Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Όλοι - όλες στη μεγάλη εργατική διαδήλωση ενάντια στο ν. Χατζηδάκη - Τρίτη 22 Φλεβάρη

 Καλούμε και συμμετέχουμε σαν Πρόταση Προοπτικής 

 

 

Αγωνιστική Συνεργασία Τραπεζοϋπαλλήλων

 

 

 

 

 


Όλοι στη μάχη ενάντια στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη (4808/21)

Μεγάλη εργατική διαδήλωση 22 Φλεβάρη - 18.30 πλ. Κοραή

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έθεσε την 1η Φλεβάρη σε εφαρμογή τις διατάξεις του νόμου 4808/21 σχετικά με την υποχρέωση για συμμόρφωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και εγγραφή τους στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ).

Συγκεκριμένα, τα σωματεία θα πρέπει να εγγράφονται στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε., καταθέτοντας πρακτικά αρχαιρεσιών, πρακτικά γενικών συνελεύσεων και άλλες πληροφορίες για την εσωτερική ζωή του σωματείου. Δίνεται έτσι εύκολη πρόσβαση στους εργοδότες και το κράτος να αποκτήσουν τον έλεγχο και την εποπτεία των σωματείων. Αν τα σωματεία δεν αποδεχτούν να φακελωθούν, δεν θα έχουν δυνατότητα εκπροσώπησης των συναδέλφων σε συνάντηση με τους εργοδότες, στα δικαστήρια, στην Επιθεώρηση Εργασίας, δεν θα έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης για σύναψη συλλογικής σύμβασης, ούτε να κηρύξουν απεργία!

Επίσης, ο νόμος καθιερώνει την υποχρεωτική ηλεκτρονική ψήφο σε αρχαιρεσίες και την ηλεκτρονική συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις - ζήσαμε στα σωματεία των τραπεζών τι θα πει ηλεκτρονική συνέλευση (Εθνική, Αττικής κλπ). Απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας, καταργεί το απεργιακό δικαίωμα σε κρίσιμους κλάδους με την πρόβλεψη προσωπικού λειτουργίας (ως το 1/3 της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας), απεργοσπαστικό μηχανισμό που εδώ και χρόνια ζούμε στις τράπεζες.

Το χτύπημα αυτό στα σωματεία πάει πακέτο με όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που προβλέπει ο νόμος – έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ, σύμφωνα με τις «βέλτιστες» πρακτικές της ΕΕ, δώρο στους εργοδότες: μη ακύρωση απολύσεων, κατάργηση του 8ωρου και εφαρμογή 10ωρου με ατομική σύμβαση, αύξηση υπερωριών και μείωση του εργατικού κόστους, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για πολλούς κλάδους εργαζομένων (και τραπεζοϋπαλλήλων), κατάργηση ουσιαστικά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, και μια σειρά άλλες αντεργατικές διατάξεις που συμπλήρωσαν τους αντεργατικούς νόμους της τελευταίας δεκαετίας που ψήφισαν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Γι αυτό και ένα χρόνο πριν την ψήφισή του, υπήρχε ένας ολόκληρος αγώνας με απεργίες, διαδηλώσεις, από εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες, με την απουσία της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ. Ενώ θυμόμαστε και τα τραγελαφικά του καλοκαιριού, με την υπαναχώρηση του ΠΑΜΕ από την απεργία στις 3/6, απεργία που οργάνωσαν πολλά σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Δεν αποδεχόμαστε ως τετελεσμένο γεγονός την ψήφιση του νόμου (Ιούνης 2021). Χρειάζεται πανεργατική συσπείρωση, ξεσηκωμός και μαζικός αγώνας με στόχο την ανατροπή του, με κλιμάκωση και προκήρυξη πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας!

Ήδη, πολλά πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα συντονίζονται από τα κάτω και οργανώνουν ως πρώτο βήμα μια μεγάλη εργατική διαδήλωση, την Τρίτη 22 Φλεβάρη στις 6.00 στην πλατεία Κοραή.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες των τραπεζών, με κάθε εργασιακή σχέση, να συμμετέχουν μαζικά στη διαδήλωση!

Καλούμε κάθε σωματείο και εργατική συλλογικότητα να συμμετέχει στην προσπάθεια συντονισμού και στη συγκέντρωση.

Τα εργατικά σωματεία δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτές τις ρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να οργανώσουμε την ανυπακοή και την απειθαρχία,  να οργανώσουμε την αντίσταση και τη συναδελφική αλληλεγγύη.

Κόντρα σε όσα εργασιακά δικαιώματα ο νόμος 4808/21 κατεδαφίζει, διεκδικούμε:

– Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Πάλη για μείωση του χρόνου εργασίας. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας σε όλους τους κλάδους.

– Όχι στην ελαστική εργασία, την επισφάλεια, τη μαύρη / ανασφάλιστη εργασία, στο καθεστώς ενοικίασης εργαζόμενων, τα σπαστά ωράρια, τις φθηνές υπερωρίες. 

– Κάτω η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.

– Όχι στη μετατροπή των εργαζομένων σε «συνεργάτες» (καθεστώς freelancer), καταργώντας εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

– Όχι στη μονιμοποίηση και επέκταση της τηλε-εργασίας που αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.

– Όχι στην εντατικοποίηση. Να παρθούν μέτρα από κράτος και εργοδότες για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, ενάντια στα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες.

– Αυξήσεις στους μισθούς και τις αποδοχές – Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Κατάργηση των νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

– Απαγόρευση των απολύσεων – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όχι στις αποσχίσεις.

– Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των κοινών αγαθών. Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό.

Κόντρα σε όσα συνδικαλιστικά δικαιώματα ο νόμος 4808/21 σαρώνει, τα σωματεία φτιάχνουν το δική τους συσπείρωση πάλης

·      Προώθηση των διαδικασιών του κινήματος, ενάντια σε όλους τους περιορισμούς του νόμου Χατζηδάκη. Όλη η εξουσία στις δια ζώσης γενικές συνελεύσεις. Όχι σε τηλε-συνελεύσεις. Δεν συμμετέχουμε στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.

·      Αγωνιστική ενότητα των εργαζόμενων «από τα κάτω» – συντονισμός των αγωνιζόμενων σωματείων. 

Παρατεταμένος αγώνας με όλες τις μορφές (διαδηλώσεις, απεργίες, καταλήψεις) για να καταργηθεί το αντεργατικό – αντι-συνδικαλιστικό «έκτρωμα».

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ 2022

ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 6.30 ΠΛ. ΚΟΡΑΗ

 

http://pantrapezikosxhma.blogspot.com/

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: