Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Ανακοίνωση: Νέο δώρο της κυβέρνησης ΝΔ στην Εθνική Τράπεζα

-->
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας

Η Κυβέρνηση ΝΔ έδωσε νέο δώρο στην Εθνική Τράπεζα!
Πετσοκόβοντας την επικούρησή μας

Αυτό θα πει κυβέρνηση τραπεζιτών και  βιομηχάνων. Δεν τους σταματάει ούτε ο κορονοϊός, δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Με εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ στις 19/3, σε αντιασφαλιστικό νόμο υπέρ των επαγγελματικών ταμείων, ψήφισε μόνη της σε μια άδεια βουλή – μόλις 6 παρόντες - αυθημερόν μια χαριστική διάταξη για την απαλλαγή της ΕΤΕ από τα βάρη για την επικούρηση. Φαίνεται έχει σκοπό να περάσει πολλά η ΝΔ με φαστ τρακ διαδικασία εν μέσω επιδημίας.

Ο ίδιος ο Υπουργός Βρούτσης, δήλωσε προκλητικά ότι με αυτήν την τροπολογία «σώζει την Εθνική Τράπεζα». Προφανώς μέλημά τους είναι να κερδίζουν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις, αυτό δήλωνε προεκλογικά η ΝΔ, για να πηγαίνει καλά η οικονομία. Όταν κερδίζουν αυτοί, χάνουμε εμείς, και σήμερα πλήττονται πάλι τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Τα παραμύθια ότι δεν θα κοπούν συντάξεις, κύριες και επικουρικές, δεν τα πιστεύει κανείς, και εδώ αποδεικνύεται ότι μόνο παραμύθια της Χαλιμάς είναι, αφού η επικούρηση των 4000 περίπου εργαζόμενων και 17000 περίπου συνταξιούχων μειώνεται κατά 56%! Άλλωστε ΝΔ ήταν που πρώτη νομοθέτησε το 2005 (Αλογοσκούφης) το πρώτο πλήγμα στο ΛΕΠΕΤΕ, με την ένταξη των νεοπροσληφθέντων στο τότε ΙΚΑ –ΕΤΑΜ.

Η κυβέρνηση ΝΔ συνέχισε το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και με το νόμο του 2019 μετέφερε την επικούρηση στο ΕΤΕΑΕΠ και επέβαλε μεγάλες μειώσεις στην παροχή. Τελικά, μόνο με σκανδαλώδη τρόπο μπορούσαν να περάσουν και οι δύο τέτοιο δώρο στην Εθνική Τράπεζα, εις βάρος όλων των ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑΕΠ και του δημοσίου: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε λίγες μέρες πριν τις εκλογές το 2019, η κυβέρνηση ΝΔ έφερε τροπολογία εν μέσω επιδημίας κορονοϊού και απαγόρευσης συγκεντρώσεων την προηγούμενη μέρα! Και επειδή και οι λεπτομέρειες μετράνε, το ΜΕΡΑ 25 και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δεν καταψήφισαν την τροπολογία (ψήφισαν ΠΑΡΩΝ).
Τι προβλέπει η τροπολογία:
- Απαλλάσσει την Τράπεζα από κι αυτή την ελάχιστη ετήσια καταβολή των 40 εκ. € για 5 χρόνια, έναντι 12% εισφορών επί των εν ενεργεία και συμψηφίζει τις μέχρι τώρα καταβολές της μέχρι το 2032. Με τους εργαζόμενους ολοένα να μειώνονται με τις συνεχείς εθελουσίες, και  με μισθούς μικρότερους – αφού αποχωρούν οι παλιοί εργαζόμενοι - είναι σαφές ότι θα βγει κερδισμένη συνολικά.
Χωρίζει τους συνταξιούχους σε δύο κατηγορίες! Καθιερώνει τρόπο υπολογισμού, ώστε να υπάρχει μείωση κατά 56,25 % από το ποσό που παρείχε ο ΛΕΠΕΤΕ για τους συνταξιοδοτηθέντες  μέχρι 31.12.2018. Συγκεκριμένα εισάγει συντελεστή 0,0045 Χ έτη ασφάλισης Χ συντάξιμες αποδοχές. Ο συντελεστής από 0,010285 επί ΛΕΠΕΤΕ, κατέβηκε στο 0,00675 με το ν. Πετρόπουλου και έπεσε στο 0,0045 με το νόμο Βρούτση. Τα ποσά της μείωσης μπαίνουν σε κουτάκι, που ανά πάσα στιγμή και με κάθε αφορμή όπως έκτακτη δημοσιονομική κατάσταση εξαφανίζεται, και σίγουρα μηδενίζεται από 1.1.2025.
Για τους συνταξιοδοτηθέντες από 1.1.2019 διευκρινίζει ότι ο τρόπος υπολογισμού του ΕΤΕΑΕΠ, που βάσει προηγούμενου νόμου θα τους έδινε μεγαλύτερες παροχές λόγω μεγαλύτερου ύψους εισφορών, δεν ισχύει εκδικητικά για τους συνταξιούχους της Εθνικής, σε αντίθεση με άλλους κλάδους. Η γνωστή εξίσωση προς τα κάτω. Αναφέρει ότι η διαφορά με τον τρόπο υπολογισμού για όσους βγάζει μεγαλύτερες συντάξεις σε σχέση με το ύψος τους στις 31.12.2019 μηδενίζεται από 1.1.2025.
Αναφέρει ρητά ότι οι συντάξεις των συνταξιούχων της Εθνικής από 1.1.2025 δεν αναπροσαρμόζονται. Πρακτικά μια επικουρική παροχή από το ΛΕΠΕΤΕ του ύψους των 308 € , με το νόμο Πετρόπουλου έγινε 202 € και με τον νόμο Βρούτση γίνεται 135 €. Οι εργαζόμενοι πληρώνουμε τόσα χρόνια υψηλές εισφορές, και θα λάβουμε μόλις 135 ευρώ!

Παρακολουθήσαμε έτσι όλα τα οικονομικά ΜΜΕ να έχουν πανηγυρικές ανακοινώσεις για το πόσα γλιτώνει η ΕΤΕ, με τη μη εγγραφή των 40 εκ ετησίως. Πουθενά δεν  αναφέρεται φυσικά ότι τα βάρη των επικουρικών συντάξεων φορτώνονται στο δημόσιο και στο ΕΤΕΑΕΠ, και θα το πληρώσουν όλοι οι ασφαλισμένοι με μείωση συντάξεων από τον ίδιο κουμπαρά.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες. Η κίνησή μας εδώ και χρόνια προειδοποιούσε για το σχέδιο της ΕΤΕ να απαλλαγεί από το βάρος που λεγόταν ΛΕΠΕΤΕ, που είχε μεθοδευτεί από τη Διοίκηση Φραγκιαδάκη και υλοποίησαν οι κυβερνήσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη. Γι αυτό επιλέξαμε το δρόμο του αγώνα, την κοινή δράση με τους συνταξιούχους, την άρνηση να χαρίσουμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Επίσης, τονίσαμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν και αυταπάτες για το ρόλο της αστικής δικαιοσύνης, που αποδείχθηκε αρχές Μάρτη με την αναβολή του ΣτΕ για το Μάη, οπότε και θα είχε περάσει ο νόμος Βρούτση. Κράτος και δικαστές είναι σε πλήρη συνεννόηση πάντα υπέρ του κεφαλαίου.

Η ανακοίνωση του ΣΥΕΤΕ μόνο ως υποκριτική μπορεί να θεωρηθεί. ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ-ΔΑΣ σταμάτησαν τους αγώνες και τις απεργίες πολύ σύντομα, ταυτίστηκαν με τη Διοίκηση αποσιωπώντας το ζήτημα και αρνήθηκαν οποιοδήποτε συντονισμό με τους συνταξιούχους. ‘Εχουν τεράστιες ευθύνες. 

Θεωρούμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει από κοινού να παλέψουμε για το δικαίωμα στη σύνταξη. Ο πιο νέος και ο πιο παλιός έχουν κοινό συμφέρον, έχουν κοινό δικαίωμα. Να μη δεχθούμε ούτε καν να ακούγεται ότι “Δεν θα πάρουμε σύνταξη”. Να μην τσιμπάμε στα παραμύθια ότι «εμείς θα εξαιρεθούμε, είμαστε κάτι άλλο κλπ». Σήμερα περισσότερο από ποτέ, με την επιδημία του κορονοιού να απειλεί ανθρώπινες ζωές, αποδεικνύεται η σημασία ενός δημόσιου κοινωνικού συστήματος ασφάλισης, περίθαλψης και δημόσιας υγείας.

Γι αυτό, ο αγώνας για την κατάργηση όλων των αντισφαλιστικών νόμων, για να παίρνουμε όλοι αξιοπρεπή σύνταξη και να πάψουν οι διαχωρισμοί νέων και παλιών, πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Και να συμμετέχουμε όλοι.
23-3-2020
6980925499, 6947724051, 18783, 23218, 83913, 19923, 34507

Δεν υπάρχουν σχόλια: