Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Ανακοίνωση για την απεργία στις 16 Μάρτη

 

 

Απεργούμε ξανά  και παίρνουμε πίσω τη ζωή μας!

 

Μετά τις τεράστιες απεργιακές εργατικές παλλαϊκές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στην Αθήνα, όπως και σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας τις 8 Μάρτη, αλλά και τις κινητοποιήσεις που συνεχίζονται καθημερινά όπως και την Κυριακή 12/3, ο λαός δείχνει ότι το ποτάμι πίσω δεν γυρνά.

Το έγκλημα των Τεμπών έδειξε με τον τραγικότερο τρόπο ότι οι πολιτικές Κυβερνήσεων - ΕΕ - κεφαλαίου δολοφονούν. Ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών, διάλυση δημόσιων υπηρεσιών, εντατικοποίηση της εργασίας, απαξίωση των εργαζομένων, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον φόρο αίματος που κλήθηκε να πληρώσει η εργατική τάξη και η νεολαία για άλλη μία φορά.

Είναι νωπή ακόμα η μνήμη των θυμάτων της πανδημίας που πέθαναν εξαιτίας της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, η προσπάθεια να εισάγει τις επιχειρήσεις στα ΑΕΙ και το σχολείο της αγοράς, λεηλατούν τα μορφωτικά δικαιώματα και το εργασιακό μέλλον της νεολαίας. Η κανονικότητα της προσαρμογής στις επιταγές της ελεύθερης αγοράς, των κερδών, της ανταγωνιστικότητας, των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων κόστους-οφέλους σκοτώνει.

Κι ενώ τα σωματεία εργαζομένων στους σιδηροδρόμους προειδοποιούσαν, εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, για τις ζωτικής σημασίας ελλείψεις στην ασφάλεια των μεταφορών, το μαύρο μπλοκ κυβερνήσεων, ιδιωτικών συμφερόντων, ΜΜΕ – καναλαρχών, υπό την υψηλή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αδιαφορούσαν, καταργούσαν εργασιακά δικαιώματα και το δικαίωμα στην απεργία συνολικά με το νόμο Χατζηδάκη. Σχεδόν δεν υπάρχει πλέον απεργία που να μην κρίνεται παράνομη από τα δικαστήριά τους. Τα παπαγαλάκια τους μάλιστα είχαν το θράσος να ρωτάνε συνδικαλιστές «κι εσείς γιατί δεν κάνατε καμία απεργία γι αυτά τα ζητήματα;».

Τα ίδια ζούμε και στις τράπεζες, αφού η τρομακτική μείωση προσωπικού, με απολύσεις και προγράμματα «εθελουσιών», τα κλεισίματα καταστημάτων, έχουν οδηγήσει στα όριά μας σωματικά και ψυχικά όσους μένουμε πίσω, ενώ παράλληλα το συναλλασσόμενο κοινό υποφέρει και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Χιλιάδες δανειολήπτες δε, βλέπουν κάθε μήνα σχεδόν αύξηση στη δόση των στεγαστικών δανείων, ενώ οι πλειστηριασμοί πλέον απειλούν μαζικά τον κόσμο!

Απέναντι στο έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη, τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι μαθητές, πήραν την υπόθεση στα χέρια τους. Με καταλήψεις στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, με απεργίες, με καθημερινές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, απέτρεψαν την επιβολή του συνηθισμένου κυρίαρχου αφηγήματος των ατομικών ευθυνών, του δικομματικού καυγά και της εκτόνωσης της λαϊκής οργής.

Συντονισμένοι αγώνες από τα κάτω φέρνουν τα πάνω κάτω!

Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες που οργανώνονται από τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές και τις μαθήτριες στα σχολεία, τις καταλήψεις των καλλιτεχνών, τις συλλογικότητες στις γειτονιές. Με οριζόντιο συντονισμό από τα κάτω, έτσι μόνο μπαίνουν γερές βάσεις για να ανατραπεί αυτή η καθημερινή αθλιότητα που βιώνουμε.

Γι΄ αυτό και η απάντηση στις μαζικές διαδηλώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν η άγρια καταστολή. Μας φοβούνται γιατί αυτό το κίνημα ξεφεύγει από τις συνηθισμένες προτάσεις κυβερνητικής εναλλαγής και κοινοβουλευτικής ενσωμάτωσης.

Παίρνουμε το νήμα από τη μεγάλη απεργία στις 8 Μάρτη, που έγινε για άλλη  μια φορά χωρίς τη ΓΣΕΕ των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, που απέδειξε περίτρανα πλέον με την  εκκωφαντική απουσία της από αυτό το ξέσπασμα εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων, ότι στέκεται απέναντι και όχι δίπλα στους εργαζόμενους. Παίρνουμε στα χέρια μας και τη νέα απεργία στις 16 Μάρτη, και βγαίνουμε μαζικά στους δρόμους! Απεργούμε όλοι και όλες, βγαίνουμε στο δρόμο!

Ο λαός απαιτεί να πληρώσουν οι ένοχοι: Οι κυβερνήσεις που διέλυσαν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της χώρας. Το ιταλικό μονοπώλιο-ιδιοκτήτης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι “μνημονιακές υποχρεώσεις” και οι κυβερνήσεις που τις υπηρετούν σκοτώνουν! Όχι άλλοι νεκροί στο βωμό του κέρδους.

ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ! ΛΟΥΚΕΤΟ ΠΑΝΤΟΥ!

– Να ανατραπεί η εγκληματική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της φτώχειας που άσκησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

– Να φύγει χωρίς αποζημίωση η Ferrovie/Hellenic Train, η Cosco και συνολικά η επιχειρηματική λογική του κέρδους από τις δημόσιες συγκοινωνίες και μεταφορές.

– Να περάσουν οι μεταφορές και όλα τα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, νερό, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες) στο δημόσιο με έλεγχο από τους εργαζόμενους, ενάντια στους κανονισμούς της ΕΕ και των μνημονίων που τα ξεπουλούν.

– Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμες προσλήψεις, κανείς ελαστικά εργαζόμενος, κατάργηση του ν. Χατζηδάκη, για να απαντήσουμε στη φτωχοποίηση και την ακρίβεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη τροφίμων.

– Να ικανοποιηθούν τώρα όλα τα αιτήματα των φοιτητών, των εργαζόμενων και των καλλιτεχνών. Να διαλυθούν τα ΜΑΤ, έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια, επαναφορά του ασύλου!

–Λεφτά για την παιδεία και την υγεία και όχι για τους εξοπλισμούς και την αστυνομία.

Όλοι και όλες στη νέα απεργία 16/3/2023 και τις συγκεντρώσεις!

Αθήνα: Συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων Πλ. Κολοκοτρώνη 11.00

 

protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com

6980925499, 6947724051, 64984, 23218

Δεν υπάρχουν σχόλια: