Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Ανακοίνωση για Κορωνοιό

Με την υγεία μας δεν παίζουμε!j
Απαιτούμε τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων!

Ελάχιστα μέτρα δυστυχώς έχουν παρθεί από τη Διοίκηση της ΕΤΕ για να προστατευθεί το σύνολο των εργαζομένων από την εξάπλωση του κορονοϊού. Στέλνουν οδηγίες για να βγει η υποχρέωση, αλλά το κύριο μέλημά τους είναι να βγει η δουλειά και να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες και όχι να προστατευτούν οι εργαζόμενοι! 

Για παράδειγμα, στο κτίριο του Γέρακα ήδη άρχισαν να εφαρμόζουν σε κάποιες διευθύνσεις την «εργασία από το σπίτι». Βέβαια, δεν έχουν νοιαστεί τόσο καιρό που υπάρχουν εργαζόμενοι στοιβαγμένοι σε χώρους όπου φέρνουν νέα γραφεία και προσωπικό, πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο. Για όσους δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, δεν τους νοιάζει καθόλου και εκατοντάδες εργαζόμενοι προσέρχονται κανονικά στα υπόλοιπα κτίρια. 

Στα καταστήματα δεν έχουν λάβει μέτρα παρά μόνο για το θεαθήναι. Είναι προφανές ότι εκεί υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος και για τους εργαζόμενους αλλά και για τους πελάτες, καθώς η προσέλευση των πελατών γίνεται κανονικά με εκατοντάδες διερχόμενους κάθε μέρα. Ένα αντισηπτικό ανά 10 συναδέλφους δεν φτάνει ούτε για τον ταμία, που μετράει χρήματα, που είναι ο καλύτερος τρόπος διάδοσης του ιού. Πολλά καταστήματα δεν έχουν καθόλου παράθυρα και δεν υπάρχει φυσικός εξαερισμός. Σε μικρά καταστήματα συνωστίζονται δεκάδες συναλλασσόμενοι. Δεν έχουν παρθεί έκτακτα μέτρα (κλείσιμο καταστημάτων) ούτε καν στις περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί πολλά κρούσματα (Ζάκυνθο, Ηλεία, Πάτρα κλπ). 

Αφού το ΤΥΠΕΤ άρχισε να λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας (γιατί σίγουρα η μετάδοση θα εμποδιστεί με λιγότερους παρόντες), γιατί όχι και το δίκτυο; Αφού στα capital controls μπορέσαν και έκλεισαν καταστήματα για αρκετές μέρες, πρέπει να κλείσουν και τώρα – πλέον μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Είναι χώρος μαζικής προσέλευσης πελατών και ιδιαίτερα ηλικιωμένων. Η κίνησή μας ζήτησε έγκαιρα έκτακτη συνεδρίαση της Γραμματείας Υγιεινής κι Ασφάλειας του ΣΥΕΤΕ, καθώς πρέπει να απαιτήσουμε προληπτικά έκτακτα μέτρα, ώστε να προλάβουμε τον πανικό ενώ ήδη κινητοποιούνται και εργαζόμενοι με κείμενα. 

Θέλουν να φορτώσουν στους εργαζόμενους τη χασούρα του κεφαλαίου 

Aντί να παρθούν μέτρα υπέρ των εργαζομένων και των ευπαθών ομάδων, βλέπουμε την κυβέρνηση ΝΔ να παίρνει μέτρα καταρχήν για τους εργοδότες! Και ξέρουμε από το παρελθόν (διετία 10-2012) όταν στο όνομα των μνημονίων και των έκτακτων συνθηκών πάρθηκαν «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που έμειναν μόνιμα. Προσωρινή αναστολή του συστήματος Εργάνη και της υποχρέωσης να καταγράφονται οι υπερωρίες, αναστολή για 3 μήνες της καταβολής των εργοδοτικών εισφορών (!!), και εργασία από το σπίτι που δεν προβλέπεται στην εργατική νομοθεσία ή τις κλαδικές συμβάσεις. Αυτό το τελευταίο μπορεί να ακούγεται καλό, γιατί γλιτώνουμε και τη μετακίνηση, όμως υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι αν παγιωθεί (εμπλοκή επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, να δουλεύεις χωρίς ωράριο και βράδυ, σε Σαββατοκύριακα, ή σε ασθένεια, να διαθέτεις τον προσωπικό σου υπολογιστή κλπ). Προφανώς δεν μπορείς να φροντίζεις μικρά παιδιά ή ηλικιωμένο και να δουλεύεις παράλληλα. Από την άλλη, ενώ ήδη έκλεισαν τα σχολεία για δύο βδομάδες, αντί να δοθεί πλήρης έκτακτη άδεια μετ αποδοχών στους γονείς των παιδιών, η «άδεια ειδικού σκοπού» για τους γονείς εμπεριέχει και την κανονική άδεια, θέλουν να μας «φάνε» και αυτήν! Η περίφημη «ατομική ευθύνη» με την οποία μας βομβαρδίζουν Κυβέρνηση και εργοδότες, δεν τους απαλλάσσει απ’ την ευθύνη να λάβουν αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των πολιτών. 

Λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων υγείας και ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς από τη Διοίκηση, σε καταστήματα και διευθύνσεις. Απολυμάνσεις χώρων και καταστημάτων σε πληγείσες περιοχές, να κλείσουν καταστήματα προσωρινά. Άμεση διάθεση αντισηπτικών, καθαριστικών, γαντιών. Τοποθέτηση τζαμιών σε όλα τα ταμεία άμεσα. Εύκολη πρόσβαση σε γιατρό εργασίας. Να γίνει παντού εξαερισμός και να ανοίγονται παράθυρα στα καταστήματα. Να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος πελατών ανά κατάστημα, να γίνονται μόνο οι επείγουσες εργασίες. Να διατεθούν μάσκες με φίλτρο ενεργού άνθρακα στους tellers & στους κεντρικούς ταμίες Να απολυμαίνονται τα χρήματα πριν το φόρτωμα των ΑΤΜs & APS. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού. Άμεση πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, δεν επαρκεί η μία ώρα την ημέρα που έχει σύμβαση με τους εργολάβους η τράπεζα. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού, αφού θα κρατήσει για καιρό η εξάπλωση του ιού και θα υπάρχουν πολλά κενά. 

Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες – και όχι η κανονική άδεια - με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όσους εργαζόμενους: 

· νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν. 

· αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδωσης του κορονοϊού. 

· καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας. 

· καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών. 

Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Στην Ιταλία εδώ και μέρες ανακοινώθηκαν 20.000 προσλήψεις στην υγεία. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια. 

Να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού καθώς και ανανέωση του στόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να αυξηθούν τα δρομολόγια, για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής. Επίσης να πραγματοποιείται πιστοποιημένη απολύμανση των οχημάτων για την ασφάλεια επιβατών και προσωπικού. 


6980925499, 6947724051, 18767, 23218, 19923, 34507

Δεν υπάρχουν σχόλια: