Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Ανασυγκρότηση του ΣΥΕΤΕ τώρα για να οργανώσουμε την αντίδραση των εργαζόμενων

 

Ανοιχτή επιστολή προς το ΔΣ του ΣΥΕΤΕ

7-2-22

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Ενημερωθήκαμε ότι την Τετάρτη 9/2 θα γίνει συνάντηση του Προεδρείου του Συλλόγου με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Θεωρούμε ότι οι εξελίξεις είναι τόσο σοβαρές που οι παρατάξεις της πλειοψηφίας πρέπει επιτέλους να αλλάξουν στάση και πρακτική και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν μπορεί κανένας να θεωρεί το Σύλλογο «Τσιφλίκι» του και καμία παράταξη να λειτουργεί με γνώμονα μόνο το μαγαζάκι της.

Η Ανοιχτή Γραμμή – ΔΑΚΕ ας ψάξει πώς έχασε 600 ψήφους και 6% και ας συνεχίσει να επικεντρώνει στο πώς θα βολέψει «τα παιδιά της», αντί να κατηγορεί την Πρόταση Προοπτικής. Βλέπουμε ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ πώς αντιμετωπίζουν τα υπάρχοντα όργανα του Συλλόγου…Για παράδειγμα, δεν μπορεί ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ να απαξιώνει να μας ενημερώσει επίσημα, να έχει οριστεί η συνάντηση και να μην το γνωρίζουμε όπως οι άλλες παρατάξεις, ξεχνώντας ότι είναι υποχρεωμένος θεσμικά να ενημερώνει τις παρατάξεις και τους συμβούλους του ΔΣ. Αν συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα, θα τα καταγγείλουμε αναλυτικά.

Οφείλουν  να λάβουν υπόψη τους το μήνυμα των συναδέλφων στις εκλογές, που αποδυνάμωσαν και τις 4 παρατάξεις του Προεδρείου, αντίθετα έδωσαν αύξηση στην κίνησή μας, την 4η θέση για πρώτη φορά και ποσοστό 7,8% (στην Αθήνα μάλιστα 11,7%).

Η επίθεση της Τράπεζας στους εργαζόμενους οξύνθηκε ραγδαία τους τελευταίους 3  μήνες, με την εθελούσια, τις περικοπές οργανικών θέσεων και το πελατοκεντρικό στο δίκτυο, τους εκβιασμούς, τις μετακινήσεις στο Data Remediation, τις αποσχίσεις στη δ/νση καρτών και τα κόκκινα δάνεια. Όσα καταγγέλλαμε προεκλογικά, και λοιδωρούνταν από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας, γίνονται πράξη από τη Διοίκηση.

Ιδιαίτερα οι εξελίξεις της τελευταίας περιόδου, με τις φοβερές πιέσεις/απειλές/εκβιασμούς στους συναδέλφους των διευθύνσεων κόκκινων δανείων και των hubs των καταστημάτων να πάνε στην εταιρεία Do Value, απαιτούν επιτέλους μια αγωνιστική αντίδραση από το Σύλλογο.

Και βέβαια δεν ξεχνάμε ότι από τον Ιούλιο είχαμε καταγγείλει το συγκεκριμένο ζήτημα με ανακοίνωσή μας, και η απάντηση των παρατάξεων αυτών, τότε και στη ΓΣ του Σεπτεμβρίου, ήταν ότι θα είναι «εθελοντική» η μεταφορά, επομένως γνώριζαν από τότε, και τώρα οφείλουν να απολογηθούν στους συναδέλφους.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εδώ και 4 μήνες είμαστε χωρίς Σύλλογο, και υπάρχει σχεδόν παραλυτική λειτουργία, αφού το ΔΣ συνεδρίαση μόλις μια φορά για τη συγκρότηση σε σώμα, και δεν έχει προχωρήσει κανένα σχέδιο δράσης.

Γι αυτό ζητάμε άμεσα:

  • Η συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Δ/νοντα Σύμβουλο να είναι διαπαραταξιακή. Δεν δεχόμαστε να αποκλειόμαστε από τη συνάντηση, κι εμείς και η 3η παράταξη, και να συμμετέχουν παρατάξεις με λιγότερους ψήφους από εμάς. Οι συνάδελφοι μας θέλουν στις διαπραγματεύσεις. Διαφορετικά, η κριτική μας ότι οι παρατάξεις του Προεδρείου κρύβουν και συγκαλύπτουν αποδεικνύονται αληθινές. 
  • Να καλεστεί συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα και τα γραφεία της Διοίκησης την ώρα της συνάντησης, αφού είναι απόγευμα. Οι συνάδελφοι με τη συμμετοχή τους στις 13/1 έδειξαν ότι θέλουν να συμμετέχουν αγωνιστικά στη διαμόρφωση των αποφάσεων.
  • Να γίνει άμεσα συνεδρίαση του ΔΣ για να καταρτιστεί πρόγραμμα δράσης, με προκήρυξη απεργίας και συνελεύσεων των εργαζομένων πανελλαδικά. Πρέπει να προγραμματιστεί η ΓΣ του Μαρτίου άμεσα χωρίς αναβολή. Τα σχέδια της Διοίκησης για απόσχιση πρέπει να σταματήσουν. 
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές στους αποσπασμένους του ΣΥΕΤΕ, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρέπει να γίνει η κατανομή αναλογικά σε κάθε παράταξη, με βάση ποσοστά και έδρες. 
  • Να γίνει εκλογή γραμματειών του ΣΥΕΤΕ άμεσα, με συμμετοχή όλων των παρατάξεων. 
  • Να εκλεγούν ΕΑΚ σε κάθε κατάστημα και διεύθυνση. 
  • Να καταρτιστεί πλαίσιο διεκδικήσεων της επιχειρησιακής σύμβασης και πρόγραμμα δράσης από τώρα. Όχι τελευταία στιγμή, δηλαδή τον Ιούνιο, με την πλάτη στον τοίχο. Οι συνάδελφοι να έχουν ουσιαστικό λόγο στο πλαίσιο και στο σχέδιο δράσης με συνελεύσεις και στη ΓΣ του Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: