Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Ανακοίνωση - κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση του ΣΥΕΤΕ, Σάβατο 19-10-2024

 

Καμία ειρήνη με την ΕΤΕ και τα συνδικαλιστικά δεκανίκια της

 

Η Γενική Συνέλευση ΣΥΕΤΕ 2024 να ανταποκριθεί στον τίτλο της

 

Εν όψει της Γενικής Συνέλευσης στις 19/10 στο Κεντρικό Κατάστημα της ΕΤΕ, μια ευχάριστη αλλαγή χώρου μετά από χρόνια σε υπόγεια μεγάλων ξενοδοχείων της Αθήνας, αλλά και την αρνητική εμπειρία της ηλεκτρονικής ΓΣ του 2021, κάνουμε όλοι-όλες έναν απολογισμό των εξελίξεων του τελευταίου χρόνου και ολόκληρης της θητείας του τρέχοντος ΔΣ.

Αντιλαμβανόμαστε τον συνδικαλισμό ως ένα ζωντανό κύτταρο στους χώρους δουλειάς. Τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση της ΝΔ - της παράταξης της ΔΑΚΕ-Ανοιχτής γραμμής για να μη ξεχνιόμαστε - και το νομικό της οπλοστάσιο, σε συνέχεια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μετατραπεί σε χώρους σκληρής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.

Μόνο τέτοιον συνδικαλισμό δεν έχουμε όμως και αυτό πλέον το παραδέχεται κάθε συνάδελφος, καθώς οι συνθήκες εργασίας και μέσα στην Εθνική Τράπεζα έχουν γίνει κυριολεκτικά απάνθρωπες.

Η τρομοκρατία της Αξιολόγησης και η άνοδος της αναξιοκρατίας, οι ακριβοπληρωμένες θέσεις σε κολλητούς από την αγορά, οι απώλειες τακτικών θέσεων εργασίας, το πελατοκεντρικό σύστημα και η απώλεια οργανικών θέσεων στο δίκτυο, ο κίνδυνος αποσχίσεων και απολύσεων, η τεράστια απώλεια αγοραστικής δύναμης με τις μηδαμινές αυξήσεις στον μισθό από κλαδική κι επιχειρησιακή, η εδραίωση των έκτακτων φιλοδωρημάτων της τράπεζας (που φέτος αποφάσισε να μην δοθεί), είναι ζητήματα που απασχολούν τους πάντες.

Εκτός από τις ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ…Για τις παραπάνω, που σε κάθε ανακοίνωση πανηγυρίζουν νίκες και χαρές, είμαστε κινδυνολόγοι.

Κάνουν κρυφό διάλογο για την αλλαγή του κανονισμού εργασίας χωρίς να ενημερώνουν για τις προθέσεις και προτάσεις της Διοίκησης, προβάλουν ως θετικό το νόμο για την αλλαγή του Ταμείου Αυτασφάλειας σε επαγγελματικό ταμείο και την εναπόθεση των εισφορών μας σε αμοιβαία κεφάλαια (!), παζαρεύουν να μας δώσουν κανένα ψίχουλο κάθε Σεπτέμβρη, επιτρέπουν την παραβίαση του άρθρου 3 του κανονισμού εργασίας καθημερινά με τις αθρόες προσλήψεις ειδικών συνεργατών από την αγορά, έχουν δεχτεί κάθε αντιδραστική αλλαγή της Διοίκησης που ανενόχλητη κάνει ό,τι θέλει, όπως το θέλει. Μέχρι και την απόσχιση της Δ/νσης Καρτών στην NBG PAY διαφήμιζαν, γιατί έκαναν δήθεν συμφωνία να πάνε οι συνάδελφοι στην ξένη εταιρεία, και τώρα άρχισαν οι απολύσεις.

Συχνά οι συνδικαλιστές των ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ ταυτίζονται εντελώς με διευθυντές και στελέχη της Τράπεζας, όπως μας λένε συνάδελφοι. Δεν έχουν πει κουβέντα για το πάρτι εκατομμυρίων, τους εργολάβους, τα μπόνους σε εκλεκτούς, τις αυξήσεις στα μεγαλοστελέχη, λένε μόνο ότι πήραμε αυξήσεις τα τελευταία 2 χρόνια (είναι γελοίο, όχι αστείο να γελάσουμε)…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση στην Τράπεζα, όπως και στην κοινωνία, είναι πάρα πολύ δύσκολη και εμείς δεν θέλουμε να βλέπουμε τους συναδέλφους μας να κοιτάνε μόνο πώς θα φύγουν στην επόμενη εθελούσια.

Θέλουμε να αλλάξει αυτή η κατάσταση προς το καλύτερο, θέλουμε να μπει ένα φρένο, θέλουμε οι κόποι μας να δικαιωθούν, οι νέες γενιές να μην είναι «σκλαβάκια».

Ανεξάρτητα αν ο φόρτος εργασίας και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν να  συζητάμε όσο συχνά πρέπει αυτά τα θέματα, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας. Με συλλογική δράση κι αλληλεγγύη.

Στον απολογισμό , θα θέλαμε να πούμε λίγα λόγια και για την κίνησή μας. Θυμίζουμε ότι η Πρόταση Προοπτικής είναι η 4η παράταξη σε ψήφους στον Σύλλογο και εκπροσωπείται με 2 συμβούλους στους 25. Είναι η μόνη κίνηση χωρίς καμία συνδικαλιστική διευκόλυνση, χωρίς «επαγγελματίες» συνδικαλιστές.

Όλο αυτό το διάστημα υπηρετήσαμε ως συλλογικότητα τις βασικές αρχές που μας συνέχουν. Έχουμε εκδώσει πολλές ανακοινώσεις για ενημέρωση των συναδέλφων και καταγγελίες για τις πρακτικές της τράπεζας, καλέσματα σε απεργίες, συμμετοχή σε δράσεις του κινήματος, γενική παρουσία στον δημόσιο χώρο. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις για πολλές περιπτώσεις παραβάσεων της τράπεζας σε όλο το πλέγμα των εργασιακών σχέσεων. Έχουμε σταθεί με το πλευρό των πιο επισφαλώς εργαζόμενων, τους χαμηλόμισθους ειδικούς συνεργάτες, ΙΚΥ, τους εκατοντάδες ενοικιαζόμενους εργαζόμενους που βρίσκονται στον πάτο του εργασιακού κάτεργου της ΕΤΕ. Δεν έχουμε φοβηθεί να αποκαλύψουμε, δεν σιωπήσαμε για να είμαστε αρεστοί, δεν έχουμε κάνει συμβιβασμούς, δεν έχουμε καμία εξάρτηση. Σίγουρα δεν είμαστε αλάνθαστοι, έχουμε κι αδυναμίες, , θέλουμε μαζί με τους συναδέλφους να τις διορθώσουμε. Γιατί μας νοιάζει το συμφέρον όλων των εργαζομένων. Γιατί μας δεσμεύουν μόνο τα εργατικά δικαιώματα.  

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου είναι η ιδανική ευκαιρία να ακουστεί η φωνή των εργαζόμενων, προς συνδικαλιστές και Διοίκηση, ότι θέλουν τα πράγματα να πάνε αλλιώς. Είναι πολύ κουραστικό και μαζί εξοργιστικό να ακούγονται κυρίως ομιλίες επαγγελματιών συνδικαλιστών, χρόνια αποσπασμένων και συχνά υψηλόβαθμων στελεχών με τα προνόμια που τους έδωσε η συνδικαλιστική ιδιότητα, να ευλογούν τα γένια τους και να προσπαθούν να πείσουν ότι ζούμε σε εργασιακό παράδεισο. Το μόνο που υπερασπίζονται είναι την τράπεζα και τις θέσεις τους. Προδίδουν αυτούς ακριβώς που εκπροσωπούν.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζικά στο κορυφαία αποφασιστικό όργανο του Συλλόγου, κόντρα στην μετατροπή του τα τελευταία χρόνια σε παράρτημα της Διοίκησης από τις παρατάξεις ΔΗΣΥΕ και ΔΑΚΕ που κατέχουν την πλειοψηφία και συνεργάζονται σαν μία παράταξη. Να σπάσουμε τις μυλόπετρες των εργοδοτικών δυνάμεων.

Να υπάρξει μια ριζοσπαστική αλλαγή από τα κάτω, με ένα κύμα ομιλιών να αλλάξει τα συνηθισμένα. Με προτάσεις για να συζητηθούν χωριστά τα σοβαρά ζητήματα, όπως Ταμείο Αυτασφάλειας (που υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις), πλαίσιο κλαδικής κι επιχειρησιακής σύμβασης, να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις. Η φετινή Γ. συνέλευση, δεν πρέπει να είναι μια από τα ίδια.

Σας καλούμε να καταψηφίσετε τον απολογισμό του Συλλόγου, διοικητικό και οικονομικό.

Τα πεπραγμένα του Συλλόγου, όσα έκαναν και όσα δεν έκαναν, πρέπει να απορριφθούν από την πλειοψηφία. Να υπάρξει ένα ηχηρό μήνυμα ότι θέλουμε ένα αγωνιστικό σωματείο!

Σας καλούμε να στηρίξετε και τον υποψήφιο για την εφορευτική επιτροπή της Πρότασης Προοπτικής, για να διαφυλαχτεί η δημοκρατική διαδικασία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ποτέ δεν είναι αργά να αντιδράσουμε, να πούμε περήφανο και αγωνιστικό όχι στα πεπραγμένα της πλειοψηφίας, να ορθώσουμε το ανάστημά μας σε όσα μας κλέβουν τη ζωή. Αντίθετα, τώρα είναι η ώρα.

 protasiprooptikis.blogspot.com,  e-mail:protasiprooptikis@gmail.com

6980925499, 6947724051, 23218

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: