12 μήνες σήμερα). Μειωμένο ωράριο 2 ωρών στις εγκύους από τον 3ο μήνα.
► Να φτιαχτεί κανονισμός στέγασης προσωπικού, όχι σε αυθαίρετη και αδιαφανή περικοπή επιδόματος ενοικίου.
► Ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ για όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα. Την εποχή της ψηφιοποίησης και να κόβεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο σε διευθύνσεις, όπως στην 038 ή το μισό δίκτυο.
► Να μπορούν όλοι οι συνάδελφοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο Λογαριασμό Αποκατάστασης Τέκνων.
► Να ενισχυθεί περαιτέρω η Λέσχη. Οι 4 εργαζόμενοι της Λέσχης, να μην είναι με τη σύμβαση της ΓΣΕΕ και διαφορετικό καθεστώς από τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Συλλόγου, να έχουν ίδια δικαιώματα. Να προσληφθούν ως βοηθητικό προσωπικό στην Τράπεζα και να είναι αποσπασμένοι στη Λέσχη.
► Να περιοριστεί το διευθυντικό δικαίωμα. Να υπάρξει συμφωνία για μη παραχώρηση προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες, λόγω ψηφιοποίησης, ΑΤΜ κ.λπ.

ΔΑΝΕΙΑ
► Επιτόκιο 1% για στεγαστικά δάνεια. Μειωμένα επιτόκια σε ρυθμίσεις για να στηριχθούν οι συνάδελφοι με οικογενειακά προβλήματα και κόκκινα δάνεια, όχι σε πειθαρχικά και τρομοκρατία. Όλοι οι συνάδελφοι να μπορούν να λάβουν στεγαστικά δάνεια της Δ/νσης Προσωπικού άμεσα. Να μην αποκλείονται οι συνάδελφοι από τα άτοκα φοιτητικά δάνεια λόγω ρυθμίσεων.
► Να διαγραφούν άμεσα τα μετοχοδάνεια των συναδέλφων της Probank.
Να φύγουν τα golden boys, οι σύμβουλοι και όλα τα στελέχη από την αγορά που κατέκλυσαν την τράπεζα από την εποχή Αράπογλου (2008) και προσλαμβάνονται μέχρι και σήμερα, με παχυλούς μισθούς, θέσεις και κλιμάκια. Να καταργηθεί το «παράθυρο» στον κανονισμό για προσλήψεις συμβούλων. Να μπει πλαφόν στους μισθούς των μεγαλοστελεχών, να καταργηθούν οι πρόσθετες παροχές (μπόνους, κάρτες, κινητά, αυτοκίνητα, κ.λπ.)

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
► Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΤΕ στο ΤΥΠΕΤ και η Τράπεζα να καλύψει τα ελλείμματα από τις εθελούσιες.
► Να ενταχθούν όλοι οι συνάδελφοι –και οι μετά το 2005– στον Λογαριασμό Επικούρησης, να καταβληθούν τα ελλείμματα και να πληρωθούν οι συνταξιούχοι.
Επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς 4,5% στο Ταμείο Αυτασφάλειας ως υποχρεωτική κι όχι εθελοντική όπως ισχύει σήμερα. Να ακυρωθεί η συμφωνία του Δεκεμβρίου 2013, με την οποία «κουρεύτηκε» το εφάπαξ κατά 40%, και αναδρομικά για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από 1/1/2012 (572), που δικαιώθηκαν δικαστικά και ακόμη η Τράπεζα δεν τα έχει καταβάλει στο Ταμείο. Έξω τα ασφαλιστικά ταμεία από τον τζόγο του χρηματιστηρίου, που έχει καταστρέψει την περιουσία τους.

► Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας
► Αντιστεκόμαστε στον κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα
► Οργανώνουμε την αναγκαία εργατική αντεπίθεση
► Με δυναμικούς αγώνες στα χέρια των εργαζόμενων
► Με ανεξάρτητο εργατικό κίνημα βάσης & ταξικής αλληλεγγύης

Η ανακοίνωσή μας είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: