Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Ανακοίνωση - Πρόσκληση στη Γενική Συνέλευση της 6/4/19


Ο ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Ο ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ

«Από την έναρξη της κρίσης έχουμε μειώσει κατά 40% το προσωπικό και δεν υπήρξαν απεργίες. Πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους. Αυτό δείχνει ότι όλοι κατάλαβαν ότι είναι αναγκαία η προσαρμογή. Θα συνεχίσουμε τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Που θα τελειώσει αυτό; Ειλικρινά δεν ξέρω.» Παύλος Μυλωνάς, Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, Τέλη Φλεβάρη 2019.
Υπάρχει ένας συνδικαλισμός που είναι πολύ χρήσιμος στους εργοδότες, πιο χρήσιμος από το να μην υπάρχει καθόλου, σε αντίθεση με όσα καλλιεργούνται από το σύστημα. Δεν πέσαμε από τα σύννεφα με τις δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας. Όσα βιώνουμε απλά, τα είδαμε και αποτυπωμένα στις δηλώσεις του, με τα συγχαρίκια των τραπεζιτών στους εργοδοτικούς συνδικαλιστές, που τους κάνουν όλα τα χατίρια και κυρίως δεν κάνουν τίποτα να μας βοηθήσουν απέναντι στην τεράστια επίθεση στον κλάδο, και στα δικά μας ζητήματα στην ΕΤΕ.
Τα διαβάσαμε και στο προκλητικό  μήνυμα που έστειλε κατάμουτρα ο κ. Μυλωνάς– άκουσον άκουσον – σε όλο το προσωπικό της τράπεζας με ηλεκτρονική αλληλογραφία πριν ένα μήνα περίπου, ότι η τράπεζα μετασχηματίζεται και να πάρουμε χαμπάρι ότι αυτά που ξέραμε δεν υπάρχουν πια για τις εργασιακές σχέσεις. Το θράσος τους δεν έχει όρια πια. Εκεί εντάσσονται τα νέα ήθη κι έθιμα, για μαζικά κλεισίματα καταστημάτων, μεταθέσεις και αποσπάσεις εντός και εκτός νομών σύμφωνα με τις ανάγκες της τράπεζας, περικοπή επιδομάτων, πειθαρχικά σε συναδέλφους που χρωστούσαν λίγες δόσεις σε στεγαστικά δάνεια, μέχρι και συμψηφισμούς κατ΄ απαιτήσεων (!!) σε καταθέσεις με συνδικαιούχους γονείς συνταξιούχους κλπ.
Ο περίφημος μετασχηματισμός αποτυπώνεται στην πράξη Διοίκησης για την αντίστοιχη επιτροπή, όπου συμμετέχουν όλα τα μεγαλοστελέχη που έχουν εμφανιστεί στην Τράπεζα τον τελευταίο χρόνο μέχρι και πριν λίγες μέρες, όλοι από την αγορά με «εξαιρετικά βιογραφικά», και με προκλητικούς μισθούς. Για τέτοιες προσλήψεις λεφτά υπάρχουν, και μάλιστα πολλά..
Ερχόμαστε λοιπόν σε μια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, στην πιο κρίσιμη χρονιά, για την Εθνική και τον κλάδο. Μετά την «τεράστια επιτυχία» στο θέμα της κλαδικής, μετά το Βατερλώ στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, η πλειοψηφία του Συλλόγου θα «βάλει πανιά» για την επιχειρησιακή σύμβαση. Πιστή στο ραντεβού της με το χρόνο, άφησε να λήξει η προηγούμενη επιχειρησιακή (31/3) και όταν «ωριμάσουν οι συνθήκες» θα διαμορφώσει πλαίσιο να το διεκδικήσει σε 3 ολόκληρους μήνες μέχρι τη λήξη της μετενέργειας. Κάθε ομοιότητα με τους χειρισμούς της ομοσπονδίας, είναι τυχαία..
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, το έχουμε ξαναπεί: όσο αφήνουμε την τύχη μας στα χέρια των συνδικαλιστών της πλειοψηφίας, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ, οι μεν να ευλογούν τα αφεντικά και τα έργα τους, οι δε να ευλογούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε να μετρήσουμε πολλές ήττες ακόμη. Μόνο η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και η κινητοποίησή τους  μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια, να βάλει τις δικές μας ανάγκες μπροστά, στη ΓΣ να καταψηφιστούν μαζικά τόσο ο οικονομικός όσο και κυρίως ο διοικητικός απολογισμός.
Γιατί να τους καταψηφίσουμε;;;
·         Για τα πεπραγμένα τους. Την υπογραφή της κλαδικής όπως την ήθελαν οι τραπεζίτες, και μας εμπαίζουν παρουσιάζοντάς τη ως «θεσμική νίκη». Την ακύρωση της απεργίας 21/3. Τη συναίνεσή τους στην κρυφή εθελουσία, στην παραβίαση του κανονισμού εργασίας, στην ακύρωση των προσλήψεων στο δίκτυο, στην κοροϊδία των μετατάξεων – προεκλογικά έλεγαν ότι υλοποιούνται, τα ίδια λένε 1 χρόνο μετά! – στις χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες. Μόνο για τα τένις και τα πινγκ πονγκ κόπτονται, και το βόλεμα ορισμένων «ημετέρων»…Έκαναν καταγγελία το 2017 στο Υπ. Εργασίας για τις παραβιάσεις του κανονισμού, και έκτοτε έπαθαν «αμνησία» και την άφησαν στο συρτάρι… Έχουν επιλέξει πλευρά,  αυτή του εργοδότη, θυσιάζοντας τα δικαιώματά μας.
·         Για τα μη πεπραγμένα τους. Κυρίως για το ότι δεν έχουν αντιδράσει και δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα σε κορυφαία ζητήματα. Τι έκαναν για τα μαζικά κλεισίματα καταστημάτων; Το σπρώξιμο με το ζόρι στην έξοδο, πχ οι συναδέλφισσες από τη Τζια είχαν στείλει επιστολή ότι ένοιωθαν απολυμένες όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο, και έγινε γεγονός. Τι έκαναν για τις εργολαβίες, το outsourcing στην Πληροφορική, στις τεχνικές υπηρεσίες, την καθαριότητα,  τα ακίνητα; Για τους χιλιάδες ενοικιαζόμενους συναδέλφους μας, που εργάζονται με 600-700 ευρώ, τους ειδικούς συνεργάτες των 1000 ευρώ με ατομική σύμβαση (συνεταιριστικές, ΙΚΥ κλπ); Για τις χαμένες εισφορές μας στο ΛΕΠΕΤΕ, την κατρακύλα του ΤΥΠΕΤ, για το ότι είναι σχεδόν υπό χρεοκοπία τα ασφαλιστικά ταμεία; Είπαν τίποτε ποτέ για το σκάνδαλο της Πανγαία; Δεν κατήγγειλαν καν τις αυξήσεις που δίνουν τα μεγαλοστελέχη της ΕΤΕ στους εαυτούς τους, και γι΄ αυτό αυξάνονται τα έξοδα Διοίκησης στα αποτελέσματα της Τράπεζας.
·         Για τον εκφυλισμό του Συλλόγου και του συνδικαλισμού. Το Προεδρείο των 4 παρατάξεων έχει αντικαταστήσει το ΔΣ, τα θέματα της Γεν. Συνέλευσης ανακοινώθηκαν και δεν συζητήθηκαν καν στο Συμβούλιο όπου θα προτείναμε συγκεκριμένα (επιχειρησιακή σύμβαση, ΛΕΠΕΤΕ κλπ), οι συνεδριάσεις γίνονται κάθε 2 μήνες πλέον, οι γραμματείες είναι διακοσμητικές. Αρνούνται σε συναδέλφους μας να γραφτούν μέλη, και έτσι είναι υπεύθυνοι που δεν μπορούν να συνδικαλισθούν, να οργανωθούν, να παλέψουμε από κοινού. Κανένα ενδιαφέρον να ανασυσταθούν οι ΕΑΚ, τα νομαρχιακά παραρτήματα, έχουν διαλυθεί τα πάντα εξαιτίας τους. Είναι αποσπασμένοι και κλεισμένοι στα γραφεία τους, παίρνουν τα κλιμάκια και τις προαγωγές, έχουν κλέψει ξανά τη μία απόσπαση που δικαιούται από το αποτέλεσμα των εκλογών η Πρόταση Προοπτικής, αποκλείοντας μόνο την κίνησή μας για να εμποδίσουν τη φωνή και την παρέμβασή μας στους χώρους δουλειάς υπέρ των εργαζομένων. Έχουν ξεφτιλίσει την έννοια του συνδικαλισμού και του συλλογικού αγώνα.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι έχουμε αλλάξει πίστα. Πρέπει να αλλάξουμε και εμείς. Δε μπορεί να λειτουργούμε με ανάθεση, να αφήνουμε σε άλλους να αποφασίζουν. Να χάνουμε σιγά σιγά τα πάντα, και να περιμένουμε μοιρολατρικά πότε θα έρθει η σειρά του καθένα. Να μην κινητοποιούμαστε για όσα αξίζουμε, τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας. Να μας πουλάνε εκδούλευση ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πάει άλλο!
Να μην είναι πάλι μια από τα ίδια η Γενική Συνέλευση, δεν μας αντιστοιχεί να παρθεί απόφαση για τον απολογισμό από 200 συναδέλφους, σε σύνολο 6500 μελών. Πρέπει να καταψηφιστούν, και να παρθεί συγκεκριμένη απόφαση για την επιχειρησιακή σύμβαση, με πρόγραμμα δράσης και πλαίσιο, κόντρα στη θέλησή τους να μην παρθεί καμιά απόφαση. Μόνο η μαζική συμμετοχή μας μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Η πιο μεγάλη πορεία ξεκινά με ένα μικρό βήμα μπροστά. Πριν να είναι αργά.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 6/4

Δεν υπάρχουν σχόλια: