Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Επιστολή για τις συνδικαλιστικές αποσπάσεις



Προς τον Πρόεδρο και τον Γ. Γραμματέα του ΣΥΕΤΕ

Κοινοποίηση: ΔΣ ΣΥΕΤΕ


Αθήνα, 04-06-2019


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από τις εκλογές του Συλλόγου και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση σε πολλά ζητήματα, όπως η δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΕΤΕ, η οποία εξακολουθεί να παραβιάζεται. Θέσαμε το βασικό αυτό ζήτημα και στη Γενική Συνέλευση. 

Η ανάγκη για παρέμβαση στους χώρους δουλειάς καθημερινά, αλλά και το νέο εκλογικό αποτέλεσμα του 2018, επιβάλλει να λυθεί άμεσα το ζήτημα των συνδικαλιστικών αδειών και αποσπάσεων. Η συνδικαλιστική διευκόλυνση και η δυνατότητα ενός συναδέλφου να παρεμβαίνει καθημερινά στους χώρους δουλειάς είναι εργαλείο που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα: να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία, να ξαναδοθεί νόημα στη συνδικαλιστική δράση και να στηριχθούν οι συνάδελφοι να αντιδρούν. 

Δυστυχώς, όλα τα προηγούμενα χρόνια ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ φέρουν μεγάλη ευθύνη γιατί δεν αξιοποίησαν σε αυτήν την κατεύθυνση αυτό το δικαίωμα αλλά κυριάρχησε η γραφειοκρατική αντίληψη, ούτε εφάρμοσαν την ανακλητότητα, με συνέπεια να εκφυλιστεί ο συνδικαλισμός στα μάτια των συναδέλφων. 

Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τη βούληση των συναδέλφων και το εκλογικό αποτέλεσμα, με ισότιμη μεταχείριση για όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ. Αυτό απαιτούν και οι συνάδελφοι που ψήφισαν κάθε κίνηση. 

Όλες οι συνδικαλιστικές διευκολύνσεις, άρα και οι αποσπάσεις πρέπει να μοιραστούν αναλογικά σε κάθε παράταξη, με βάση το ποσοστό και τις έδρες, όπως γίνεται σε όλα τα σωματεία. 

Δυστυχώς, διατηρούνται και πάλι καταχρηστικά οι συσχετισμοί της προηγούμενης θητείας, και η κίνησή μας που δικαιούται συμμετοχή και 1 αποσπασμένο συνάδελφο στο Σύλλογο βάσει ποσοστού και εδρών, είναι η μόνη που παραμένει αποκλεισμένη. 

Θυμίζουμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Δεκεμβρίου είναι το παρακάτω: 

ΔΗΣΥΕ: 11 έδρες και ποσοστό 45% 
ΔΑΚΕ: 7 έδρες και ποσοστό 28,4% 
ΔΑΣ: 3 έδρες και ποσοστό 10,5% 
ΕΝΙΑΙΑ: 2 έδρες και ποσοστό 7% 
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ: 2 έδρες και ποσοστό 6% 

Οι 17 αποσπάσεις που παρέχει η ΕΤΕ στο ΣΥΕΤΕ σήμερα, είναι μοιρασμένες άδικα και χωρίς κριτήρια : 

ΔΗΣΥΕ: 9, 
ΔΑΚΕ: 4, 
ΔΑΣ: 2 , 
ΕΝΙΑΙΑ: 2 , 
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ: 0 

Επιπλέον, κάποιες παρατάξεις έχουν αποσπασμένους συναδέλφους και σε άλλους εργατικούς φορείς (ΟΤΟΕ, εργατικά κέντρα, Σύνδεσμο μη πτυχιούχων κλπ), ή και στη Διάθεση Προσωπικού μετά από συνεννόηση με την Τράπεζα, γεγονός που δημιουργεί απορίες γιατί μόνο η Πρόταση Προοπτικής αποκλείεται από τις συνδικαλιστικές διευκολύνσεις. Για παράδειγμα, πώς γίνεται η Ενιαία να έχει 2 αποσπασμένους στο Σύλλογο και η Πρόταση Προοπτικής κανέναν, όταν έχουν ίδιες έδρες και διαφορά στο ποσοστό 1 μόλις μονάδα; 

Προτείνουμε λοιπόν στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ, να μοιράσουμε άμεσα, αναλογικά και δημοκρατικά με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών τις 17 αποσπάσεις, να δοθεί άμεσα η μία απόσπαση που δικαιούται η κίνησή μας. 

Η αναλογικότητα προβλέπει: ΔΗΣΥΕ 8, ΔΑΚΕ 5, ΔΑΣ 2, ΕΝΙΑΙΑ 1, ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ 1. 

Πρέπει επιτέλους να επιστρέψει η δημοκρατική λειτουργία στο Σύλλογο και να σταματήσουν τα αντιδημοκρατικά φαινόμενα των τελευταίων ετών. Όλες οι παρατάξεις πρέπει να πάρουν θέση δημόσια. 

Είναι ευθύνη όλων όσων κάνουν λόγο για αξίες του συνδικαλιστικού κινήματος, και η δημοκρατία είναι μια από αυτές, να πάρουν θέση και να μεταβούν στην πράξη. Τίποτα δεν πρέπει να μένει κρυφό από τους εργαζόμενους. 

Η γραφειοκρατική αλλά και αντιδημοκρατική λειτουργία που επικρατούσε στο ΣΥΕΤΕ εδώ και χρόνια πρέπει να αλλάξει ριζικά, διαφορετικά ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι θα γυρίζουν την πλάτη. 



Συναδελφικά,
Πρόταση Προοπτικής



Δεν υπάρχουν σχόλια: