Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Νέα ανακοίνωση: Νίπτουν τας χείρας τους για 30 αργύρια

-->
                        ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
                                             Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας

Νίπτουν τας χείρας τους για 30 αργύρια!

Αν πριν μερικούς μήνες περιγράφαμε τα σημερινά μας βιώματα, θα έλεγε κανείς πως είναι βγαλμένα από κάποιο δυστοπικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Τζωρτζ Όργουελ. Κι όμως, όλα αυτά είναι δυστυχώς, πολύ αληθινά. Με την επιδημία να θερίζει πλέον παγκοσμίως τετραψήφιο αριθμό ανθρώπινων ζωών ημερησίως, στην Ελλάδα της άκρατης δεξιάς, και εν μέσω πρωτοφανών αντιδημοκρατικών και αντισυνταγματικών μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, οι εργοδότες σχεδόν μας λένε “business as usual”. Παρακολουθούμε κράτος και εργοδοσία να «νίπτουν τας χείρας τους» αποποιούμενοι των ευθυνών τους, με την κασέτα της ατομικής ευθύνης να παίζει στο repeat όλα τα σουξέ, όπως το «δεν κολλάς τον ιό τόσο εύκολα τελικά» ή το ανεκδιήγητο «αν κολλήσετε, θα είναι δικιά σας υπαιτιότητα». Αφού λοιπόν μας πετάξουν και ένα δοχείο αντισηπτικού υγρού στα μούτρα, μας κάνουν και πάσα τη «μπάλα», με την ευθύνη πλέον να είναι αποκλειστικά στα πόδια του πολίτη και του εργαζομένου.

Και ενώ πριν μόλις μερικά χρόνια, τις πρώτες ημέρες των capital control, έκλεισαν οι τράπεζες για την προστασία του χρήματος ως αντικειμένου, αντ’ αυτού τώρα, και εν μέσω θανατηφόρου επιδημίας, οι τράπεζες παραμένουν ευθαρσώς ανοιχτές για το κοινό, αποδεικνύοντας πως οι ανθρώπινες ζωές υπαλλήλων και πελατών υστερούν στο ζύγι απέναντι στο «ιερό» χαρτονόμισμα. Περισσότερος κόσμος περνάει από τις ανοικτές τράπεζες ή τα (καλώς) κλειστά εμπορικά καταστήματα; Τι να την κάνουμε την ψηφιοποίηση, αν δεν μπορούν προσωρινά οι τράπεζες να προκρίνουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα ΑΤΜ, και οι υπάλληλοι του δικτύου να εξυπηρετούν τηλεφωνικά και μέσω e-mail τους πελάτες για τις απολύτως απαραίτητες συναλλαγές.

Παράλληλα, η ΝΔ εφαρμόζει με πρόσχημα τον κορονοιό το κανιβαλικό φιλελεύθερο πρόγραμμά της με φαστ τρακ πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, διαλύοντας τα εργατικά δικαιώματα ταυτιζόμενη πλήρως με τα συμφέροντα των εργοδοτών.  Στην από 20/3 ΠNΠ, στο 10ο άρθρο αναφέρει τη δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού από επιχείρηση του ομίλου σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου. Ό,τι έκανε δηλαδή η Eurobank πρόσφατα, πλέον φωτογραφικά για τράπεζες και μεγάλους ομίλους με καταστροφικές συνέπειες για τα εργασιακά μας δικαιώματα. Όσον αφορά δε στην περίφημη τηλε-εργασία, που εφαρμόζεται μαζικά πλέον στις διευθύνσεις, τονίζουμε ότι αυτή αφορά αυστηρά το υφιστάμενο ωράριο εργασίας, με εξοπλισμό που θα παρέχει η Τράπεζα και καλούμε κάθε συνάδελφο να μας καταγγείλει τυχόν παραβίαση εκ μέρους της εργοδοσίας. Στην ίδια ΠΝΠ μάλιστα, η κυβέρνηση κάνει άλλο ένα δώρο στους εργοδότες, περικόπτοντας κατά 50% το μήνα τις αμοιβές των εκ περιτροπής εργαζόμενων μέχρι και δύο εβδομάδες και για περίοδο 6 μηνών! Για να μην πούμε για το Δώρο Πάσχα που τους επιτρέπει να το λάβουμε μέχρι τον Ιούνιο!

Μάλιστα για έναν οργανισμό όπως η Τράπεζα, που διέπεται από αυστηρούς κανονισμούς και ανελαστικές διαδικασίες ασφάλειας, αυτό που διαφαίνεται από τις αποκλειστικά «προφορικές οδηγίες» της διοίκησης (όταν μας βολεύει, είναι ΟΚ το προφορικό;), το κύριο μέλημά τους είναι «να λειτουργήσουν τα Καταστήματα όπως-όπως». Το διευθυντικό δικαίωμα αλωνίζει ανενόχλητο, όπως για παράδειγμα με την πρόσφατη οδηγία αποσυμφόρησης καταστημάτων, όπου αποφασίζεται αυθαίρετα ποιοι από το προσωπικό θα μείνουν στα Καταστήματα. Βέβαια όλοι αντιλαμβανόμαστε πως σε οποιοδήποτε στραβοπάτημα, απουσία γραπτής εντολής, την αποκλειστική ευθύνη θα την έχει ο αναλώσιμος υπάλληλος. Τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως σοβαρά και επικίνδυνα όμως. Και ενώ άλλοτε θα εστιάζαμε στην ασφάλεια των συναλλαγών και στην εξόντωση των υπαλλήλων λόγω της εντατικοποίησης, πλέον στο διακύβευμα έρχεται να προστεθεί και η ίδια μας η ζωή.

Κατά τα άλλα, διαβάζουμε ανακοίνωση της Τράπεζας να μιλάει για «αίσθημα ευθύνης απέναντι στις σημερινές πρωτόγνωρες συνθήκες» (προέβη σε δωρεά ιατρικού εξοπλισμού – 11 αναπνευστήρων - για ενίσχυση των ΜΕΘ του ΕΣΥ), ως συνήθως φροντίζοντας για το φαίνεσθαι. Μάλλον δεν έχει το ίδιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εκατοντάδες ενοικιαζόμενους συναδέλφους μας για τους οποίους δεν εφαρμόζει τα ίδια προληπτικά μέτρα με το τακτικό προσωπικό, πχ τηλε-εργασία. Αντίθετα, τους έχει επιφορτίσει με τη διεκπεραίωση εργασιών που κάθε άλλο παρά επείγουσες είναι τη στιγμή που μεγαλοστελέχη δίνουν εντολές από την ασφάλεια του σπιτιού τους με mail και τηλεφωνήματα. Στο δε Δίκτυο, παράθυρα δεν ανοίγουν, τα προστατευτικά τζάμια σε κάποια κατ/τα τα περιμένουν ακόμη οι συνάδελφοι εδώ και 20 μέρες ενώ σε κάποια θα τα τοποθετούσαν στην αργία της 25ης Μαρτίου (!) , ευτυχώς μετά τις καταγγελίες και τις πιέσεις έστειλαν αντισηπτικά.

 Όμως όση στάχτη στα μάτια και να ρίξει, όσα κροκοδείλια δάκρυα και αν χύσει, οι ευθύνες της Τράπεζας απέναντι στην ακεραιότητά μας είναι ακόμη εκεί και βαρύνουν την ίδια. Ως αποκλειστικά υπεύθυνη λοιπόν θα κριθεί και εκ του αποτελέσματος, καθώς ήδη υπάρχουν κρούσματα στο προσωπικό του δικτύου. Έτσι, η ΕΤΕ πρέπει να κάνει τεστ στους συναδέλφους που ήταν στους χώρους όπου βρέθηκαν τα κρούσματα, όπως κάνουν κι άλλες επιχειρήσεις, πόσο μάλλον τώρα που το ΤΥΠΕΤ ενημέρωσε ότι προμηθεύτηκε ειδικό αναλυτή.

Και ενώ ο κόσμος έξω καίγεται, δεν ξέρουμε αν είναι αναισθησία, θράσος, ή και τα δύο, οι πιέσεις για πωλήσεις από τις περιφερειακές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Φαίνεται πως για τους ασυγκίνητους γιάπηδες, οι πωλήσεις Prepaid, τα Εφάπαξ και τα λοιπά τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα είναι πολύ σημαντικότερα απ’ την σωματική μας ακεραιότητα. Σε αυτό το πνεύμα λοιπόν, στο κυνήγι του στόχου, εμείς προτείνουμε να στοχοθετηθεί το «Νέο κρούσμα κοροναϊού σε συνάδελφο», στο οποίο πολύ φοβόμαστε πως θα έχουμε ικανή παραγωγή, αν η Τράπεζα συνεχίσει αυτή τη στάση.

Κυβέρνηση, εργοδότες και εργατοπατέρες ευαγγελίζονται πως το πρόβλημα δεν είναι ταξικό, όμως οι μεθοδεύσεις τους φαίνονται ξεκάθαρα, θέλουν την νύφη να την πληρώσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι. Να είμαστε αλληλέγγυοι, σε εγρήγορση, να δρούμε συλλογικά και να μην σιωπούμε, έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

ΥΓ. Το συγχαρητήριο μήνυμα του Διευθύνοντος Συμβούλου προς το προσωπικό των καταστημάτων, απαξιούμε να το σχολιάσουμε. Ε, υπάρχει και φιλότιμο...

26-3-2020



6980925499, 6947724051, 18767, 23218,  19923, 34507

Δεν υπάρχουν σχόλια: