Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Νέα επιστολή της Πρότασης Προοπτικής προς ΔΣ ΣΥΕΤΕ


Ανοιχτή επιστολή προς το ΔΣ και τις παρατάξεις του ΣΥΕΤΕ

Αθήνα, 16-10-12
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Σε συνέχεια της επιστολής μας της 24ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τις συνδικαλιστικές αποσπάσεις των μελών του Συμβουλίου και τη δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου, έχουμε να επισημάνουμε και να προσθέσουμε τα εξής:
-          Ενώ δεν έχουμε λάβει επίσημη απάντηση στα ερωτήματά μας και δεν έχει γίνει η σχετική συζήτηση, μαθαίνουμε ότι αποσπώνται στο Σύλλογο συνάδελφοι διαφόρων παρατάξεων σε Αθήνα και Θες/κη. Έχουν ήδη μοιραστεί οι αποσπάσεις; Πότε έγινε η συζήτηση και σε ποιο όργανο; Μετράμε: ΔΗΣΥΕ 7 αποσπασμένους (σε σύνολο 7 συμβούλων πια), ΔΑΚΕ 4 αποσπασμένους (στις 4 έδρες !! και 14%), ΔΑΣ 2 αποσπασμένους (4 έδρες – 14%), ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 2  αποσπασμένους (3 έδρες - 11%)  ΕΝΙΑΙΑ 2 αποσπασμένους στην Αθήνα (3 έδρες – 10,5%). Είναι εμφανές ότι αν ισχύσει αυτό το άδικο «μοίρασμα», δεν αντικατοπτρίζεται το αποτέλεσμα των εκλογών του Απριλίου, με ευθύνη του Προεδρείου και όσων συμμετέχουν σε αυτό. Η κίνησή μας με 5,3% και 1 έδρα θεωρούμε ότι εύλογα δικαιούται 1 αποσπασμένο συνάδελφο στην Αθήνα. Τελικά πόσους αποσπασμένους συναδέλφους δικαιούται ο Σύλλογος; Απαιτούμε να γίνει συζήτηση στο ΔΣ όπου ανοιχτά και δημόσια να ξεκαθαριστεί το ζήτημα και να αποτυπωθούν οι συσχετισμοί με δημοκρατικό τρόπο. Η συνδικαλιστική διευκόλυνση και η δυνατότητα για έναν συνάδελφο να παρεμβαίνει καθημερινά στους χώρους δουλειάς είναι «εργαλείο» που αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα: να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία και να στηριχθούν οι συνάδελφοι για να κινητοποιηθούν οι ίδιοι στα καταστήματα.
-          Ενώ υπάρχει απόφαση του ΔΣ όπου υποτίθεται στις συνεδριάσεις του Προεδρείου καλούνται όλες οι παρατάξεις, γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει συνεδριάσεις όπου δεν προσκλήθηκε η Πρόταση Προοπτικής ούτε ενημερωθήκαμε επίσημα για τη συζήτηση. Είναι αλήθεια ότι έγινε συνεδρίαση του Προεδρείου για τα οικονομικά του Συλλόγου και πάρθηκαν αποφάσεις; Είναι αλήθεια ότι έγινε συνεδρίαση πριν την συνάντηση με τη Διοίκηση για την εξαγορά της Eurobank; Πρέπει επιτέλους να πάψει το Προεδρείο να αντικαθιστά το ΔΣ. Εκεί πρέπει να συζητιούνται όλα τα θέματα και να παίρνονται οι αποφάσεις. Οι συνεδριάσεις να γίνονται απογευματινές ώρες ή Σαβ/κα, όπως κάνουν δεκάδες σωματεία, για να μπορούν να παρευρίσκονται όσοι συνάδελφοι επιθυμούν. Να γίνεται συνεδρίαση τουλάχιστον 1 φορά το μήνα, όπως προβλέπει το καταστατικό, ειδικά αυτή την εποχή των πυκνών εξελίξεων.
-          Ενώ έχουν περάσει 6 μήνες από τις τελευταίες εκλογές, δεν έχουν συγκληθεί καινούριες γραμματείες. Πρέπει να γίνει ανοιχτό κάλεσμα στους συναδέλφους να πλαισιώσουν τις γραμματείες, κάτι που προβλέπει και το καταστατικό. Αντίστοιχα, πρέπει άμεσα να γίνουν παντού εκλογές για ΕΑΚ και να γίνει έλεγχος και προτροπή προς τους συναδέλφους να εκλεγούν παντού επιτροπές.
-          Ενώ το έχουμε καταγγείλει πολλές φορές, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας και ενημέρωσης του Δ. Συμβουλίου. Τα μέλη του ΔΣ δεν λαμβάνουν τις επιστολές που στέλνονται και απευθύνονται στο Συμβούλιο είτε από τους εργαζόμενους είτε από αλλού, με ευθύνη του Προέδρου που δεν τα κοινοποιεί σε όλους τους Συμβούλους. Επίσης, οφείλουμε να καταγγείλουμε ότι τα μέλη του ΔΣ δεν βλέπουν τα πρακτικά του ΔΣ τα οποία βάσει καταστατικού έπρεπε να υπογράφουν! Τα γραφεία του Συλλόγου πρέπει δε να είναι ανοικτά στους εργαζόμενους όλες τις ώρες και ημέρες.και να διατίθενται στα μέλη του ΔΣ όταν τα ζητούν με ευθύνη των ίδιων.
Συνάδελφοι, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει ευθύνη για την απαξίωση που επικρατεί στους εργαζόμενους. Η γραφειοκρατική αλλά και αντιδημοκρατική λειτουργία που επικρατεί στο ΣΥΕΤΕ εδώ και χρόνια πρέπει να αλλάξει ριζικά, διαφορετικά ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι θα γυρίζουν την πλάτη. Η ευθύνη των παρατάξεων της πλειοψηφίας είναι καθοριστική, ευθύνη όμως έχουν  όλοι όσοι αποδέχονται αυτήν την κατάσταση και δεν κινητοποιούνται για να ανατραπεί. Αναμένουμε τις απαντήσεις σας άμεσα.
Συναδελφικά,
Πρόταση Προοπτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: